[#1] Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja
Pomógł by mi ktoś z instalacją MaC OS 8.1 na macintosh-u 5300cs.
Zależy mi na system 8.1, ale może być to inna wersja systemu, chcę po prostu mieć na tym laptopie jakiś system(chiński, zamulony i szary system to nie system :P )

Jest ktoś na forum kto ma takiego laptopa z takim system, zrobił by obraz swojego hdd i wysłał mi na jakiś serwer ftp ??

[#2] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #1

o ile dobrze pamietam to jesli nie bylo zadnego systyemu na dysku to mac sam startowal z cd (a jesli byl to chyba trzeba bylo przytrzymac "c" albo shift), a dalej instalacja juz byla banalna.

[#3] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@Banderas, post #2

Moj cedek chyba jest nie obsługiwany(podłączałem przez hdi scsi), ma może ktoś jakiś cederom na scsi od apple??

[#4] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #1

Istnieje możliwość instalacji systemu Mac OS 7.5 z dyskietek (system został udostępniony przez Apple do pobrania za darmo).
http://download.info.apple.com/Apple_Support_Area/Apple_Software_Updates/English-North_American/Macintosh/System/Older_System/System_7.5_Version_7.5.3/
Obrazy dyskietek można nagrać na dyskietki przy użyciu emulatora basilsk II http://basilisk.cebix.net/
Ewentualnie skorzystaj z magicznych sekwencji klawiszy do odpalenia maczka nie z CD przy użyciu klawisza C lecz przy użyciu kombinacji klawiszy do boot'owania z określonego napędu SCSII
http://davespicks.com/writing/programming/mackeys.html

[#5] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@chewek, post #4

Bo mam hdi scsi, ale nie wiem czy moj cedek działa z macintoshem, chciałałem kupić napęd scsi od apple, taki pewno będzie działać??

[#6] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@chewek, post #4

Kombinacja klawisze nie zadziałała, może być że napęd jest nie obsługiwany??

[#7] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #6

Hm, też myślałem że mój napęd SCSII (nie Apple), nie działa z powerbook 540c (starszy model na mc68040).
Potrzebny był Adaptec Toast CD Driver, czyli sterownik do CD.
Możliwe że twój maczek po prostu nie ma możliwości startu z płyty CD z zewnętrznego SCSII, o ile nie jest to oryginalny napęd Apple. Urządzenia Apple były wyposażane w odpowiedni firmware.

Jak masz troszkę czasu to nagraj te 20 dyskietek i postaw system 7.5.

[#8] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@chewek, post #7

Ojciec już próbował zainstalować z dyskietek mac os 7, wszystko się instalowało, ale jak już przyszło do bootowania systemu, to wyskoczył zfiksowany Macintosh Classic

[#9] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #8

Istnieje zasadnicza różnica między systemem 7, a 7.5.
Pytanie tylko, jaki był instalowany, wersja 7 ma prawo nie działać poprawnie bo to system przeznaczony dla procesorów z serii 68k, a w twoim komputerze jest procesor PPC.

[#10] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@chewek, post #9

Wersja jaką instalowałem to 7.55

[#11] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #5

Ja miałem PB5300c i trochę jeszcze pamiętam. Co do samych CD-Romów - wkladalem różne napędy do mojej obudowy SCSI. Oryginalnie w obudowie była Matsushita (boot - ok), próbowałem jeszcze z Toshibą (boot - ok), Sony (boot - fail) i jakimś starym Panasoniciem (boot - ok). Napisz coś więcej co tam masz to postaram się coś pomóc
[#12] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@offca, post #11

Wiem tylko tyle że to nagrywarka scsi yamacha, taka z wentylatorkiem z tyłu :D

[#13] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #12

Nagrywarke Yamahy testowałem (miałem od kumpla jeszcze na caddy z roku 1992) i nie bootowała. Spróbuj kupić jakiegoś CD na SCSI z matsushity i wsadzić go do obudowy z tej nagrywarki (obudowa ma niewiele do gadania, bo w przypadku tej yamahy jak i apple to jest tylko prosty interfejs). Pozdrawiam
[#14] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@offca, post #13

Będę kupywał cederom apple na scsi(taki co w dużych macach był)

[#15] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #14

no i kupiłem napęd scsi apple firmy sony... nie działa ;/

[#16] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #15

[#17] Re: Macintosh 5300cs, OS 8.1 instalacja

@arti4-92, post #16

Musisz to coś złapać w czasie poniżej 2s.
To taka gra, swoisty easter egg, których setki w różnych systemach operacyjnych, poczynając od "zgaduj-zgadula kiedy się zwieszę?" w w95 aż po "znajdź ten sterownik" w Viście.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem