[#1] XP bez napędu DVD - 10-15 sekund szybciej!
Witam.
Wreszcie się dowiedziałem, dlaczego XP tak długo się uruchamia (a mam naprawdę mocnego kompa). Te ponad 10 sekund "nic nie robienia" podczas bootowania, spowodowane są obecnością napędu optycznego w systemie. Jak go dziś odłączyłem, system uruchomił się bez żadnych lagów. Nie robiłem dokładnych testów ze stoperem, ale:
- niebieski pasek animacji podczas bootowania z napędem DVD "przelatuje" 10-11 razy (przez jakieś 10-15 sekund dysk twardy nic nie robi)
- bez napędu - 2 do 3 razy (dysk twardy w ogóle nie przestaje pracować)

Odkrycie fajne, ale system bez DVD jest jak mało użyteczny. A więc pytanie: wie ktoś może co by trzeba było zrobić, aby XP razem z napędem startował bez tego opóźnienia?

[#2] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

wie ktoś może co by trzeba było zrobić, aby XP razem z napędem startował bez tego opóźnienia?

Zmienić napęd?
Włączyć DMA dla CD/DVD jeśli wyłączone?
Wyjąć płytę z napędu? ;)
Używać hibernacji systemu? ;)

Co za różnica jak długo startuje system?
Ile razy dziennie musisz go restartować? ;)

[#3] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@MinisterQ, post #2

Mogę jeszcze dodać, wyłączenie bootowania komputera z napędu CD/DVD.

[#4] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@MinisterQ, post #2

Pewnie wystarczyłoby przestawić w biosie, by zawsze bootował z hdd, w
razie czego, może zawsze zmienić ustawienia.

[#5] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@Kaczus, post #4

@kaczus
@GumBoy

Świetnie, ale obaj nie zauważyliście chyba, że opisana sytuacja nie ma nic wspólnego z opcjami BIOSu. Pasek postępu z logiem windowsa pojawia się grubo po tym, co się dzieje podczas initu komputera...

[#6] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

Tak tez to odkrylem. Choc mam Wlaczone UDMA 2 na DVD i DVD-RW to i tak komp sie wolniej buja :D. Ale to juz takie uroki Windows XP, moze Vista ma inne podejscie do tego ? :).
[#7] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@kwolf, post #6

A DVD na usb?? Osobiście mi nie przeszkadza to ze komputer startuje około 30 sekund, przecież włączam go raz na tydzień :)

[#8] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@arti4-92, post #7

ja też nie rozumiem w 15sec można zjeść kanapkę . mi całe uruchomienie trwa około 5 minut i nie narzekam . A dobrym wyjściem było by podłączenie wyłącznika do masy :
Gnd wył /Gnd
Gnd/ Gnd
(nie załączaj go jak klon pracuje) i po prostu jak wiesz że będziesz potrzebował DVD włączasz . albo pracuj z samym dyskiem twardym .

[#9] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@wytrzeszcz, post #8

wytrzeszcz napisał(a):

> mi całe uruchomienie trwa około 5 minut i nie narzekam .

???
Na PII 400MHz i 128 RAM mi się tyle czasu XP nie uruchamiał.

[#10] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@MinisterQ, post #2

To po kolei:
- DMA na pewno włączone
- nie mam żadnej płyty w napędzie w opisywanej sytuacji
- hibernacji nie mam na ON, ale sprawdzę to
- czemu popsułeś kodowanie w temacie? ;)

Co za różnica jak długo startuje system?
Ile razy dziennie musisz go restartować?

Właściwie jeden raz. Albo bardzo mnie jara takie "podkręcanie".

[#11] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@GumBoy, post #9

a umnie na Atlon 2200 1.8 GHz i 512 MB ramu trwa to tak długo dysz wszystkie śmieci muszą ruszyć

[#12] Re: XP bez napędu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #10

A teraz porównam Amigę do peceta... NIE BIJCIE MNIE JESZCZE!
Bios (kickstart) wykrywa urządzenie na szynie bardzo szybko, Windows przejmuje kontrolę nad sprzętem alokuje przerwania i wczytuje sterowniki do poszczególnych urządzeń, do cdromu cdaudio.sys cdfs.sys i cdrom.sys (Amiga np. cd.device lub scsi.device). Czyli komputer widzi już urządzenie ale nie potrafi z niego czytać struktury plików i katalogów, do tego potrzeba coś co się chyba ASPI w pececie nazywa (w Amidze AllegroCDFS AsimCDFS CacheCDFS).
TERAZ MOŻNA BIĆ. :P

U Ciebie problem jest z plikami cdaudio.sys cdfs.sys cdrom.sys, przeskanuj system antywirusem.

http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/aspi/aspi.php
ftp://ftp.helion.pl/online/bigmoc/bigmoc-7.pdf

Ostatnia modyfikacja: 14.01.08 15:56
[#13] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

tez to juz zauwazylem (po tym jak mi zasilacz przestal wyrabiac i odlaczylem dvd) a teraz to juz w ogole mam jazde bo odpalam kompa z cd:D wlasnie, wie ktos jak mozna sobie fajnie "odznaczyc" bad bloki na dysku? bo windows po formacie dziala ok 1dzien:D, a jak robie pelny format (partycja 40gb) to jest zwis na 13% i dalej nie chce isc, a dysk niby pracuje...
najlepiej jak by to byl jakis program pod linuxa, albo dosa.

Ostatnia modyfikacja: 26.01.08 12:29
[#14] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@Banderas, post #13

Do dysków niektórych firm były specjalne programy diagnostyczne, które pozwalały na poprawny format i odznaczały bad sektory. Ale generalnie, jak dysk pod Windą poleciał i ma problem z pełnym formatem, to kup lepiej nowy, bo to i tak długo nie pociągnie.

[#15] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@Banderas, post #13

jest taki program HDD Regenerator - ma robić jakieś sztuczki z namagnesowywaniem tak że ponoć potrafi naprawić bad sectory - ale program jest płatny, a takie odratowywanie całego dysku trwa zwykle dłuuuuuuuuugo. I sam nigdy nie zetknąłem się z takim odratowanym dyskiem.

a do optymalizacji czasu ładowania winxp cokolwiek przydać się może narzędzie co się BootVis zowie (gdyby ktoś nie słyszał :P)
[#16] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@snajper, post #15

Może zmiana napędu IDE na SATA? A dvd możesz zawsze wyłączyć w menadżerze urządzeń i wtedy sprawdzić czy też będzie się tak długo bootował. Osobiście, nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem aby napęd cd/dvd spowalniał bootowanie Windowsa (chyba, że przed plansza Zapraszamy, wtedy, jeśli w napędzie jest płytka, system próbuje ją odczytać).
Tak w ogóle to polecam http://tinyurl.com/2qowuy ;) Może problem leży w czymś innym a nie dvd, kto wie...
[#17] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@Madman, post #16

Znacie coś takiego jak hibernacja do ramu?? W biosie znaleść fazę "S2" i przestawić ją na "s3"(na 3 płytach głównych udało mi się to zrobić), w systemie w ustawieniach zasilania ustawiamy tak żeby przycisk włączania pc wprowadzą komputer w stan wstrzymania.
Mnie bardzo to się podoba, system wstaje 5 sekund, w trakcie uśpienia komputer jest "wyłączony"(tzn, dyski twarde i wszystkie wentylatory się zatrzymują), a wybudzić może go tylko ponowne naciśnięcie włącznika.
Jedyną wadą tego rozwiązania jest to że pc musi mieć stały dostęp do prądu.

[#18] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@arti4-92, post #17

Bo to jest idealne rozwiązanie właśnie dla laptopów, a nie dla stacjonarnych. No chyba że ktoś ma UPSa.
[#19] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@kmilota, post #18

mogli by zrobić płyty główne z baterią, na czas kiedy pc nie jest podłączony do gniazdka ramy zasilane są z baterii(taki jakby I-RAM) :D

[#20] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@arti4-92, post #19

Już zrobili takie płyty główne. Montowane są w laptopach :)
Osobiście nie kupię nigdy stacjonarnego peceta. Laptop to obecnie najwygodniejsze rozwiązanie.
[#21] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

Na jednej z grup znalazlem opisywany problem, o to kilka osob spotkało się z tym problemem - dotyczył on dvd podpinanych na sata. Problem okazał sie być jak zwykle problemem kabelka... Wątek kończy się stwierdzeniem:
"Zgodnie z poradami wypiąłem wtyki z napędu DVD i z płyty głównej, wcisnąłem
ponownie na "siłę" i jak narazie ??? ( oby tak dalej ) wszystko działa.
Serdecznie dziękuję za okazaną pomoc."

[#22] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

Witam.
Jak to jest naped na szeroka tasme (PATA) to nalezy go odpowiednio zezworkowac (Master/Slave/CableSelect).
Przy tasmie 80-zylowej najlepiej ustawic zworki w napedach na Cable Select i niebeska wtyczke wpinamy w plyte glowna, srodkowa (zwykle jest szara) w naled co ma byc Slave a czarna do napedu Master.
Przy tasmie 40-zylowej najlepiej ustawic Master/Slave na zworkach, a tasme mozna w zasadzie wpinac dowolnie, nie zapominajac ze czerwona zyla oznacza pin nr 1.
Co do SATA to moze byc problem kiepskiego kabelka lub sykow.
Czasem obecnosc plyty CD/DVD w napedzie tez powoduje wydluzenie uruchamiania okienek.
Pozdrawiam.
[#23] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

A tutaj cos dla chcacych miec na PC troche klimatu z Amigi czyli Ramdisk4g.
Na PC szczegolnie mi tego brakuje, ten w odroznieniu od innych jest bezplatny. Przenioslem tam Tempa z przegladarki, a jak dodam 2GB ramu bede znow mogl pracowac na dysku wirtualnym, na Ami obrabialem w 16-20MB obrazki teraz czas na wideo.

[#24] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@El Amigos, post #1

Witam.
Poczytaj tutaj:
http://www.searchengines.pl/Optymalizacja-i-odchudzanie-XP-t5989.html
porady Picasso .
Pozdrawiam.

[#25] Re: XP bez napêdu DVD - 10-15 sekund szybciej!

@ted, post #24

Jeśli ci się za wolno Windows wczytuje to zmień sobie sprzęt i nie lamentuj.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem