[#1] Adobe otworzy Flasha?
http://www.readwriteweb.com/
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=15&n=8851&Adobe+otworzy+Flasha

Czy to oznacza koniec wymówki, że "dokumentacja jest, ale licencja nie pozwala" lub "nie ma źródeł" w kontekście ewentualnej normalnej wtyczki flash dla przeglądarek www dostępnych na mniej popularne systemy operacyjne (a właściwie platformy sprzętowe) ? :)

[#2] Re: Adobe otworzy Flasha?

@grxmrx, post #1

Zawsze znajdzie się dobra wymówka :)

[#3] Re: Adobe otworzy Flasha?

@grxmrx, post #1

Właśnie wszedłem na forum i zastanawiałem się do jakiego działu wrzucić tego newsa. Jesteś szybszy Bill ode mnie. :) Ale to dobrze, bo przynajmniej nie muszę myśleć gdzie to wrzucić. :)

Mam nadzieję, że coś dla ami-środowiska wyjdzie z tego otwarcia Flasha. Chociaż trochę się boję, bo Javę też otworzyli ponad rok temu, a nic to nam nie dało. JAmiga zatrzymała rozwój na bardzo prostej wersji, a nic nowego w tym temacie się nie pojawiło. :(

[#4] Re: Adobe otworzy Flasha?

@MDW, post #3

Widocznie Java nie jest nikomu tutaj potrzebna (a szkoda, bo dzięki temu być może także oprogramowanie napisane w java byłoby dostępne na tak niszowych systemach, można by było używać np. eclipse;). Czy tak będzie z flashem - trudno powiedzieć. W amigowym lub amigopodobnym światku ruszy się coś tylko jeśli jakiś zapaleniec uparcie coś tam pisze i wie co robi.

[#5] Re: Adobe otworzy Flasha?

@MDW, post #3

Mimo wszystko jest zawsze możliwość, kilku zapaleńców z dobrym czuciem programistycznym mogłoby wtedy spokojnie przeportować i sprzedawać pluginy te bądź nawet całą przeglądarkę. Może by do HiSoftu napisać wtedy i zadeklarować rozwój nad IBrowse? Wiadomo, światek amigowy jest szczupły, jednakże zapotrzebowanie na pewno jest. Gorzej tylko z pieniędzmi, IBrowse trochę kosztuje (w porównaniu z tym co potrafi, to jednak za dużo). Ja pare dni temu byłem miło zaskoczony, bo udało mi się otworzyć wreszcie bez zwiechy na IBrowse 2.4 fleszową animację z latającym motylem :P, na mojej 040/40MHz AGA!! Nie wiem czy tam jeszcze powinna być jakaś muzyka, jakaś interakcja, ale sam fakt, że "poszło" i zdawało się być w miarę płynne, świadczy o tym, że się da. Nie ma rzeczy niemożliwych, a te niemożliwe wymagają po prostu więcej czasu, jak to znalazłem w czyimś opisie kiedyś i powtarzam sobie codziennie.

Ostatnia modyfikacja: 01.05.08 14:24
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem