[#1] MP4, co i za ile?
Jaka MP4 z Allegro polecacie? Oprocz takich rzeczy jak radio, dyktafon i mp3, wazny jest dla mnie aparat (minimum 2 megapixele) i mozliwosc robienia filmow w miare sredniej jakosci, czyli minimum 352x288 przy dzwieku minimum 22kHz.
Zupelnie sie nie znam na MP4, a zaduzy wybor jest na Allegro. :)

DODANE: Poki co, tak wzrokowo troche dokladniej przelacialem oferty i za 209 zl maja MP4/PMP SLIDE 4GB. Foty robi do rozdzialki 1600x1200 (spokojnie mi to wystarczy), ale nie pisze nic na temat rozdzialki "kreconych" filmow.
Mozna bedzie tez na tym pograc w NESa.

Interesuje mnie sprzet do okolo 300 zl.

Ostatnia modyfikacja: 06.08.2008 19:19:31
[#2] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #1

Szczerzę wątpię zeby te 1600x1200 to była faktyczna rozdziałka matrycy.
Jest pare artków w necie na temat epmeczwórek :]

[#3] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #1

Po pierwsze, nazwa mp4 to chwyt marketingowy. Sa to odtwarzacze mp3 z dodatkowymi bajerami.
Po drugie, najważniejsze:
Daj sobie spokoj ze wszystkimi gownianymi mp4 z Allegro. To chinski chlam sprowadzany na kilogramy. Kupisz takie cos i bedziesz mial:
- kiepska jakosc dzwieku,
- czesto wolny interfejs urzadzenia,
- slaba jakosc ekraniku,
- beznadziejny aparat,
- mozliwosc odtwarzania "filmow" w formacie #?.mtv (i konwerter na CD do tworzenia tych plikow),
- dosc awaryjne urzadzenie.

Prawde mowiac lepszy bylby juz chyba jakis markowy telefon z bajerami.

Jesli wciaz nie jestes pewien to popytaj na forum sklepu Mp3Store.

Naprawde nie warto tego kupowac. Nie jest to sprzet drogi, tylko 300zl za kupe bajerow, ale to tak naprawde wyrzucenie 300zl. Najlepszym wyjsciem to kupic aparat i odtwarzacz (oba dobrych marek, a nie byle co z Allegro).
Jeszcze jedno, wiele firm kupuje badziew i nakleja swoje logo, dlatego odtwarzacz znananej marki nie zawsze jest dobrym, markowym sprzetem.
[#4] Re: MP4, co i za ile?

@Jaszczur, post #3

sa tez takie co odtwarzaja #?.avi lub inne mpg, lecz to wszysko kosztuje.
Aparaty w takich urzadzeniach jak mp4, czy telefon to jest szajs, no chyba ze sie swoje zaplaci (ale zwykle cyfrowki i tak beda lepsze) ja tez jestem zdania kupic telefon jakims na symbianie z wielkim wyswietlaczem (np N95 ma tv-out:D ale troszke koszuje), przynajmniej ma sie jedno urzadzenie w kieszeni.

[#5] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #1

Moja znajoma radziła mi się niedawno na ten sam temat. Mówiłem jej kup IPoda, jest droższy, ale ma lepsze możliwości i lepiej dopracowany. Ona jednak uparła się i kupiła na Allegro jakąś MP4. Po 2 dniach uszkodziło się to dziadostwo i nie można było synchronizować z komputerem, obsługa tego była tragiczna i od początku był problem z zapisaniem np. daty i czasu (tu dodam, że przed zakupem opierała się na opiniach innych i ta MP4 miała najwięcej pozytywnych opini). Oddała to i poprosła o zwrot pieniędzy. Teraz przysłał mi smsa, że kupiła IPoda i jest bardzo zadowolona

[#6] Re: MP4, co i za ile?

@Jaszczur, post #3

Prawde mowiac lepszy bylby juz chyba jakis markowy telefon z bajerami.

No wlasnie nie...telefon ma dzialac jako telefon i ma dzialac kilka dni bez ladowania.
Ostatnio przeszedlem ze starusienkiej Noki na (zabawkowego juz jak na te czasy) 3 lub 4 letniego Sony Ericsona k600i i zalapalem troche bakcyla. Pomijac jego mala i nierozszerzalna pamiec, mozna jednak nim spokonie popykac jakies foty w 1280x960 i pograc w gry Java lub wejsc do internetu za pomoca miniOpery. To wystarczy.
Pomijac juz fakt ze nie wiele wejdzie tam plikow muzycznych, to nawet nie mysle aby na nim sluchac radia. Po prostu szkoda "prądu".

A taka chocby zabawka MP4, przyda sie w podrozy i pewnie 2MP lepiej wyjdzie niz 1.3MP, ktore jest przewaznie w telefonach komorkowych.

PS. Wlasnie dowiedzialem sie ze MP4/PMP SLIDE 4GB, robi filmy w 320x240 (format 3gp), czyli w rozdzialce 2x wyzszej niz wspomniany wyzej k600i.

Tak czy inaczej, telefon ma byc telefonem. Obadam jeszcze tego iPoda w necie. Jezeli nie ma kamery to z gory go dyskwalifikuje :)

Ostatnia modyfikacja: 07.08.2008 16:01:58
[#7] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #6

nie ma kamery :).

[#8] Re: MP4, co i za ile?

@arti4-92, post #7

No nie ma. Wersja Classic (czyli ta najlepsza), leci na Allegro 700 (z przesylka). Bez przesady.
Ja nie potrzebuje jakiegos kombajnu z 80/160GB, tylko jednak dzisiejszej zabawki, naprawde multimedialnej z kamera i wystarczy 4GB. Po tygodniu dane zrzuci sie do kompa, nagra na DVD i zyje sie dalej. iPod to juz chyba przestarzaly piecioletni sprzet. Prawda?
[#9] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #1

Kup sobie jakiegoś palma (czyli palmtopa z PalmOS'em). Do multimediów najlepszy jest Zire72s.

[#10] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #6

Z jednej strony uwazasz, ze telefon ma byc tylko do dzwonienia, zgoda. Jednak z drugiej strony chcesz urzadzenie "do wszystkiego" za male pieniadze.
To ja powiem tak: Do zdjec to jest aparat. Do filmow kamera. Do odtwarzania muzyki i filmikow sa wwszelkiej masci cyfrowe odtwarzacze typu jakis model Meizu (ten akurat jest stosunkowo tani).
I nie wierz w megapiksele. Najprawdopodobmiej te 2mp z grajka nie beda wcale lepsze od tego 1 z hakiem w telefonie.

Moze kup sobie jakis aparat kompaktowy? Zdjecia beda na pewno duzo lepsze. Moze jakiegos Samsunga? Robia kilka modeli aparatow z odtwarzaczem mp3. Do lustrzanki to nie podskoczy, do porzadnego odtwarzacza mp3 pewnie tez nie, ale zapewne bedzie duzo lepsze od badziewia z Allegro.

Naprawde sie namysl, bo mozesz zalowac potem wydanej kasy.
[#11] Re: MP4, co i za ile?

@Jaszczur, post #10

Poleciłbyś mi jakiś aparat cyfrowy, który oferuje dobrą/bardzo dobrą jakość zdjęć? (megapixele mnie właściwie nie interesują, tylko na jak najlepszej jakości fotek mi zależy)

Znajdzie się coś takiego za jakieś 700 zł?

[#12] Re: MP4, co i za ile?

@Jaszczur, post #10

Moze kup sobie jakis aparat kompaktowy?

Wlasnie dostalem probke z kamery tego PMP. Obraz dla mnie jest jak najbardziej do przyjecia i nie 2x tylko 3x lepszy od wspomnianego Ericsona. Po prostu jakosc VCD. Niestety dzwiek kuleje - jakosc telefoniczna.

Jaki w takim razie aparat polecasz? Nie musi miec on w koncu radia, ani np. emulatora NESa. ;)

Wystarczy MP3, dyktafon i...jezeli to aparat, to pewnie bedzie mozna krecic filmy w 640x480, a co za tym idzie, musi byc latwo i tanio rozszerzalny w dodatkowa pamiec/HD.
Wazne tez aby miescil sie w kieszeni. No, moze nie w spodniach jak telefon, ale przynajmniej byl bliski tego. :)

DODANE:
I nie wierz w megapiksele.
Wlasciwie to mi niczego nie mowi poza faktem ze 2MP to rozdzialka zdjec do 1600x1200, natomiast 1.3MP, to 1280x960. Przynajmniej tak wywnioskowalem.

Ostatnia modyfikacja: 08.08.2008 16:53:36
[#13] Re: MP4, co i za ile?

@El Amigos, post #11

Albo 700 zł, albo bardzo dobre zdjęcia W sumie jeśli chodzi o sprzęt do 1500 zł to nie ma tu wielkiej różnicy. Każdy aparat Nikona, Canona, Olympusa (jeśli znajdziesz w tej cenie), Samsuga, Sony itd. mają podobne parametry i dają podobną jakość. Dopiero powyżej 2000 zł można już różnicować sprzęt. Jeśli chodzi o sprzęt używany (można znaleźć coś poniżej 1000 zł), to polecam Nikona Colpixa 5700, 8700, 8800 (ten ma stabilizację obrazu) - te modele są rewelacyjne, inne modele są dużo gorsze, chyba że najnowsze Colpixy, albo Canona seria G - G5, G6 i nowsze. To są najlepsze aparaty kompaktowe z najlepszych firm. Ale tutaj trzeba uważaj aby kupić z pewnego źródła, gdyż istotą aparatu cyfrowego jest jego matryca, a łatwo ją uszkodzić, np upuszczając na ziemię. Koszt naprawy jest nieopłacalny.

[#14] Re: MP4, co i za ile?

@El Amigos, post #11

Dużo zależy od teo co uważasz za dobrą jakość. Po kompakcie nie należy oczekiwać cudów, a najtańsza lustrzanka kosztuje więcej niż 700zł.

Słyszałem, że dobre (jak na cenę) i tanie są Canony serii A, ale lepie popytaj się na forach fotograficznych. Np Cyberfoto, Fotopolis.
Sam mam biedny aparacik, chciałem kupić lustrzankę, ale miałem nieoczekiwane wydatki.
[#15] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #12

Polecić jest mi trudno, bo nie używałem tych sprzętów, ale mam katalog Samsunga na jesień 2007.

Modele z odtwarzaczami to:
NV3
i85
i70
i7

Nie znam ich cen. Raczej na pewno są droższe niż to coś z Allegro, ale także jestem pewny, że są lepsze. Poszukaj o nich na necie, ja mogę co najwyżej wypisać dane z katalogu.
[#16] Re: MP4, co i za ile?

@Jaszczur, post #14

Dużo zależy od teo co uważasz za dobrą jakość. Po kompakcie nie należy oczekiwać cudów, a najtańsza lustrzanka kosztuje więcej niż 700zł.

Wiesz, dobra jakosc, to jakosc akceptowalna dla oka. Ogolnie widac, ze Ericsony pojechaly po bandzie, oferujac jakas tam namiastke. Ale dzieki temu otwieraja sie tam jakies mysli ;)

Tak czy inaczej, cos czuje ze "wypalilem" z tym pomyslem na przyszlosc. No trudno. Zaczekam ;)

iPod? To nie C64 i powinno sie to jednak rozwijac. Za 5 lat bedzie 10-cio lecie. Bez kamery i internetu?
iPhone? Nie...potrafi robic tylko zdjecia i nie laduje sie energia sloneczna. Co to, to nie. Przynajmniej jeszcze przez jakies...5 lat? Ups.
[#17] Re: MP4, co i za ile?

@AS, post #13

Chyba jeszcze z pół roku poczekam. Może wtedy średnia półka potanieje do poziomu 700-800 zł.

[#18] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #16

Przecież iPod touch ma wi-fi

[#19] Re: MP4, co i za ile?

@x3nU, post #18

Jeżeli poleciałeś na te MP4 z allegro to ja ci polecam Sony Ericssona W880i OK
Pięknie odtwarza muzykę i ma 2.0Mpx które robi ładne fotki :) A do tego emulator NESa działa na nim idealnie.

[#20] Re: MP4, co i za ile?

@Roszak, post #19

polecam Sony Ericssona W880i

W jakiej w takim razie, rozdzialce nagrywa filmy i o jakiej jakosci dzwiek?
Czy mozesz zrobic jakas probke filmu z dzwiekiem i wrzucic tutaj link lub wyslac mi na priv?
Minimum co mnie satysfakcjonuje, to 320x240 przy dzwieku minimum 22kHz w 60kbps (ponizej tego jakosc jest juz raczej telefoniczna niz w miare naturalna dla ucha). Lepiej tez aby calos byla nagrywana w .avi niz 3gp.

DODANE: Wyczytalem w necie ze model ten nie ma radia. Slabiutko. Ale jesli chodzi o jakosc filmow, to w dalszym ciagu jestem ciekawy ich jakosci.

DODANE2: chyba jednak sa wersje z radiem i bez radia, drozsze o okolo 150zl, przynajmniej takie dane znalazlem w innym opisie.

Ostatnia modyfikacja: 13.08.2008 09:28:28
[#21] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #20

Musiał byś sobie na necie poszukać :) Ja nie posiadam tego fona

[#22] Re: MP4, co i za ile?

@Roszak, post #21

A, to sobie nie poszukam, poniewaz ja tak naprawde nie potrzebuje drugiego telefonu.

Zaczalem ostatnio czytac na temat aparatow ktorych nazwy podal Jaszczur, np. Samsung NV3. No jakosc zdjec ze 2x przekracza moje potrzeby, natomiast rodzialka video 720x480 w MPEG-4 moze sie przydac takze do innych celow :). Odtwarzacz MP3 jest, przydaloby sie tez radio, ale w ekstremalnych przypadkach mozna uzyc jednak telefonu.

Tak czy inaczej szukam dalej, ale wsrod MP4 i aparatow "kieszonkowych", a nie telefonow :)
[#23] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #1

OK, oddalajac sie troche od MP4, a idac w strone aparatow. Co myslicie na temat tej kamerki (cyfrowej, internetowej, aparatu, mp3, z mozliwoscia podlaczenia do tv...)?

http://www.allegro.pl/item403635059_hit_cyfrowka_super_jakosc_video_aparat_mp3_web_.html
[#24] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #23

Podejrzewam, ze od tych wszystkich "mp4" rozni sie tylko obudowa. Naprawde lepiej poszukac cos markowego. Chocby ze wzgledu na gwarancje producenta.
[#25] Re: MP4, co i za ile?

@Jaszczur, post #24

Jezeli chodzi o mp4, to juz raczej zrezygnowalem, poniewaz wszystkie nagrywaja do 320x240 w formacie 3gp. Otrzymalem kilka probek z roznych mp4. Za kazdym razem jest podla jakosc dzwieku.

Kamerka ta ma 2 lata gwarancji i parametry podobne do wspomnianego wyzej Samsunga NV3, czyli
mozna nagrywac filmy w 720x480, 640x480 oraz 320x240. Obslugiwane formaty to AVI/MPEG-4 i Wave. Na szczescie nie ma nic w dziadowskim 3gp.
NV3 jednak mozna rozszerzyc tylko do 1GB, natomiast kamere do 4GB. Sam juz nie wiem...

Niektore kamery (podobne, ale innych firm) i ktorys z aparatow Samsunga nie nagrywa dzwieku w 720x640.
Niestety sklep ktory prowadzi sprzedaz tej kamery nie ma prezentacji tego sprzetu.

Chyba zaryzykuje, ale wczesniej zapytam jeszcze co z dzwiekiem i czy gdy sprzet nie bedzie mnie satysfakcjonowal, to czy bedzie mozna wymienic na jakis aparat z ich oferty.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=9833256

Dodane: Co o tym myslisz? Ja jestem zupelnym laikiem w tej dziedzinie i dopiero teraz zaczynam sie troche uczyc i poznawac.
Na fotagrafi i filmowaniu tez sie nie znam, wiec potrzebna mi jest po prostu jakas "idiotokamera", ktora ktora zrobi wszystko za mnie, ale z jakoscia do przyjecia dla oka i ucha. Musi to byc jednak sprzet ktory mozna wlozyc do kieszeni (w zwiazku z czym troche sie sponiewiera) i nie martwic sie ze jest drogi. :)

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2008 00:09:06
[#26] Re: MP4, co i za ile?

@Andrzej Drozd, post #25

Też nie jestem ekspertem, ale bałym się kupować coś bezmarkowego. Kilka razy się na tym przejechałem. Może to i dobr wbór w tej cenie, ale ja bym nie ryzykował. Może popytaj się ludzi, którzy to kupili na Allegro?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem