[#1] Windows - usuwanie skrótów nieistniejących plików
Gdy skrót prowadzi do nieistniejącego miejsca, Windows zawsze stara się wyszukać pliku o nazwie zapisanej w skrócie. To oczywiście trwa i tylko denerwuje. Ktoś wie, jak tą opcję wyłączyć?

[#2] Re: Windows - usuwanie skrótów nieistniejących plików

@El Amigos, post #1

w rejestrze: HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionPoliciesExplorer
dodaj wartość dword o nazwie NoResolveSearch i ustaw na 1, później przeloguj się.
[#3] Re: Windows - usuwanie skrótów nieistniejących plików

@snajper, post #2

Super. Zaraz to sprawdzę.

Nadal czekam cenne 10 sekund, zanim taki skrót mogę usunąć. Mógłbyś zerknąć, czy dobrze to zrobiłem?

Ostatnia modyfikacja: 28.08.2008 21:19:20
[#4] Re: Windows - usuwanie skrótów nieistniejących plików

@El Amigos, post #3

a czym to czekanie się objawia? Nadal próbuje wyszukiwać pliku?
spróbuj dodać jeszcze: NoResolveTrack i LinkResolveIgnoreLinkInfo i obie też na 1.
jak to nie pomoże to nie wiem :P
[#5] Re: Windows - usuwanie skrótów nieistniejących plików

@snajper, post #4

a czym to czekanie się objawia? Nadal próbuje wyszukiwać pliku?

W sumie to nie wiem, co XP wtedy robi, ale kursor zamienia się w 100% zajęty i nic nie można wtedy zrobić przez 10-15 sekund. Dysk twardy zdaje się milczeć.

spróbuj dodać jeszcze: NoResolveTrack i LinkResolveIgnoreLinkInfo i obie też na 1.

Dodałem, zrestartowałem i jest identycznie...

A może w przypadku XP x64 te wpisy i wartości dodaje się w innym miejscu?

[#6] Re: Windows - usuwanie skrótów nieistniejących plików

@El Amigos, post #5

A może w przypadku XP x64 te wpisy i wartości dodaje się w innym miejscu?

z x64 nie miałem nigdy styczności, ale to raczej bez różnicy.
w każdym razie za wyszukiwanie nieistniejącego pliku do którego prowadzi skrót odpowiedzialne są te dwa wpisy - NoResolveSearch i NoResolveTrack.
A skoro przez te 10s system wisi, to mógłbyś zerknąć do menedżera zadań czy któryś proces w tym czasie nie zżera cpu, i jakoś może by się doszło do celu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem