[#1] Legalność i abonament
Pytanie:

Mam radiomagnetofon, nagrałem sobie z radia piosenke, mam prawo posiadać/słuchać tej piosenki z kasety? (a jeśli sobie przegram na CD, MP3 itd?)

Mam TV, nagrałem sobie film, mam prawo posiadać/oglądać ten film z VHS? (a jeśli sobie przegram na (S)VCD, DVD, AVI, DivX,XViD,Qt,Anim5, CDXL itd.?)

Płacę abonament za radio i TV.... Wiem jaka jest jakość z radia, TV i tak dalej :)

Jak to jest? Płacąc abonament jakie mam prawa? Magnetowid/Radio ma możliwość nagrywania ze źródła nadawania, więc logicznie rzecz biorąc, moge sobie coś nagrać i posiadać legalnie ?

[#2] Re: Legalność i abonament

@kjb, post #1

Dziwne zadajesz pytania. Na nie już wiele razy odpowiadano.
Tak. Możesz legalnie wszystko nagrywać, dla własnych potrzeb i wygody. Nie ważne w jakim formacie, na jakim nośnik, czy to z radia czy TV. Ale nie możesz tego bez zgody właściciela rozpowszechniać i sprzedawać.

A co do abonamentu za RTV. To nie jest on obowiązkowy. Taki haracz pobierany za towar którego nie chcesz, jest niezgodny z prawem. Dlatego jest taka mała ściągalność tego abonamentu, bo rząd nie może prawnie nas do tego zmusić. Ja płacę abonament za kablówkę i mam to co chcę. Jak nie zapłacę, to mi wyłączą. Tak więc jeśli nie zapłacę abonamentu RTV, to niech mi wyłączą programy 1, 2 i jakieś tam radiowe, które są utrzymywane z tego abonamentu.
[#3] Re: Legalność i abonament

@kjb, post #1

Masz prawo sobie nagrac, nawet z TV bezposrednio na dvd. Są to kopie
dozwolone, jedyne czego Ci nie wolno to rozpowszechniac tych kopii.

[#4] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #2

To ci przyjdą i zabiorą telewizor

[#5] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #2

A rozpowszechniać wśród ludzi którzy płacą abonament?

[#6] Re: Legalność i abonament

@pwe, post #4

pwe napisał(a):

> To ci przyjdą i zabiorą telewizor

A jakim prawem? No i jak mi wejdą do domu? A jak mam w komputerze kartę TV, to zabiorą mi cały komputer, czy kartę TV. A co zrobią z mp3playerami co mają radia? Wydłubią mi radio? Auto też mi skonfiskują, bo w środku mam radio?

Czekam z niecierpliwością na odpowiedzi.
[#7] Re: Legalność i abonament

@kjb, post #5

kjb napisał(a):

> A rozpowszechniać wśród ludzi którzy płacą abonament?

Nie ma znaczenia wśród jakich ludzi to rozpowszechniarz. Musisz mieć pozwolenie na rozpowszechnianie.
[#8] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #7

Jeteś pewny? Jak sobie nagram film z TV i dam go sąsiadowi który też płaci abonament to złamałem prawo?

[#9] Re: Legalnoôë i abonament

@kjb, post #8

Chyba jednak tak.

Ale moűesz zaprosië sâsiada na "piwo" i obejrzeë film. ;)

Jak zaprosisz caîâ np. klatkë schodowâ, to podpadniesz pod

ustawë o nielegalnym rozpowszechnianiu.
[#10] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #7

Musisz mieć pozwolenie na rozpowszechnianie.

A jak Ferdek w tym samym czasie oglada film i prosi kumpla: "Paździochu ty jeden, nagraj mi ten film, bo pozyczylem magnetowid Boczkowi, a on wyjechal do rodzinki jesc kotlety". To tez to bedzie legalne?
[#11] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #2

hm. A co w takim wypadku: mój kolega nagrał sobie na dvd film z tv, a ja później ten film skopiowałem i trzymam sobie na swoim dvd albo na komputerze - i teraz w jaki sposób ktoś mi udowodni że ten film został zdobyty w sposób nielegalny? :P
[#12] Re: Legalność i abonament

@snajper, post #11

Przepisy trzeba umieć czytać i interpretować. Sam sobie tu częściowo odpowiedziałeś. To jest nielegalne, ale trudne do udowodnienia. No chyba że ty podkablujesz kolegę, że ci udostępnia np. za piwo filmy nagrane z TV. Wtedy sprawa może się potoczyć inaczej.
[#13] Re: Legalność i abonament

@Andrzej Drozd, post #10

Ale namieszałeś :) Tutaj można doszukiwać się innego rozwiązania i to zależy jak zostanie zinterpretowane prawo. W sumie jeśli Paździoch i Ferdek mają tą samą antenę zbiorczą czy kablówkę, to jest bez różnicy, gdzie Ferdek będzie nagrywał film (u siebie czy u Paździocha). Problem będzie, jak Ferdkowi odłączyli kablówkę, bo nie płacił i powie Paździochowi aby mu nagrał film z HBO. Paździoch nieświadomy tego, że Ferdek nie ma kablówki, może złamać prawo i nagrać Ferdkowi film, do którego on prawa nie ma.
Chyba zrozumiałe to jest?
[#14] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #13

Nie do końca, bo rozchodzi się o wymianę między tymi co płacą abonament :)

[#15] Re: Legalność i abonament

@kjb, post #14

Międzi tymi co płacą abonamęt (i to ten sam) to może i jest legalne. Ale to zależy jak ktoś będzie interpretował przepisy. Jest u gdzieś radca prawny?
[#16] Re: Legalność i abonament

@kjb, post #1

Nie wiem po co się nad tym zastanawiać...?
[#17] Re: Legalność i abonament

@kmilota, post #6

Nakaz prokuratora, choć wątpie że jakiemuś by się chciało angażować w takie akcje. Co innego karta TV. Nawet nie pomyślą że siedzi w kompie. Ustawy o kartach TV tez nie ma więc mogą ci zrobić...

[#18] Re: Legalność i abonament

@pwe, post #17

A czy jak mam monitor od Amigi Mitsubishi EUM1491A i do niego podłączony magnetowid i poprzez Video łapię sygnał TV to znaczy że mam odbiornik telewizyjny?
[#19] Re: Legalność i abonament

@Arbuz, post #18

Chyba tak, a raczej na pewno tak. :)
[#20] Re: Legalność i abonament

@pwe, post #17

Przepisy o abonamencie radiowo-telewizyjnym mówią o urządzeniu odbiorczym, radiowym i telewizyjnym. Konkretnie jest tam użyte słowo odbiornik.
Karta telewizyjna w kompiku też jest takim odbiornikiem.

Uważam jednak że przymus do płacenia abonamentu RTV to lichwa, a to już jest przestępstwo. Poza tym, jest to forma podatku niezgodna z konstytucją RP.

[#21] Re: Legalność i abonament

@plexa, post #20

He He

Ciekawych rzeczy tu się człowiek naczyta a potem pól nocy nie może spać :P

I nie ważne ze kolega ma kablówkę od tego samego dostawcy czy od innego i płaci abonament, fakt jest faktem jeśli nagrałeś u siebie film z TV lub muzykę z radia to nie masz prawa nikomu już jej udostępniać - jest tylko do twojego własnego użytku. Jeśli wypożyczasz lub kopiujesz dla kolegi to już jest to przestępstwo - można to interpretować na rożne sposoby.

Tak samo sie dotyczy płyt cd-dvd, kaset wideo i płyt dvd z filmami zakupionymi w sklepie. Odpowiednia notka jest napisana na odwrocie pudelka oraz na początku filmu pokazuje sie tekst ( w rożnych zazwyczaj językach - polski tez jest ;P ).
Jeśli ja pożyczam film bez licencji do wypożyczania to naruszam już prawa i powinienem być karany za udostępnienie/wypożyczenie/rozpowszechnianie filmu, a jeśli jest w notce dodane - oraz wtórny obieg to możemy sie pożegnać że ją sprzedamy, mamy ją do os... hmmm aż do śmierci :) - a kto by sie tym przejmował

A ten tak zwany abonament to na .......... jest, jeśli place za kablówkę to nie place już za RTV, tylko nastraszyli społeczeństwo ze będą chodzić panowie i sprawdzać książeczki czy jest regularnie płacone i ile sie ma odbiorników!!! A ja nie mam TV wiec mogą mnie, a jak już tak chcą zawitać pod me drzwi to zapraszam - ciasteczko czeka - rozmiar 45, dobrze siada i ślad zostawia, normalnie miodzik ;P
[#22] Re: Legalność i abonament

@(V)(I)mothe(P), post #21

Ja mam MadMax2 na DVD z licencją na wypożyczanie. Nie wiem dlaczego taka wersja trafiła do normalnych sklepów. Myślałem, że są one sprzedawane za większe pieniądze i tylko wypożczalniom.
Kupiłem za małe pieniądze w EMPIKu (chyba, bo nie pamiętam, ale na pewno w zwykłym sklepie).
[#23] Re: Legalność i abonament

@Jaszczur, post #22

Kiedyś tak było ze dla wypożyczalni tylko były sprzedawane filmy z prawem do wypożyczenia, teraz to dość często można sie spotkać z dwiema wersjami - bez i z licencja.

W MediaMarkt natknąłem sie na Władce Pierścieni w wersji rozszerzonej z prawem do wypożyczenia i te bez, wiec kupiłem te z prawem, ale fakt były troszkę droższe o jakieś niecałe 10 zł.
[#24] Re: Legalność i abonament

@plexa, post #20

Uważam jednak że przymus do płacenia abonamentu RTV

Stacje publiczne i tak maja (chyba) wiekszy zysk z reklam, ale czy czasami nie zahaczamy o polityke i chec kontroli nad mediami?

Ilez to "politycy" mieli juz zyskow z tejze branzy? Nie wiem i pytam sie. Ale poprzedni rzad to...no wlasnie nie wiem i sie pytam :)
Ile?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem