[#15]
Re: "Pieśń nad Pieśniami"
@Sasquatch,
post #11
Dekalog, który znajduje się w Księdze Wyjścia (druga Mojrzeszowa), a także w Księdze Powtórzonego Prawa został dany przez Boga Żydom, czyli narodowi wybranemu. Oprócz tych 10 praw, w Księdze Powtórzonego prawa znajduje się w zasadzie setki przepisów dotyczących sposobu życia i nawet pod karą śmierci zabraniających różnych rzeczy. Należy sobie zdawać sprawę, że te setki praw - po pierwsze były skierowane do Żydów, po drugie naprawdę wiele, wiele wieków temu... I dodać należy, że żaden Żyd, ani żaden inny człowiek nie jest w stanie tych wszystkich setek praw wypełnić. Dlatego, że nikt nie był w stanie tego zrobić, to Bóg posłał swojego Syna, aby zawrzeć z ludzkością nowe przymierze i nowe prawo, które znosi to stare i opiera się na miłości. Ale, żeby to wszystko zrozumieć, to trzeba mieć jakąś wiarę. Nie chcę tu już dalej wchodzić w zagadnienia teologiczne, ani duchowe.
A powracając do 10 przykazań, to po pierwsze sam Jezus wymienił je w zupełnie innej formie, niż są spisane w Starym Testamencie, a jednak zachował ich sens. A jeśli tak bronisz tamtej ich formy, to spróbuj je wszystkie wypełniać i przy okazji te setki innych praw, o których wspomniałem - poczytaj je sobie, a zobaczysz, czy łatwo by Ci było to zrobić. ;)
Po drugie - tzw. "wersja katechizmowa" na stronie, którą podałeś wcale w Katechiźmie nie występuje. Więc skoro zmyślają takie fakty, to strona chyba również do rzetelnych nie należy...
Strona KKK - sprawdź sam i poczytaj sobie:
http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkIII-2wst.htm
Po trzecie - sprawa drugiego przykazania. W Katechiźmie - paragraf 2128 znajduje się cytowany fragment Biblii:
"Nie będziesz czynił żadnej rzeźby..."
Jak więc widać - nikt się tego stwierdzenia nie boi. I ja osobiście w żadnym katolickim kościele nie widziałem rzeźby Boga-Ojca, ani jego obrazu. Polecam Ci wogóle lekturę tych paragrafów z KKK poświęconych przykazaniom, gdyż ja nic nowego nie napiszę.
Po czwarte - forma dekalogu, która znalazła się na podanej przez Ciebie stronie, jak czytam właśnie w KKK, została streszczona przez sw Augustyna tylko po to, aby była łatwiejsza do zapamiętania przez ludzi (niezbyt wyedukowanych w tamtych czasach - to już mój wniosek). Jest zaakceptowana także przez wyznania luterańskie, które kultu świętych i obrazów nie uznają - a nie jest tylko wymyślona przez katolików, jak twierdzi tamta strona. Forma ta odzwierciedla po prostu wskazówki Jezusa z Nowego Testamentu. A mimo to, jeśli Cię ona razi, to możesz stosować w swoim życiu te przykzania z Księgi Wyjścia, a o tych zapomnieć, bo i tak w gruncie rzeczy o to samo chodzi, byle tylko dobrze je rozumieć.