[#1] Intel GMA
Witam wszystkich.

Chciałbym poruszyć temat w stylu "Prawda i Mity o...."
Niedawno będąc z kolegą w nowo otwartym elektro markecie, oglądaliśmy oferowane laptopy. Parametrów nie będę podawał, bo to chyba jest zbędne. Ale jedna rzecz była tak rażąca, że aż mnie oczy z tego rozbolały. Mianowicie 90% z tych laptopów posiadała zintegrowaną grafikę Intel GMA. Wydajności tego układu chyba nie trzeba komentować. Oczywiście inny punkt widzenia miał ekspedient, który powiedział: "...jest to bardzo wydajny układ graficzny, który umożliwia nawet granie w najnowsze gry....". A że już jestem dorosły, to dawno przestałem wierzyć w bajki . Proszę o trochę prawdy i mitów na ten temat.

Pozdrawiam.

Ostatnia modyfikacja: 09.06.2008 10:20:49
[#2] Re: Intel GMA

@Jedi_Amiga, post #1

http://www.intel.com/products/chipsets/gma900/index.htm

Zapewniam, że GMA kozie spod ogona nie wypadło.

[#3] Re: Intel GMA

@Jedi_Amiga, post #1

Hmmm to zależy do czego chesz używać. Nowe Intele notebookowe (GM965 - santa rosa refreshed) są całkiem miłe. Energooszczędne, wsparcie dla DX9.0 (jeszcze nie w pełni HW ale jest). Najnowsze gierki raczej odpalisz niż pograsz ale tytuły troszkę wstecz chodzą już całkiem ok (no to też oczywiście zależy od ustawień). Jeśli zależy Ci na mobilności to jak najbardziej ale do grania to raczej poszukaj min. 8400 lub 8600 NVidii. Popatrz na Intelowskie VBI to nawet fajnie cenowo wygląda.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem