[#1] Rozgałęzić zasilanie za UPS-em
Jest taka sprawa...

Mam taki nieszczęśliwy UPS, który ma tylko dwa wejścia. Ja podłączam do niego Pegasosa, peceta i jeden monitor (do którego podpięte sa obie maszyny). Tak to działa już ze 3 lata dlatego, że zasilanie monitora jest pobierane przez zasilacz w Pegasosie. Jest taki "przelotowy". No i dwa gniazdka w UPS-ie mi stykają. No ale teraz muszę wymienić w pececie zasilacz na mocniejszy (w związku z upgrade do dużo mocniejszego sprzętu). Pecetowy zasilacz mam dobry ale niestety o małej mocy jak na to co mam do niego podłączyć. Dlatego chciałem zrobić coś takiego, że do peceta kupię mocniejszy, ten wsadzę do Pegasosa w którym teraz jest jakaś zupełna padaka za 49 zł. :D No ale niestety dzisiaj wszystkie zasilacze nie są już "przelotowe" i będę musiał jakoś osobno podpiąć zasilanie monitora. No ale UPS ma tylko dwa wejścia (takie same jak z tyłu zasilacza). No i trzeba byłoby jakoś skombinować dodatkowe gniazdo za UPS-em. Szukałem w sieci ale takich kabli nie ma. I dlatego pytam tutaj, może ktoś coś takiego widział? Rozgałęziacz kabli takich jak idą np. z zasilacza do monitora. Niestety moj UPS nie ma normalych gniazdek typu "ryjek prosiaczka" tylko takie "komputerowe".

Ma ktoś pomysł co z tym mogę zrobić? Sposoby wymagające lutownicy nie wchodzą w grę. No chyba, że mi ktoś to zrobi (odpłatnie oczywiście). :)

[#2] Re: Rozgałêzić zasilanie za UPS-em

@MDW, post #1

Weźmij zwykły przedłużacz z kilkomia "dziurami" i uciachaj od niego wtyczkę sieciową, potem weź kabel "do zasilania monitora" i uciachaj mu tę wtyczkę, co wchodzi do monitora. Obierz koncówki i połącz odpowiednie żyły.

W bardziej eleganckim wariancie można kawałek kabla "do zasilania momitora" zarobić bezpośrednio w "listwie". Taką listwę bez kabla dostaniesz w każdym sklepie elektrycznym albo w markecie budowlanym.
[#3] Re: Rozgałêzić zasilanie za UPS-em

@MDW, post #1

Znaczy się wymiana kabla w jakiejś listwie zasilającej na taki z wtyczką komputerową odpada? Przy okazji - UPS wyposażony jest w gniazdo wyglądające tak jak na tym zdjęciu (poz. 1.)?

http://img167.imageshack.us/my.php?image=fotoaj9.jpg
[#4] Re: Rozgałêzić zasilanie za UPS-em

@APC74, post #3

Tak, dokładnie takie gniazda/wtyczki są w tym moim nieszczęsnym starym UPS-ie.

Nie mam nic przeciwko przeróbkom jakiejś listwy ale po prostu nie zrobię tego, bo ja tego nie zrobię. :(

[#5] Re: Rozgałêzić zasilanie za UPS-em

@Daclaw, post #2

Weźmij zwykły przedłużacz z kilkomia "dziurami" i uciachaj od niego wtyczkę sieciową, potem weź kabel "do zasilania monitora" i uciachaj mu tę wtyczkę, co wchodzi do monitora. Obierz koncówki i połącz odpowiednie żyły.

To by wypadało mieć jakąś lutownicę, jakoś ładnie te końcówki zarobić. Nie mam ani lutownicy ani cyny i pewnie bym się oparzył lutownicą. :) Poza tym moje luty pewnie pozostawią wiele do życzenia. :)

[#6] Re: Rozgałêzić zasilanie za UPS-em

@MDW, post #5

Nie - to nie ladne rozwiązanie. Lepiej rozkręcić przedłużacz i tam działać... Wszelkie takie łączenia na zewnątrz to proszenie sie o kłopoty.

[#7] Re: Rozgałęzić zasilanie za UPS-em

@MDW, post #4

Mógłbym zrobić Ci taką listwę/rozdzielacz ale wysyłka dopiero we wtorek - niestety nie mam pod ręką żadnej zbędnej listwy, która mogłaby być dawcą, a o tej porze niczego już u mnie nie kupię. Może ktoś będzie mógł zrobić coś takiego szybciej.
Jakieś życzenia odnośnie rozdzielacza (ilość gniazdek, długość kabla, kolor)?
[#8] Re: Rozgałêzić zasilanie za UPS-em

@MDW, post #4

Polecam udać się do jakiejś instytucji, która ma na stanie elektryka (szpital, uczelnia, urząd) - to są zwykle pomocni ludzie, którzy nie są tak pazerni na kasę jak ci świadczący normalne usługi. Jak znam życie, to za jedno piwo w ciągu 15 minut załatwisz sprawę. Komponenty dasz radę chyba sam zorganizować.
[#9] Re: Rozgałęzić zasilanie za UPS-em

@APC74, post #7

Ja bym nawet był za jeżeli to nie będzie wielki problem. Oczywiście dogadalibyśmy się jakoś.

A co do szczegółów to...

1. Kolor kabla i gniazdek zupełnie obojętny ale jeżeli byłby wybór to niech będzie czarny.

2. Długość kabla... Bo ja wiem... Może być bardzo krótki. Powiedzmy, że taki jaki będzie najkrótszy kabel zasilający monitor.

3. Jeżeli chodzi o ilość gniazdek to powiedzmy niech już będą 4. Ale jak będą 3 to też się nic nie stanie. :)

Na priv możemy się dogadać co do ceny. Komponenty, robocizna, fatyga, wysyłka. Jakoś to zsumuj, a ja już z góry to akceptuję. :) Wysyłka byłaby do Wrocławia, bo tutaj obecnie przebywam.

W sprawie terminu się zupełnie nie pali. Ja i tak kupię zasilacz dopiero najwcześniej 1 marca, bo chcę go odliczyć sobie od podatku, a przez te kilka części do peceta limit odliczeń na ten miesiąc wyczerpałem. :)

Dzięki wielkie!

[#10] Re: Rozgałęzić zasilanie za UPS-em

@Daclaw, post #8

Dacław:

No właściwie racja. Tylko, że ja się średnio orientuję gdzie kogoś takiego tutaj znaleźć. :) Mi się bardzo nie spieszy więc może to być zrobione i zdalnie. :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem