[#1] Uruchamianie NeoStrady/DialNetu
Po każdym restarcie systemu, kiedy już się pojawia pulpit mam około 1-miuntowe zamrożenie Neta. Nie mogę się w tym czasie połączyć, niektórych programów nie da się wtedy uruchomić, wszystko rusza po około 1 minucie. Ktoś mi może podpowiedzieć co zrobić, żeby uniknąć tego "laga"?

Mam DialNet na łączach TP SA, modem T263R1-AO, 1Mb/s.

[#2] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@El Amigos, post #1

A jaki masz program antywirusowy?

[#3] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@AS, post #2

Avira Antivir, ale moim zdaniem zainstalowany soft jest bez znaczenia. Próbowałem to zrobić na czystym OSie (na XP x86, XP x64, Vista x86) i jest zawsze ten sam lag. Do tego występuje taki błąd:

Ale jak wyczytałem na forach to jest to normalne, bo połączenie neostradowe ma limitowaną przepustowość (w moim przypadku 1Mb/s; sieciówka wyciąga 100Mb/s)

Edit: dodam jeszcze, że połączenie lokalne było natychmiastowe, do momentu aż zrobiłem reset modemu. Z kolei bez tego resetu nigdy nie mogłem uzyskać połączenia z Internetem (wpisywanie loginu i hasła nigdy nic nie dawało).

Sprawę powinna rozwiązać odpowiednia konfiguracja modemu.

Ostatnia modyfikacja: 21.05.08 00:18
[#4] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@El Amigos, post #3

Przedstawiając ogólnie problem w pierwszym poście, wyglądało że to program antywirusowy, który aktualizując się potrafi na jakiś czas spowolnić system, czy nawet zamrozić niektóre programy. Po aktualizacji, problem ustępuje.
Jednak u Ciebie wyglada na to, że chyba masz problem z modemem, który udostępniła Ci TPSA, albo jest problem z wdzwonieniem się przez modem na centrali. Możesz spróbować im to zgłosić. Zobacz, jak masz możliwość, na innym modemie, czy wdzwania się od razu, wtedy ten Twój modem możesz zareklamować.

[#5] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@AS, post #4

Dzięki za odpowiedź, też stawiam na modem.

A nie wiesz może jak wejść do panelu kontrolnego? 192.168.1.1 się nie wczytuje.

[#6] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@El Amigos, post #5

Hmmm, powinno być w instrukcji, bo to zależy jak jest ustawione. Ale najczęściej to: 192.168.0.0 lub 192.168.0.1 lub 192.168.1.1 (tak ostatnio miałem jak ustawiałem jakiegoś syslinka), nieraz może być 192.168.1.2 lub 192.168.2.1. Jako login to najczęściej admin lub nic nie ma, a hasło to admin, albo 1234.
Jeśli miałeś ustawionego wcześniej przez kogoś to może być potrzeba zrestartowania urządzenia, wtedy będzie miał ustawienia początkowe (szczególnie aby wywalić adres IP i login z hasłem). W niektórych trzeba przytrzymać przycisk restart dość długo aby wywalił ustawienia (nawet do 1 minuty).

[#7] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@AS, post #6

Niestety żaden z tych adresów nie nawiązuje połączenia.

[#8] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@El Amigos, post #7

Zdaje się, że jest to modem asmax. Popatrz, może będzie tu instrukcja do niego:

ftp://ftp.asmax.pl/pub/instrukcje/

[#9] Re: Uruchamianie NeoStrady/DialNetu

@AS, post #8

Jak zacząłem szukać, to znalazłem modem najbardziej zbliżony do mojego. Jednak w instrukcji nie ma nic o przełączaniu Annex A na Annex B, czy też o jakimkolwiek dostępie do panelu.

http://www.baudtec.com.tw/manual/7435-0B72-00%20BaudTec%20T263R1%20R4%20QIG%20ENG.pdf
(mój model to ten na samej górze, czarny, najmniejszy)

Zanim zrobiłem ten długi reset, wystarczyło wpisać 192.168.1.100 i natychmiast otwierało się okienko z prośbą o wpisanie loginu i hasła. Teraz ten adres jest nieosiągalny.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem