[#1] Karta graficzna w laptopie
Witam. Jakiś czas temu kupiłem na aukcji laptopa Compaq Evo N610c. Jego Parametry to: P4 M 1.8GHZ, Ati M Radeon 7500 32MB 4xAGP, 512 MB RAM DDR, dysk 30GB, napęd DVD-RW, matryca 14,1" a reszta to standard. Kupiłem go głównie do celów typowo biurowych, lub pooglądania filmów. Czasami też jakąś gierke lub WinUAE zapuszcze. Ale o najnowszych gierkach mogę zapomnieć. I ostatnio zastanawiałem się czy zmienić w nim kartę graficzną, wiem że takie coś jest możliwe, ale nie wiem gdzie i za ile. Może ktoś coś wie na ten temat.
[#2] Re: Karta graficzna w laptopie

@Jedi_Amiga, post #1

Zdaje się że mozna wymienić grafikę tylko w tedy kiedy jest ona na odzielnym module, a w większości laptopów karta graficzna jest w tej samej obudowie co chipset.

[#3] Re: Karta graficzna w laptopie

@arti4-92, post #2

W moim laptopie karta jest na złączu AGP x4. Więc wiem że mogę ją wymienić.
[#4] Re: Karta graficzna w laptopie

@Jedi_Amiga, post #1

Marne szanse. I taki właśnie mają problem użytkownicy laptopów, którzy twierdzą, że laptop jest wygodniejszy (poza oczywiście mobilnością). Zawsze przychodzi czas, że coś jest za wolne i poza pamięcią nie ma jak wymienić, albo są to koszty nieopłacalne.

[#5] Re: Karta graficzna w laptopie

@Jedi_Amiga, post #3

AGP x4 oznacza tylko tyle: używa kanału 32-bitowego przy taktowaniu 66 MHz z poczwórną przepływnością, co prowadzi do efektywnego transferu maksymalnego 1056 MB/s (1 GB/s); napięcie sygnału 1.5 V. nie oznacza natomiast, że masz takie złącze....

[#6] Re: Karta graficzna w laptopie

@AS, post #4

Obecnie w kompach stacjonarnych jak dojdziesz do tego, by coś wymienić, to często okazuje się że też wygodniej wymienić po prostu całość.

[#7] Re: Karta graficzna w laptopie

@Jedi_Amiga, post #1

karta graficzna nie wiele da, jezeli jest mozliwosc to polecal bym wymiane procesora.

[#8] Re: Karta graficzna w laptopie

@Kaczus, post #5

To chciałem powiedzieć, że karta graficzna jest tylko na szynia(chab dobrze powiedziałem??) AGP

Banderas: powiedział że chce pograć w nowsze gierki, co jest raczej nie możliwe ;)

Procek praktycznie zawsze można zamienic ;)

Ostatnia modyfikacja: 10.03.08 16:52
[#9] Re: Karta graficzna w laptopie

@arti4-92, post #8

Co to szynia? Może szynka?

[#10] Re: Karta graficzna w laptopie

@Kaczus, post #6

Dokładnie.

A poza tym polecam też notebooki bazujące na kadłubkach. W nich bardzo łatwo wymienia się podzespoły. -- Choćby mój cudny Compal FL90. :]

[#11] Re: Karta graficzna w laptopie

@x3nU, post #9

szyna*

[#12] Re: Karta graficzna w laptopie

@Jedi_Amiga, post #1

W którymś z ostatnich Chipów był spory artykuł o wymianie podzespołów w notebookach.

[#13] Re: Karta graficzna w laptopie

@Jedi_Amiga, post #1

Zakup laptopa do tego aby na nim pograć - to jest błąd zasadniczy. Nigdy nie kupuj laptopów do giercowania.
W każdym innym zastosowaniu biurowym laptop się sprawdza bardzo dobrze...

[#14] Re: Karta graficzna w laptopie

@MaaG^dA, post #13

Madzia, mam notebooka z GF 8600GT 256 MB RAM (niewspółdzielone) + Core 2 Duo 2 GHz, i tak do gier się nadaje (Bioshock śmiga, CoD4 śmiga, Wiedźmin śmiga) jak i do normalnej pracy. :] A przy tym nie jest przesadnie drogi.

[#15] Re: Karta graficzna w laptopie

@MaaG^dA, post #13

Ciekawe dlaczego tak twierdzisz? Ja na swoim spokojnie grałem w demo gierki Crysis. Oczywiście mój ma kartę graficzną na wymienalnej płytce. Jest to Gforce 7400. Do wszystkiego wystarcza :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem