[#4]
Re: Custom Case i inne takie sprawy...
@Lorak,
post #1
1) Wystrój przemysłowo - laboratotryjny. Metal, szkło, ew. blaty z płyt wiórowych w jednolicie szarym kolorze. Wielki wentylator przy suficie, wyłącznie sztuczne światło. W sumie mam osobny pokój przeznaczony na moją pracownię i niewiele mu brakuje do takiego wystroju. Głównie kolorystyki - ta, która jest, okazała się wyborem niezbyt mnie satysfakcjonującym, jednak biorąc pod uwagę ilość gratów w tym pokoju nie podejmuję się zmiany.
2) Typowo przemysłowa, montowana w szafie instalacyjnej 19", z przeszklonymi drzwiczkami, wiszącej na ścianie. Nie mam tak, bo ze względu na ortodoksyjne podejście do Amigi i jej obudowy muszę akceptować to co wymodziło Commodore. Może zaszaleję z Pegazem.
3) Osobiście nie lubię drewna i to zupełnie nie mój klimat. Abstrahując jednak od moich gustów myślę, że mogłaby to być obiektywnie ciekawa estetyka, dobrze komponująca się z wnętrzem, do którego komputer w tradycyjnej obudowie nie pasuje. Musiałoby to jednak być wykonane naprawdę porządnie, aby nie popaść w kicz i tandetę typu spotykane niekiedy odtwarzacze CD stylizowane na radia lampowe. Przede wszystkim elementy niedrewniane trzeba z najwyższą uwagą dopracować. Chodzi też o dobór materiałów - odpowiednie są: bakielit, mosiądz, szkło, ceramika. Nóż mi się w kieszeni otwiera, kiedy widzę coś, co udaje stare radio, a pokrętła ma w formie niedbałego plastikwego odlewu, pomalowanego srebrzanką typu "stare złoto"...
4) Bez dwóch zdań. I nie tylko snoby, także esteci preferujący konkretną stylistykę wnętrz.