[#1] dwa systemy i format
A wiec tak, mam zaisntalowane xp i viste, no i udalo mi sie zajechac xp ze nawet sie wlaczyc nie chce:D wiec postanowilem go przeinstalowac, ale problem w tym ze vista nagrala swoj bootloader i jak go przywrocic po instalce xp, zeby miec dostep do obu systemow, albo jak go skopiowac zeby pozniej na nowo go przywrocic?

albo jeszcze inaczej, xp sie zrabal jak odpalilem go na innym kompie i poinstalowaly sie sterowniki, teraz jak probuje go odpalic na moim to sie resetuje w momencie w ktorym powinien sie pokazac napis "zapraszamy" z awaryjnego startuje, ale przywracania nie moge zrobic bo zadnego punktu nie mialem ustawionego, mozna gnoja jakos ozywic?

Ostatnia modyfikacja: 16.08.2008 23:32:17
[#2] Re: dwa systemy i format

@Banderas, post #1

http://support.microsoft.com/kb/927392/pl
[#3] Re: dwa systemy i format

@galu, post #2

dzieki, ale wolal bym jednak ozywic tego xp, wiec moze ktos wie co da sie z nim zrobic?

[#4] Re: dwa systemy i format

@Banderas, post #1

W tej chwili nie mogę nic Ci poradzić, ale mam bardzo dobrą radę na przyszłość.

Otóż jest taki program, Norton Ghost się zwie. Instalujesz sobie jakiś system operacyjny, do niego oczywiście sterowniki, ulubione programy, konfigurujesz go do własnych upodobań i... zapisujesz do jednego pliku (u mnie w przypadku XP x64 plik zajmuje 1.5GB, Vista x64 - 5.5GB). Trwa to około 2-3 minut (Vista 8 minut, wszystko zależne od stopnia kompresji, który się wybiera samemu).

Potem taki pliczek możesz sobie nagrać na płytkę, albo zostawić gdzieś na innej partycji niż systemowa. Bardzo polecam to rozwiązanie, program działa oczywiście pod DOSem.

(I przykładowo, odzyskiwanie mojego XP x64 trwa jakieś 50 sekund.)

[#5] Re: dwa systemy i format

@El Amigos, post #4

O ja też polecam zrobić Ghosta. Ostatnio dla testów instalowałem Cent OSa, który mi "zjadł" partycję systemową- to znaczy tam gdzie się znajduje MBR *mam 2 XP na dysku jeden na C, drugi na D a ten drugi ważniejszy ;) )
Na szczęście przed eksperymentem zrobiłem Ghosta potem tylko musiałem sformatować to partycję z linuksem i wgrać ghosta.
A Norton Ghosta mam na krążku, który się zwie Hirens Boot Service.

[#6] Re: dwa systemy i format

@pwe, post #5

tylko musiałem sformatować to partycję z linuksem i wgrać ghosta

Ghost nie potrzebuje żadnego wcześniejszego formatu partycji. Stosuje się go bezpośrednio na rdzę. :) (nieważne jak bardzo system jest zasyfiony/zawirusowany)

[#7] Re: dwa systemy i format

@El Amigos, post #6

Tak, na początku wgrałem na ghosta na tą partycję. Tyle że przy starcie wywalało mi jakiś komunikat- coś od Gruba i nic dalej nie było. Potem sformatowałem ją i załadowałem ghosta i działa- jak widać piszę

Ostatnia modyfikacja: 20.08.2008 14:01:57
[#8] Re: dwa systemy i format

@El Amigos, post #4

ok dzieki za rade, chyba bede oba systemy na nowo stawial, bo vista tez sie cos sypie to se zrobie backup.

[#9] Re: dwa systemy i format

@pwe, post #7

rownie dobrze by styklo odpalic kompa z plyty z windowsem na odzyskiwanie systemu i wpisac fixmbr (jakos tak)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem