Cześć wszystkim Amigowcom !
W shoutboxie na stronie głównej, zamieściłem adres strony - portalu
gratyzchaty.pl .
Chciałbym tu wyjaśnić o co tu chodzi i dlaczego postanowiłem Was o tej stronie poinformować.
Serwis gratyzchaty.pl to strona proekologiczna, wzorowana na zachodnich portalach tego typu (np.
jumbletown.ie). Strona ma promować ekologiczne hasło "REUSINGU" oraz pomóc w przekazywaniu przedmiotów pomiędzy osobami które chcą pozbyć się zbędnych rzeczy, a osobami które te rzeczy mogą potrzebować. Podstawową zasadą tej strony jest to, że nie wolno na niej umieszczać ogłoszeń o sprzedaży,kupnie, zamianie, wynajęciu. Wszystko co chce się tam wystawić musi być do oddania za DARMO.
Zdaję sobie sprawę, że w Polsce wciąż wiele osób chomikuje wszystko na strychu, a to czego się chce pozbyć wystawia np. na Allegro, ale czasy się zmieniają i liczę, że w niedalekiej przyszłości ludzie w Polsce (podobnie jak na zachodzie) z braku czasu i miejsca, będą zmuszeni do wyrzucania lub oddawania używanych przedmiotów nawet tych sprawnych.
Ponieważ, Amigowe środowisko w dużej mierze interesuje się - nie ukrywajmy tego - komputerami już wiekowymi, strona ta może być interesująca. Można na niej wystawić zbędne już części komputerowe lub same komputery. Można też ogłosić chęć przyjęcia jakiegoś sprzętu "amigowego" - przecież całe mnustwo amig może siedzieć jeszcze na strychach polskich domów.
Kolejna sprawa to promocja. Nie ukrywam, że jako współautor projektu liczę na wsparcie ze strony dawnych znajomych. Na stronie gratyzchaty.pl do pobrania jest dokument PDF zawierający plakat informacyjny. Plakat jest prosty i nie zawiera elementów kolorowych. Drukując i rozwieszając ten plakat każdy przyczynia się do popularyzacji portalu i do zwiększenia szansy na znalezienie tam tego czego szuka.
Pomysłodawcą strony jest mój najlepszy - przebywający obecnie na emigracji - przyjaciel. Sprawy techniczne to moja działka. Portal ma charakter niekomercyjny, rejestracja jest darmowa i bardzo prosta. W przeciwieństwie do reszty serwisów, nie wymagamy podania informacji adresowych, jedynie adresu e-mail do wiadomości redakcji.
O wsparcie, proszę też administrację, portalu. Może to być np. link w odnośnikach i/lub jakiś offtopicowy news.
Pozdrawiam,
OscarR/Amikot