ehh... Ale to nie są remake'i, tylko zwykłe klony :P Mi chodziło o coś w rodzaju takiej odświeżonej wersji T2. Poza tym:
- Morgul Returns i Hurrican są dobre do przejścia raz, ale za długie żeby chciało się zaczynać grę od nowa ;)
- T4 Funeral jest - z tego co pamiętam - ogólnie zbyt krótki i zbyt łatwy (a propos - czy T4 Funeral nie jest też przeróbką T2002?)
- w Metroidicana nie grałem, ale jakoś mnie zbytnio nie ciągnie.
No i w żadnym z tych klonów, w które grałem, nie uświadczyłem animowanego intra ani przerywników filmowych :P A jeszcze co do Hurricana - o ile sama gra była na przyzwoitym stopniu, to intra według mnie mogłiby w ogóle nie robić i gra wiele by na tym nie straciła. Pomimo tego, że przedstawiona tam historyjka nie odbiega poziomem od tej z T2, to w moim odczuciu w wypadku Hurricana wygląda to jakby było robione w ostatniej chwili i tak na "odwal się"...
A skoro już jesteśmy przy klonach, to wspomnę, że swego czasu sam się zabrałem za robienie takowego. Miała to być przeróbka gry "Super Tux" - podmieniona grafika, muzyka, trochę grzebania w kodzie... Tytuł roboczy - "Super Turr" :P zacząłem nad tym prace chyba gdzieś w roku 2005, tak z ciekawości podmieniając sprite'a Tuxa na 4-klatkową animację Turricana. Potem miesiące pracy, gigabajty screenshotów, zrzucanie video z gier, wycinanie klatek i poszczególnych elementów, składanie wszystkiego, dopieszczanie... Pod młotek poszły T1, T2, T3, Super Turrican i Turrican w wersji komórkowej, a na koniec... Gods - akcja ostatniego levelu w zamierzeniu miała rozgrywać się w zamku, w którym na końcu czekał Wielki-I-Zły Smok :) Do tego levelu na czas prac ściągnąłem jakiegoś modka - jakiś remix muzyki z Gods, wykonany bodajże przez samego autora tej muzyki - i taka mieszanka dawała całkiem niezłe rezultaty.
Niestety w zeszłym roku - jak to zwykle w bajkach bywa - wszystko wzięło w *@&$#^ i dysk z całym projektem odmówił współpracy

Zachowały się tylko marne okruchy w sieci... No - przynajmniej dwa 8-klatkowe walkery zostały.
http://www.youtube.com/watch?v=S862a95KKbY - filmik z wczesnej fazy produkcji
http://snajperx.webpark.pl/dl/turri.html - stronka z projektem gry. Screeny z 3 levelów, kiedyś była muzyczka, ale stwierdziłem, że moje wypociny można o kant du.. i że oprawę muzyczną zostawi się na koniec.
Intro jest skrótowo opisane na stronie. Dalszy jego ciąg miał być taki: w ostatniej chwili schłodzone silniki odzyskują sprawność i samolot ląduje na powierzchni oceanu. Odlecieć z planety się nie da, ponieważ uniemożliwia to otaczająca ją magnetyczna powłoka. W końcu Turrican dopływa na wysepkę, która okazuje się być wysepką zamieszkałą przez walkery - i tu zaczyna się gra. Na wyspie umieszczony jest generator pola magnetycznego, do którego dostęp utrudnia wspomniany Smok, któremu akurat spodobało się objąć władanie nad całą planetą ;)
Może któregoś dnia jeszcze uda mi się zebrać siły, żeby projekt odbudować - tak dla potomnych :P
(jeszcze dodam, że wśród przewidywanych atrakcji w grze miała być jazda walkerem :P i do tego wstępnie ukończone już pływanie).
Ostatnia modyfikacja: 05.07.2009 18:28:47