[#1] LAN
mam dwa pecety z ktorych kazdy jest niezaleznie podlaczony do netu. Chcialem je dodatkowo ze soba sieciowka w celu szybkiej wymiany plikow, ale podczas konfiguracji polaczenia windows ostrzegl mnie ze takie rozwiazanie jest bardzo niebezpieczne i tak polaczanych komputerow nie da sie chronic przed atakami z zewnatrz. Prawda to czy mozna to jakos obejsc?

[#2] Re: LAN

@vi-bee, post #1

Jak dla mnie to nie ma jakiegoś zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale ekspertem od sieci nie jestem :)

[#3] Re: LAN

@x3nU, post #2

Ja mam stacjonarnego, który na stałe jest podpięty do neta, oraz laptopa który jest z nim z sieciowany. Nigdy takiego komunikatu nie ujrzałem na oczy i jest to troszkę nurtujące. A dodakowo udostępniłem połączenie i mam neta także na laptopie.
[#4] Re: LAN

@vi-bee, post #1

Zawsze tak Windows ostrzega kiedy ustawia się udostępnienie. Jak masz dobre zabezpieczenia sieciowe, to można się teoretycznie nie obawiać. Nie ustawiaj tylko aktywnego pulpitu w windzie, bo to furtka dla włamywaczy mimo jakiś tam zebezpieczeń. No i trzeba pamiętać, że Windowsy nie są najlepiej zabezpieczonymi systemami w sieci, więc jak ktoś się włamie, to nie oznacza to wcale, że przez zsieciowanie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem