[#1] !RULEZ Język niemiecki
Język niemiecki jest stosunkowo łatwy.
Osoba obznajomiona z łaciną oraz z przypadkami, przyzwyczajona do odmiany rzeczowników, opanowuje go bez większych trudności.
Tak w każdym razie twierdzą wszyscy nauczyciele niemieckiego podczas pierwszej lekcji...
Na początek, kupujemy podręcznik do niemieckiego.
To przepiękne wydanie, oprawne w płótno, zostało opublikowane w Dortmundzie i opowiada o obyczajach plemienia Hotentotów (auf Deutsch: Hottentotten).
Ksiązka mówi o tym, iż kangury (Beutelratten) są chwytane i umieszczane w klatkach (Koffer) krytych plecionką (Lattengitter) po to by ich pilnować.
Klatki te nazywają się po niemiecku "klatki z plecionki"(Lattengitterkoffer) zaś, jeśli zawierają kangura, całość nazywa się: Beutelrattenlattengitterkoffer.
Pewnego dnia, Hotentoci zatrzymują mordercę (Attentater), oskarżonego o zabójstwo jednej matki (Mutter) hotentockiej (Hottentottenmutter), matki głupka i jąkały (Stottertrottel).
Taka matka po niemiecku zwie się: Hottentottenstottertrottelmutter, zaś jej zabójca nazywa się Hottentottenstottertrottelmutterattentater.
Policja chwyta mordercę i umieszcza go prowizorycznie w klatce na kangury (Beutelrattenlattengitterkoffer), lecz więźniowi udaje się uciec.
Natychmiast rozpoczynają się poszukiwania. Nagle przybiega Hotentocki wojownik krzycząc:
- Złapałem zabójcę! (Attentater).
- Tak? Jakiego zabójcę? - pyta wódz.
- Beutelrattenlattengitterkofferattentater, - odpowiada wojownik.
- Jak to? Zabójcę, który jest w klatce na kangury z plecionki? - pyta Hotentocki wódz.
- To jest - odpowiada tubylec - Hottentottenstottertrottelmutterattentater (zabójca hotentockiej matki głupiego i jąkającego się syna).
- Ależ oczywiście - rzecze wódz Hotentotów - mogłeś od razu mówić, że schwytałeś Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentater!

Jak sami widzicie, niemiecki jest łatwym i przyjemnym językiem.
Wystarczy trochę się zainteresować tematem!

[#2] Re: !RULEZ Język niemiecki

@5h00n4y, post #1

> Ksiązka mówi o tym, iż kangóry
> (...)
> zaś, jeśli zawierają kangura...

Polski też jest pięknym językiem, i warto wiedzieć że literki "u" i "ó" nie zamieniają się przy zmianie liczby z pojedyńczej na mnogą.

[#3] Re: !RULEZ Jêzyk niemiecki

@Solo Kazuki, post #2

Panie, takie rzeczy to tylko przy kopiowaniu tekstu z innego źródła ;)

PS: Napisz Waść w swoim poście ten wyraz i sam sprawdź.
Już parę dni temu to zauważyłem, to jakiś skrypt anty-ortograficzny... :D

Ostatnia modyfikacja: 07.02.08 09:59
[#4] Re: !RULEZ Jćzyk niemiecki

@Solo Kazuki, post #2

Nie do konca masz racje. Moj stosunek do polskiej ortografii jaki jest wszyscy wiedza a ci co nie wiedza to powiem ze jest seksualny.
Jednak cos tam z tej ortografii wiem: taka zamiana nastepuje, oto przyklady:

tekstu - tekstow
spawu - spawow
stawu - stawow

itp itd.
[#5] Re: !RULEZ Jćzyk niemiecki

@Phibrizzo, post #4

5h00n4y, daj mi tytuł i autora tej książki do niemieckiego, bo o ile ja się znam na niemieckim (a idzie już 12 rok, od czasu, gdy się zacząłem go uczyć) to "der Koffer" znaczy po ichniemu "walizka" a nie "klatka" :D

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 10:33

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 10:34
[#6] Re: !RULEZ Jćzyk niemiecki

@OSH, post #5

Jam Ci tylko skopiował całość z licznych postów na forach znalezionych w google po wpisaniu "Hottentottenstottertrottelmutter" zasłyszanego... nie pamiętam już gdzie... ;)

Ostatnia modyfikacja: 12.02.08 10:44
[#7] Re: !RULEZ Jćzyk niemiecki

@5h00n4y, post #6

http://pl.wikipedia.org/wiki/Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlattengitterkofferattentäter

[#8] Re: !RULEZ Jćzyk niemiecki

@OSH, post #7

Aaa, no tak... najciemniej pod latarnią...
Dzięki, ciekawa lektura. OK

[#9] Re: !RULEZ Jćzyk niemiecki

@Phibrizzo, post #4

eee... widać że na ortografii się nie znasz :P

Otóż końcówki "...ów" się zawsze "kreskuje" (nie pamiętam, czy są wyjątki), tak jak np "...uje" się nie "kreskuje" ;)

Zasady bodajże z 1 czy 2 klasy podstawówki ;)

Ostatnia modyfikacja: 14.02.08 21:36
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem