[#1] monitor LCD ???
Czesc

Na wstepie przepraszam za straszny offtop, ale ze udzielaja sie tu w miare zrownowarzeni ludzie, zebralem sie na odwage i streszcze moja bolaczke :
Przyszedl czas na zmiane wysluzonego monitorka crt 17", oczywiscie zachcialo mi sie lcd 19". Wszystko pieknie dopoki nie zaczalem czytac opinii tu i owdzie, piksele, duze czasy reakcji, beznadziejne katy widzenia itp.
Monitor u mnie niestety nie ma lekko i musi ciezko pracowac (bywa ze i czasami podchodzi pod 20h/dobe )- czy takie monitory do 1k pln sie nie rozpadna po kilku dniach ? Chce zdecydowanie zeby to byl model o klasycznych proporcjach, oraz zeby sie dalo normalnie ogladac streamy/tv, tudziez dalo sie pograc od czasu do czasu. Rekomendujecie jakis konkretny model ? Pls, pomocy, mam obecnie sieczke w glowie w tym temacie
Dzieki z gory.

edit : moze biedny nie jestem, ale wydatek rzedu ~1k to nie splunal dla mnie i nie chce wyrzucac pieniazkow w bloto

Ostatnia modyfikacja: 08.01.08 02:23
[#2] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #1

Poczytaj opinie o konkretnych modelach. Ja wieki temu kupilem monitor 17", jak ceny tychze spadly do jakichs 2000zl. Do CRT dziś już bym nie wrócił. Tamten monitor dziala bezproblemowo do dzis - z jedna awaria - spalil mi sie zasilacz i popalil ponoc cos w elektronice, ale, że calosc byla na 3 letniej gwarancji i zostalo jeszcze pol roku tejże to naprawiono mi ladnie monitorek.

[#3] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #1

Polecam model 19" Iiyama Prolite E1900s. Mam pod niego podłączonego grzyba i pegaza. Pięknie działa. Nie ma smużenia w grach, na DTP ładnie działa. Jedyne do czego można by się przyczepić to to że jest za mały

ps. Ciekawostka jest taka że jego fabryczna max. rozdzielczość to 1280x1024 i rzeczywiście na grzybie tak jest ale nie do końca bo po przełączeniu na pegaza można osiągnąć max 1580x1180. Pegaz górą
[#4] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #1

Monitory współczesne LCD na pewno nie popalą się przy takiej pracy, a ich reakcje na działanie też są przyzwoite. Za ponad 1200 zł możesz już kupić przyzwoity 22". Trzeba jednak pamiętać, że w tej cenie to nie jest profesjonalny monitor, choć do podstawowej pracy nadaje się bardzo dobrze. I porównując z CRT np. 21" Sony, który można kupić w idealnym stanie za 400 zł to obraz tych LCD jest delikatnie mówiąc kiepski (tylko, że Sony waży ze 40 kg :D ). Monitory LCD, które dają "odpowiednie" (chodzi mi o zgodność z rzeczywistością) kolory zaczynają się od ponad 4000 zł.

[#5] Re: monitor LCD ???

@AS, post #4

AS napisał(a):

> Monitory LCD,
> które dają "odpowiednie" (chodzi mi o zgodność z
> rzeczywistością) kolory zaczynają się od ponad 4000 zł.

Kazdy monitor (z gornej jak i z dolnej polki) niezaleznie czy to jest LCD czy tez CRT, wypada skalibrowac za pomoca spektrofotometru. Szczegolnie, ze kalibruje sie za jednym zamachem pare - karta graficzna+monitor.

[#6] Re: monitor LCD ???

@Arbuz, post #3

Arbuz napisał(a):

> ps. Ciekawostka jest taka że jego fabryczna max. rozdzielczość
> to 1280x1024 i rzeczywiście na grzybie tak jest

matryca ma rozdzielczosc 1280x1024 i wiecej pikseli miec nie bedzie.

> ale nie do
> końca bo po przełączeniu na pegaza można osiągnąć max
> 1580x1180.

i monitor musi skalowac obraz w dol, do rozdzielczosci matrycy... Ale to i tak zadna nowosc. Moj 17-calowy samsung TFT potrawi przeskalowac sobie obraz 1600x1200 do matrycy 1280x1024, zarowno pod linuksem jak i pod arosem. Nie masz sie czym chwalic :P

> Pegaz górą

dołem :P

[#7] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #1

99% sprzadawanych w PL monitorów LCD to sprzęt na bazie matryc TN, w dużej części sprzęt klasy nawet nie amatorskiej tylko zabawkowej - ich wspólne cechy to: fatalna charakterystyka kątową (w szczególności kąty pionowe), ograniczona do ok. 250tys. odcieni paleta barw (zamiast 16,7mln!) w monitorach dla graczy często rekompensowana różnymi sztuczkami powodującymi np. dragania obrzu przeszkadzające w normalnej pracy pod Windows, brak prawdziwej czerni, widoczne uszkodzenia pikseli. Zdarzają się wśród nich monitory lepsze ale to nadal jest low-end (pomimo cen przekraczających 1000zł) i ja osobiście dobrego monitora CRT na takie coś bym nie zamienił, chyba że z przeznaczeniem do pracy czysto biurowej lub mało ambitnego użytku czysto domowego, ale faktem jest że masa ludzi z takiego sprzętu korzysta i nie wszyscy narzekają.
Rzecz w tym, że lowendowa matryca TN (obecnie: TN "3 generacji") nie jest jedyną spotykaną w monitorach. Inne spotykane obecnie rodzaje matryc to: P-MVA, S-PVA, S-IPS i ich odmiany. Od takich monitorów można oczekiwać dobrych lub bardzo dobrych kątów widzenia (S-IPS oferuje w zasadzie kąty zbliżone do monitorów CRT), wyświetlania pełnej palety barw (ale zależy to nie tylko od matrycy ale też od elektroniki i np. niektóre modele Samsunga nadal wyświetlają ograniczoną ilość kolorów), lepszego podświetlenia.

Rzeczywiście profesjonalne monitory kosztują i 4000zł i 8000zł i więcej ale to nie znaczy, że należy celować w tę półkę cenową bo jest to sprzęt naprawdę dla ultraprofesjonalistów. Za mniej niż 1500zł na pewno kupisz SUPER 19'', np. NEC 1970NX na S-IPS, coś porządnego na S-PVA (może nawet i Eizo). Ale jest szansa że będziesz zadowolony z prostego BenQ FP93GP na P-MVA, który jest do dostania za 900zł i do niedawna był najlepszym monitorem (choć nie bez wad) dostępnym poniżej 1000zł albo nawet z Iiyamy czy LG na TN (chociaż ja powtórzę, że w życiu bym takiego czegoś nie kupił za taką kasę!). Ceny lepszych monitorów zresztą w ostatnich 2 miesiącach tak spadły Za 2000zł można mieć 24" panoramę na S-PVA FullHD (1900x1200) z kompletem wejść wideo (composite, component, HDMI, VGA, DVI), więc płacić 1000zł za zabawkę trochę szkoda.

Koniecznie zajrzyj na http://mva.pl/forum/index.php
[#8] Re: monitor LCD ???

@szuler, post #5

Nie chodzi mi tu o kalibrację - patrz wypowiedź Galu.
A tak nawiasem mówiąc spróbuj skalibrować monitory LCD zewnętrznym kalibratorem. Nawet większość z górnej półki nie ma takiej możliwości.

[#9] Re: monitor LCD ???

@galu, post #7

masa ludzi z takiego sprzętu korzysta i nie wszyscy narzekają

Nie narzekają, bo nie widzą różnicy a nawet gdybyś im powiedział na czym ona polega, i tak by nie wiedzieli o co kaman. Ważne, żeby monitor lub telewizor był "plaskaty" i zgodny z aktualnym standardem wyposażania wnętrz.

W ramach laborki z termografii ciekłokrystalicznej pytam czasem studentów o różne pierdółki. Np. czy i dlaczego lepiej jest użyć kamery cyfrowej zamiast zestawu kamera analogowa systemu PAL + digitalizer obrazu?, czym się różni telewizor 100Hz od tradycyjnego, 50Hz?, o co chodzi z Full HD i dlaczego jest lepsze? co, poza magiczną liczbą megapikseli, decyduje o jakości aparatu cyfrowego? ile, mniej więcej, wynosi rozdzielczość obrazu telewizyjnego w systemie PAL?, ile w mitycznym Full HD?, jaką rozdzielczość oferuje najzwyklejsze DVD?

Reakcja to zwykle cisza i odruchowe omiatanie wzrokiem pomieszczenia + własnej osoby w poszukiwaniu ściągi lub innej pomocy. Dzisiejsza młodzież, mając tę technikę na codzień, w większości nie wie na jej temat NIC, chociaż co drugi student przychodzi na zajęcia z cyfrówką i zachowuje się jak Japończyk na urlopie. Pewnie też 9 na 10 studentów marzy o wielkiej plaźmie, koniecznie Full HD.
[#10] Re: monitor LCD ???

@Daclaw, post #9

Z drugiej strony, czy muszę znać budowę pralki, lodówki, czy czegokolwiek, by to używać, nie wystarczy, że przeczytam ulotkę? Jeśli urzadzenie mi pasuje, to kupuję. Różnicę między CRT i LCD widzę. I jest ona na korzyść LCD, mogę dłużej przy nim siedzieć bez bólu oczów. niedawno musiałem przez parę miesięcy pracować przy CRT i powiem raz jeszcze - nigdy więcej. I naprawdę wala mnie jakieś teorie, ot widzę różnicę podstawową - jest to zdrowsze dla moich oczu, dodatkowo zajmuje mniej miejsca, smug nie zauważyłem, pewnie jakieś są, ja ich nie widzę i to mi wystarcza.

[#11] Re: monitor LCD ???

@AS, post #8

AS napisał(a):

> Nie chodzi mi tu o kalibrację - patrz wypowiedź Galu.
> A tak nawiasem mówiąc spróbuj skalibrować monitory LCD
> zewnętrznym kalibratorem. Nawet większość z górnej półki nie ma
> takiej możliwości.

Jak to nie.

PS. Kalibrowalem juz monitory TFT za pomoca zewnetrzego kalibratora i nie widze problemu.

[#12] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #1

Do Amigi polecam np. LG M1721 lub LG 1921.
[#13] Re: monitor LCD ???

@szuler, post #6

Masz może i rację ale rozdzielczość łapie na Pegazie a na windzie nie.
Dlaczego Pegaz dołem a Aros górą?
[#14] Re: monitor LCD ???

@galu, post #7

A co sądzisz o NEC 2070NX? Mam zamiar go kupić.
[#15] Re: monitor LCD ???

@galu, post #7

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi.
Czytalem o tym ze sa rozne matryce oczywiscie. Na poczatku myslalem o jakims LG np 1918s . Ten Nec 1970nx by mi odpowiadal, do kupienia od 1k z groszami. Tylko, tak czytam i patrze, ze matryce > tn maja o wiele wiekszy czas reakcji - jak to sie ma do np filmow czy gier ?

[#16] Re: monitor LCD ???

@Kaczus, post #10

Jeśli urzadzenie mi pasuje

Dobrze jest, jeśli wiesz, że Ci coś pasuje. Spora część kupujących tego nie wie i kupuje idąc z owczym pędem, albo tylko dlatego, że coś ładnie się prezentuje. Albo dlatego, że święta idą, przyjedzie rodzinka i wypada się pokazać bogato, po gospodarsku. Stąd przedświąteczny boom na plazmy, za którym nie mógł nadążyć zdumiony rynek. I pytania w necie typu: "chcę kupić plazmę, ale nie wiem o co chodzi, pomóżcie (względnie pomurzcie)".

Różnicę między CRT i LCD widzę. I jest ona na korzyść LCD

Dla mnie nie, szczególnie w przypadku classica. Mam potrzebę pracować w różnych rozdzielczościach, nie tylko w "macierzystej". Na CRT-ku wszystkie wyglądają dobrze, na LCD niekoniecznie. Poza tym ta macierzysta jest dla mnie zwykle za wysoka.
[#17] Re: monitor LCD ???

@Arbuz, post #14

Nie jestem specjalistą od monitorów, polecam lekturę internetu - chociaż zajmie pewnie sporo czasu i przyprawi o ból głowy...
http://prad.de/en/monitore/reviews.html - całkiem profesjonalne testy sprzętu różnej klasy
http://www.lesnumeriques.com/duels.php?ty=6&ma1=52&mo1=82&p1=856&ma2=50&mo2=115&p2=1199&ph=8 - "porównywarka" rzeczywistych osiągów poszczególnych modeli (możesz zobaczyć, jak "papierowe" parametry - np. czas reakcji - mają się do rzeczywistości w przypadku Twojej 1900s).
Prononuję też przejrzenie dyskusji w dziale "Modele" na wspomnianym http://mva.pl/forum , przy czym warto pamiętać jak na każdym stosunkowo specjalistycznym forum wypowiada się tam sporo osób ze zboczeniem zawodowym, dla których monitor za 2500zł jest monitorem z dolnej półki. Ale wypadkowa jest całkiem niezła.
[#18] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #15

Współczesne matryce TN rzeczywiście mają bardzo dobre czasy reakcji ale nie jest prawdą, że wszystkie monitory na lepszych typach matryc mają wyższe. 2ms na papierze w przypadku TN często (zwykle) oznacza osiągi gorsze niż w przypadku nowych 8ms matryc *VA czy tym bardziej IPS. Poczytaj sobie o czym właściwie świadczy czas reakcji matrycy, w jaki sposób jest mierzony, i jakie wartości podają producenci -
nie patrz w dane podawane przez producenta tylko szukaj testów. Podobnie jest z kontrastem i kątami.

1970NX i 2070NX to monitory trochę starsze, nie wiem czy do wszystkich zastosowań (filmy, gry) będą odpowiednie. Wybór tzw. "lepszego" sprzętu o klasycznych proporcjach ekranu i o mniejszych przekątnych jest dosyć ograniczony, lepiej sprawa wygląda w przypadku nowych monitorów panoramicznych o przekątnych 24" i więcej. Wynika to zapewne z faktu, że chyba nawet wyjątkowo mało zorientowany klient zauważy, że z TNką w wydaniu panorama 24 cale "coś jest nie tak".

Ostatnia modyfikacja: 09.01.08 10:36
[#19] Re: monitor LCD ???

@Daclaw, post #16

Ja do niedawna wychodziłem z założenia, że takim zachowaniem "konsumentów" przejmować się nie należy bo z mojego punktu widzenia umożliwi mi to np. zakup owej "plazmy" czy ośmiordzeniowego procesora, kiedy naprawdę nadejdzie na to czas, za lepszą cenę niż gdyby sprzętem interesowali się wyłącznie entuzjaści. A ponieważ kieruję się przy zakupach elektroniki logicznym rozumowaniem a nie szumem marketingowym czy tym, że "wszyscy to kupują" to samemu nie ryzykuję wyrzucania pieniędzy w błoto.
Okazało się, że nie miałem racji bo efektem ubocznym tego wszystkiego jest przykre zjawisko: gorsze wypiera lepsze.
[#20] Re: monitor LCD ???

@Daclaw, post #16

Poza tym ta macierzysta jest dla mnie zwykle za wysoka.

dokładnie ! dlaczego rozdzielczości LCD są takie wysokie ?? rozumiem że to chwyt na klientow, bo moze taki przyszpanować później... ale ja np. takich wysokich nie cierpie. Toż to lupą trzeba odczytywać ekran (no i machać myszką po całym stole aby zrobić te 1280 pikseli albo i wiecej)... A już szczytem jest np. laptop 15" (rzeczywistej ze 14.5) i standardowa rozdziałka matrycy 1024x768...

[#21] Re: monitor LCD ???

@virago, post #20

Współczesne systemy operacyjne takie jak XP, Vista czy OS X i dostępne na nie oprogramowanie pozwalają poprzez regulację ustawień DPI na uniezależnienie się od rozmiaru plamki wyświetlacza czy ograniczeń natywnej rozdzielczości.
Dla mnie osobiście ideałem, z różnych względów, jest znana z dużych panoram rozdzielczość 1900x1200, przy założeniu że monitor ma możliwość pracy przy obróconym o 90st ekranie (pivot). Przy korzystaniu ze środowisk prorgramistycznych, Office, komunikatorów, programów graficznych itd. wysoka rozdzielczość jest zaletą - jak czcionki lub elementy interfejsu wydają się zbyt małe to je powiększamy. Przy korzystaniu z przeglądarki www a) można skorzystać z opcji 200% skalowania w Operze b) można skorzystać z pivota, obrócić ekran i przeglądadać dokumenty czy strony www w wymarzonej chyba rodzielczości 1200x1900.

Ostatnia modyfikacja: 09.01.08 11:01
[#22] Re: monitor LCD ???

@virago, post #20

Toż to lupą trzeba odczytywać ekran (no i machać myszką po całym stole aby zrobić te 1280 pikseli albo i wiecej)... A już szczytem jest np. laptop 15" (rzeczywistej ze 14.5) i standardowa rozdziałka matrycy 1024x768...

Jak to mawia moja zona (z bardzo duzym ubytkiem wzroku, jak ktoś jest ślepy, to jego problem, ja w laptopie mam 1680x1050, w 17" 1280x1024, a w 15" monitorze 1024x768 i jakoś nie mam problemów z czytaniem, wiecej miejsca to lepiej - widzę więcej kodu na raz, co przy analizie jest dość wygodne. Mała czcionka nie przeszkadza, jeśli jest wyraźna, a jest.

[#23] Re: monitor LCD ???

@kutafon, post #1

Moj wybor padl na eizo flexscan s1901
Mam nadzieje ze bedzie mi sluzyl dlugo i bezproblemowo OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem