[#1] PSX i nowy laser
Moze daloby sie to wygooglowac, ale moze szybciej bedzie tutaj.

Czy przerabianie PSX1, tak aby czytala wypalane plyty jest zwiazana z jakas ingerencja w laserze (chodzi o caly czytnik), czy przerobke dokonuje sie na plycie glownej?

Mianowicie chodzi mi o wymiane calego czytnika-lasera. Sa nowe na Allegro, po okolo 39zl. Zapytalem sprzedawce na jednej z aukcji, ale odpisal mi dwuznacznie, natomiast kolejnego majla jeszcze nie otrzymalem.

Ostatnia modyfikacja: 30.01.08 14:14
[#2] Re: PSX i nowy laser

@Andrzej Drozd, post #1

Wszelkie przeróbki wykonywało się na płycie, zależnie od jej wersji.
Polecam zakup na Allegro, sam dokonałem już kilku dla znajomych i na zapas dla siebie.
Lojalnie jednak uprzedzam, najprawdopodobniej będziesz miał wielkie problemy z nasadką na płytkę, która to uwielbia sobie objeżdżać w dół.
Ja rozwiązałem to wyciągając "starą" z poprzedniego lasera, która była odpowiednio ciasno wymodelowana by nie gonić, *oraz* podkładając pod ową nasadkę odpowiednio dużo (lub mało - jak kto woli) podkładek.

[#3] Re: PSX i nowy laser

@Andrzej Drozd, post #1

Daj sobie spokój. Zapałka, jeden oryginał - przekładasz i jedziesz.
[#4] Re: PSX i nowy laser

@Malin, post #3

Na poczatku myslalem ze sie nabijasz :P
No ale, mozna i tak.
Poki co, jednak konsola bez sprawnego czytnika (chociaz cos tam jeszcze odczytuje), nie na wiele sie przyda. A skoro jest juz przerobiona, to bez oryginalu i zapalki sie obejdzie :)
[#5] Re: PSX i nowy laser

@Andrzej Drozd, post #4

Zrozumiałem że masz starego PSXa którego chcesz przerobić ;). Ale sposób działa, moim zdaniem lepsze to niż cip.
[#6] Re: PSX i nowy laser

@5h00n4y, post #2

Wlasnie zamontowalem nowy laser z Allegro. Play ruszyl z kopyta.
Oprocz lasera otrzymalem takze tasme przedluzajaca, wiec nie bylo zadnych problemow z montazem. Nalezy tylko uwazac aby nie wlozyc tasmy na odwrot, poniewaz latwo sie pomylic.

Oj, teraz sie bedzie dzialo, tyle niedokonczonych gier zostalo... :)

PS. Przy okazji zamowilem tez drugi laser znajomemu (laser jest jeszcze u mnie). Znajomy ma najstarsza konsole SCPH-1002 (tak tez zaznaczylem przy zamowieniu), gdzie na pierwszy rzut oka jest inny laser, ale byc moze jest tylko ustawiony pod innym katem. Tak czy inaczej otrzymalem dwa identyczne egzemplarze. Czy beda jakies problemy z SCPH-1002?
[#7] Re: PSX i nowy laser

@Andrzej Drozd, post #6

Sam mam 2 modele:
SCPH-1002 (laser w lewym górnym rogu)
SCPH-5552 (laser w prawym dolnym rogu)
I o ile dobrze pamiętam, przymierzałem do obu i pasowały.
Co prawda jadę tylko na 5552, natomiast 1002 mam niesprawny, ale przechowuję go ze względów nostalgicznych - mój pierwszy play, zakupiony w poniedziałek, 06 stycznia 1997, około godz. 10:00, w sklepie zwanym "Jota", w Cieszynie, na ulicy Głębokiej. ;)

[#8] Re: PSX i nowy laser

@5h00n4y, post #7

11 lat

[#9] Re: PSX i nowy laser

@arti4-92, post #8

Ja swojego tez kupilem cos kolo 1997-98.
Wtedy swiat opanowala Residentomania, a niektorzy mysleli ze w 1999 nastapi koniec swiata :P

Szalone to byly czasy, post nirvanowskie i w rytmie Prodigy. Pozniej nastapil Matrix :P

PS. Hehe, ale czlowiek ma zjechane od gier na Playu.
[#10] PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@Andrzej Drozd, post #1

Czy mozna gdzies kupic gotowy kabel, laczacy PSXa z monitorem jak w temacie?
Np. http://aminet.net/docs/hard/psxTO1084.lha
Lub czy mozna zrobic taki kabel nie uzywajac ukladu jak w powyzszym linku?

PS. Aktualnie podlaczylem pod coposite, ale skoro monitor ten potrafi wiecej (ostrosc), przez RGB, to czemu nie sprobowac?

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 02:44
[#11] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@Andrzej Drozd, post #10

No widze ze brak odzewu.

"Wypaslem" sie ostatnio na "dobrej ostrosci" jesli chodzi o Pal i gdy podlaczylem PSX pod TV, to sie wystraszylem - jak to moglo mi sie kiedys wydawac normalne (?). Telewizorom kategoryczne "nie". Dobrze ze 1085S daje nie najgorsza jakosc na composite, ale...trzeba bedzie wziac w lape lutownice...
[#12] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@Andrzej Drozd, post #11

Brak odzewu pewno dlatego, że już nikt się oficjalnie nie bawi w takie starocie ;)
Nieoficjalnie to znowu się nikomu zrobić nie chce...

Ale, ale, sprawdzałeś Allegro? Może sklep PSX Extreme?

Osobiście, wolę już TV. 21" to jednak trochę więcej niż ma 1084S i nie muszę wyprostowany jak na defiladzie siedzieć na fotelu przy biurku, jeno sie rozłożę jak "Wielcy Panowie" na kanapie i jedynie palcami, ułożonymi na najwygodniejszym dżojpadzie świata, chce mi się poruszać... ;)

[#13] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@Andrzej Drozd, post #11

U mnie na TV Trilux (25 cali) po kablu RGB jest całkiem dobrze ;). Composite suxx! :).
[#14] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@5h00n4y, post #12

Sklepu nie sprawdzilem, bo o nim nie wiedzialem. Sprawdzwe. Dzieki :)

Wiesz, co do do monitora 1084(1085), to ja tez nie siedze na bacznosc (w pozycji siedzacej), tylko przesuwam fotel od Ami, zakladam nogi na blat i...to jest wlasnie to - urok JoyPada :)

Klawiatura suxx. Nigdy nie lubilem grac na klawiaturze. Nie ma to jak JoyPad lub Joystick.
Ostatnio probowalem dokonczyc pare gier na pececie. Porazka. Ja sie po prostu do klawiatury nie nadaje, moze sobie kupie JoyPada, tylko...znowu jakies sterowniki i ta niepewnosc czy gra na tym ruszy.

Pecety do biur! Konsole dla rozrywki!
:)
[#15] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@Andrzej Drozd, post #14

Przecież dżojpada już masz, plejowego mam na myśli, teraz wystarczy że kupisz jakąś przejściówkę na USB dla pieca.
Polecam te podwójne, z dwoma wejściami na pad.
Podłączasz, win elegancko rozpoznaje sam. Wszystkie przyciski działają, analogi działają, nawet dodatkowe R3 / L3 (pod analogami) działają.
Nic tylko gierczyć :]
A, o ile nie masz 64 bitowy windows, są też sterowniki, dzięki którym joypad jest także "trząchanie" compatible OK

PS: Dodatkowo jest taki program, xpadder się zwie, który odpowiednio skonfigurowany działa z wszystkim, w win. I kiedy mówię z wszystkim, mam na myśli wszystko ;)
Konfigurujesz sobie analogi za ruchy myszki, lpm, ppm, enter, spacje, eskejp i coś tam, co chcesz, i możesz na odległość odtwarzaczem filmów, przykładowo, sterować.

[#16] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@5h00n4y, post #15

Hmmm..."ale jestem zacofany".
Hmmm, wole jednak nie uzywac peceta jako PSX. Czasami musze WinUAE. Mam niestety tylko P3 500 MHz i wiem jak potrafi sie zaciac przy np. Dino Crisis 2 (chodzi o te takie "fajne" efekty, ale byc moze to wina emulatora).

PC mi sluzy do Opery, czasami P2P (choc bezpieczniej jest na Ami) i jako odtwarzacz filmow.

Reszte zostawmy Ami i PSX :)

No i PAL... (wiem ze mozna podlaczyc pieca przez karte tv, ale laptopy sa po 3 tys, a zwykle piecki po prostu "bucza" wentylatorami)...

Za 3 tys, to mozna kupic Pleya3 (plus wypas dodatki) :)
[#17] Re: PSX ==> 1084(1085S) - kabel

@Andrzej Drozd, post #16

Ależ absolutnie, nie pomyślałem żeby nawet wspomnieć o takim bluźnierstwie!
Chodziło mi o samą możliwość używania pada plejowego z pece i jego grami lub w emu.
Prawdziwy Plej rulez, jak i Amisia!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem