[#1] scsi
wpadl mi niedawno w rece serwer ibm z dwoma dyskami scsi i mam problemy z ich skonfigurowaniem bo nigdy wczesniej ze scsi nie mialem do czynienia. W skrocie wyglada tak ze chodzi to to z tylko z jednym z dyskow, jak podlacze dwa jednoczesnie komp nie wstaje. Podejrzewam ze moze zworki na dyskach trzeba odpowiednio ustawic, tylko jak?

[#2] Re: scsi

@vi-bee, post #1

W SCSI zworkami na dysku ustawiasz numer urządzenia tzw. SCSI_ID. Dziwne jednak że nie wstaje powinien najwyżej nie zobaczyć jednego dysku jeśli ID są ustawione tak samo. Komp całkiem nie startuje czy tylko system ? Jak cały komp sprawdź zasilacz bo niezależnie od ustawień dysków serwer powinien przejść POST. Co do tego jak ustawić to po prostu inaczej :) tak by miały inne numery.

[#3] Re: scsi

@Dorrr, post #2

o dzieki, prostsze niz myslalem. Bylem juz wczesniej na dobrym tropie ale mi zworek brakowalo ;) Wczesniej nie widzial zadnego dysku jesli byly dwa podlaczone.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem