Witam wszystkich serdecznie na mojej stronie tak wiec jestem z pod znaku byka od urodzenia mieszkam w zabrzu odkad pamietam zawsze interesowalem się komputerami nawet w czasach prl tak tak pamietam ja te czasy chociaz miałem malo latek to prl pamietam dosc dobrze szczególnie brak wszystkiego na szczescie miałem kumpla co miał cudo które zwalo się c-64 od rodziny z niemiec i dzieki tej znajomosci zaczela się moja fascynacja komputerami przez te wszystkie lata które spedzilem przed ekranem monitora zdolalem nauczyc kilku jezykow programowania miedzy innymi c++ pascal delphi java j2me blitz basic a także napisac kilkadziesiat programow i gier bezproblemo potrafie tez tworzyc strony www za pomoca takich jezykow jak html xhtml javascript php na mojej stronie mozecie znalezc kody zrodlowe przyklady zwiazne z tworzeniem programow i gier w ww jezykach programowania moje zainteresowania do których naleza miedzy innymi kino s-f ksiazki filmy muzyka moja przygoda z komputerami zaczela sie od c-64 potem byla amiga 500 amiga cd-32 amiga 1200 no i w koncu pc obecnie uzywam do programowania w c++ zintegrowanego srodowiska dev-cpp do java i pisania aplikacji dla telefonow komorkowych j2me srodowiska netbeanse do tworzenia stron www pajaczka do blitz basica demo tego programu do tworzenia grafiki 2d paint pro shop i gimp do 3d Do flasha i actionscript makromedia flash jestem zapalonym fanem amigi tzw amigowcem obecnie uzywam amigi 1200 w obudowie infity z karta turbo m teac 68030 33 mhz na amidze pisze w c++ uzywam do tego kompilatora storm c programuje tez w blitz basic II amiga e i asembler motorolki 68020 w amidze mam zainstalowanego workbencha 3 0 i mui uzywam jej do programowania ale także do zabawy moja ulubiona gierka to diuna jedynka Amiga 500 jest to komputer 16 bitowy wyposazony w jednostka centralna MOTOROLA 68000 taktowany zegarem 7 Mhz posiadala 512 KB RAM która można było rozszezyc do 1 mb wyposazona była w kosc graficza OCS w sklad ktorej wchodzily Fat Agnus - układ graficzny OCS Denise - koprocesor graficzny OCS Paula - układ dźwiękowy i kontroler I/O Gary - dekoder adresowy dźwięk to 4 przetworniki cyfrowo-analogowe dźwięk 8-bitowy częstotliwość odtwarzania: 28 Khz Amiga charakteryzowala się bardzo duzymi mozliwosciami graficznymi rozdzielczości: od 320x256 do 640x512 kolory: maksymalnie 4096 (w trybie HAM) częstotliwość wyświetlania:15 5 KHz/50 Hz w komputer wbudowana jest stacja dyskow o pojemnosc 880 kb posiadala także lacza zewnetrzne serial (RS232) - modem parallel (Centronics) - drukarka video - monitory PAL composite video - wyjście video cinch (czarno-białe) mysz joystick audio (lewy i prawy) port zewnętrznej stacji dysków Amiga 600 to nic innego jak amiga 500 wyposazona w 1 mb chip sterownik dysku twardego at-bus i modulator a do tego brak szyny rozszezen spowodowalo bardzo male mozliwosci rozbudowy tego komputera niestety ten model amigi byl pomylka firma commodore kolejny raz pokazala swoja ignorancje jesli chodzi o uzytkonikow amigi uzytkownicy oczekiwali ze firma commodore wypusci na rynek komputer szybszy wyposazony w lepsze uklady graficzne i za rosadna cenne niestety amiga 600 nie mogla spelnic tych oczekiwan gdyby wyglad komputera mial wplyw na jego popularnosc to amiga 600 klasowalaby sie w gonych granicach tej popularosci brak klawiatury numerycznej powoduje ze niektore gry i programy nie dzialaja prawidlowo Amiga 600 wyposazona jest w procesor motorola 68000 taktowany zegarem 7 mhz pamiec 1 mb chip ram rozszezalny do 2 mb owy kikstart 2 0 nowsze kosci graficzne ECS kontroler dysku twardego at-bus zlacze pcmcia z boku komputera takie same jak w amidze 1200 a takze modulator Amiga 1200 w przeciwienstwie do amigi 500 jest komputerem 32 bitowym wyposazona w procesor motorola 68EC020 taktowany zegarem 14 mhz na starcie powinna teoretycznie byc 2 razy szybsza niz amiga 500 w amidze 1200 standardowo zamontowane jest 2 mb pamieci ram mozna takze zamontowac 8 mb pamieci fast ram opcjonalnie komputer posiada naped dyskietek 880 kb Kickstart 3 0 o pojemnosc 512 kb rom na ktorym znajduja sie procedury systemowe ciekawym rozwiazaniem jest port PCMCIA zamontowany z boku komputera fabrycznie zamontowany jest modulator ktory umozliwia podlaczenie amigi do telewizora Jesli chodzi o dzwiek to nic sie nie zmienilo i zapewnie nie zmieni amiga to nie atari i dzwiek jest traktowany po macoszemu czy stara poczciwa paula konczac w zestawie znajduje sie komputer zasilacz mysz system operacyjny workbench pudelkoTo mi wygląda na jakiś zapomniany standard czasów prl
@5h00n4y, post #1
@Andrzej Drozd, post #2
Witamwszystkichserdecznienamojejstronietakwiecjestemzpodznakubykaodurodzeniamieszkamwzabrzuodkadpamietamzawszeinteresowalemsiękomputeraminawetwczasachprltaktakpamietamjateczasychociazmiałemmalolatektoprlpamietamdoscdobrzeszczególniebrakwszystkiegonaszczesciemiałemkumplacomiałcudoktórezwalosięc-64odrodzinyzniemiecidziekitejznajomoscizaczelasięmojafascynacjakomputeramiprzeztewszystkielataktórespedzilemprzedekranemmonitorazdolalemnauczyckilkujezykowprogramowaniamiedzyinnymic++pascaldelphijavaj2meblitzbasicatakżenapisackilkadziesiatprogramowigierbezproblemopotrafieteztworzycstronywwwzapomocatakichjezykowjakhtmlxhtmljavascriptphpnamojejstroniemozecieznalezckodyzrodloweprzykladyzwiazneztworzeniemprogramowigierwwwjezykachprogramowaniamojezainteresowaniadoktórychnalezamiedzyinnymikinos-fksiazkifilmymuzykamojaprzygodazkomputeramizaczelasieodc-64potembylaamiga500amigacd-32amiga1200noiwkoncupcobecnieuzywamdoprogramowaniawc++zintegrowanegosrodowiskadev-cppdojavaipisaniaaplikacjidlatelefonowkomorkowychj2mesrodowiskanetbeansedotworzeniastronwwwpajaczkadoblitzbasicademotegoprogramudotworzeniagrafiki2dpaintproshopigimpdo3dDoflashaiactionscriptmakromediaflashjestemzapalonymfanemamigitzwamigowcemobecnieuzywamamigi1200wobudowieinfityzkartaturbomteac6803033mhznaamidzepiszewc++uzywamdotegokompilatorastormcprogramujetezwblitzbasicIIamigaeiasemblermotorolki68020wamidzemamzainstalowanegoworkbencha30imuiuzywamjejdoprogramowaniaaletakżedozabawymojaulubionagierkatodiunajedynkaAmiga500jesttokomputer16bitowywyposazonywjednostkacentralnaMOTOROLA68000taktowanyzegarem7Mhzposiadala512KBRAMktóramożnabyłorozszezycdo1mbwyposazonabyławkoscgraficzaOCSwskladktorejwchodzilyFatAgnus-układgraficznyOCSDenise-koprocesorgraficznyOCSPaula-układdźwiękowyikontrolerI/OGary-dekoderadresowydźwiękto4przetwornikicyfrowo-analogowedźwięk8-bitowyczęstotliwośćodtwarzania:28KhzAmigacharakteryzowalasiębardzoduzymimozliwosciamigraficznymirozdzielczości:od320x256do640x512kolory:maksymalnie4096(wtrybieHAM)częstotliwośćwyświetlania:155KHz/50Hzwkomputerwbudowanajeststacjadyskowopojemnosc880kbposiadalatakżelaczazewnetrzneserial(RS232)-modemparallel(Centronics)-drukarkavideo-monitoryPALcompositevideo-wyjścievideocinch(czarno-białe)myszjoystickaudio(lewyiprawy)portzewnętrznejstacjidyskówAmiga600tonicinnegojakamiga500wyposazonaw1mbchipsterownikdyskutwardegoat-busimodulatoradotegobrakszynyrozszezenspowodowalobardzomalemozliwoscirozbudowytegokomputeraniestetytenmodelamigibylpomylkafirmacommodorekolejnyrazpokazalaswojaignorancjejeslichodziouzytkonikowamigiuzytkownicyoczekiwalizefirmacommodorewypuscinarynekkomputerszybszywyposazonywlepszeukladygraficzneizarosadnacenneniestetyamiga600niemoglaspelnictychoczekiwangdybywygladkomputeramialwplywnajegopopularnosctoamiga600klasowalabysiewgonychgranicachtejpopularoscibrakklawiaturynumerycznejpowodujezeniektoregryiprogramyniedzialajaprawidlowoAmiga600wyposazonajestwprocesormotorola68000taktowanyzegarem7mhzpamiec1mbchipramrozszezalnydo2mbowykikstart20nowszekoscigraficzneECSkontrolerdyskutwardegoat-buszlaczepcmciazbokukomputeratakiesamejakwamidze1200atakzemodulatorAmiga1200wprzeciwienstwiedoamigi500jestkomputerem32bitowymwyposazonawprocesormotorola68EC020taktowanyzegarem14mhznastarciepowinnateoretyczniebyc2razyszybszanizamiga500wamidze1200standardowozamontowanejest2mbpamiecirammoznatakzezamontowac8mbpamiecifastramopcjonalniekomputerposiadanapeddyskietek880kbKickstart30opojemnosc512kbromnaktorymznajdujasieprocedurysystemoweciekawymrozwiazaniemjestportPCMCIAzamontowanyzbokukomputerafabryczniezamontowanyjestmodulatorktoryumozliwiapodlaczenieamigidotelewizoraJeslichodziodzwiektonicsieniezmieniloizapewnieniezmieniamigatonieatariidzwiekjesttraktowanypomacoszemuczystarapoczciwapaulakonczacwzestawieznajdujesiekomputerzasilaczmyszsystemoperacyjnyworkbenchpudelkoRzeczywiściewyglądalepiej!
@arti4-92, post #4