[#1] samo-boot'ujaca płyta?!
Witam, czy mozna zrobic samo-boot'ujaca plyte (na pc)z winuae + amiga os ?!jezeli tak prosze powiedziec od czego zaczac?!Pozdrawiam

[#2] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@deejayremix, post #1

[#3] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@APC74, post #2

hmmm, ale mi chodzi o plyte nagrana na pc z winuae + amigaos!tak by moc plytke miec przy sobie i np w pracy odpalac na pc :] samo-boot'ujaca tak zeby po wlazeniu plytki odrazu odpalal sie amigaos. Pozdrawiam

[#4] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@deejayremix, post #3

Musisz nagrać normalnie płytę z WinUAE + całym AmigaOS (tak jak to działa Ci teraz z HD) i zrobić z nią coś takiego, co sprawi, że na PC stanie się bootowalna. Wydaje mi się, że tajemnica tkwi w pliku autorun.exe, który musi zawierać ścieżkę do konfiguracji WinUAE, która odpala co trzeba.

P.S. Temat przenoszę do Hyde Parku. Pytanie jest zadane na niewłaściwym forum. Nie ma nic wspólnego z Amigą.

[#5] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@mailman, post #4

Normalnie przenosisz tak z nienacka, że o matko - klikam na wyślij posta a tu zonk! :)

@deejayremix :
To chodzi Ci o płytę bootującą, czy automatycznie startującą po włożeniu płyty do napędu pod Windowsem?

WinUAE nie obsługuje CLI, tfu! DOSa - znaczy się nie można go wywołać z wiersza polecenia rozkazując mu od razu wczytać konfigurację. To znaczy można go wywołać z wiersza polecenia, batcha etc. ale w efekcie otrzymasz to samo, jakbyś wykonał dwuklik na ikonie (czyli okno z ustawieniami). WinUAE przestał obsługiwać DOSa chyba coś tak od wersji 0.8.
Oczywiście WinUAE wymaga (jak sama nazwa wskazuje) Windowsa do pracy, więc płyta bootująca w sensie, że wkładasz płytkę do kompa i go z tej płyty uruchamiasz odpada w przedbiegach, chyba, że zrobisz płytę bootującą z Windowsem i WinUAE, ale wtedy i tak będziesz musiał przebrnąć przez ustawienia.

Jeżeli jednak chodzi Ci o płytę samostartującą to musisz stworzyć plik (tekstowy) autorun.inf, w którym będzie wywołanie WinUAE i nagrać go na płycie razem z WinUAE. Plik autorun.inf musi znajdować się w głównym katalogu płyty. Więcej o autorun.inf tu

EDIT: Chociaż w opcjach Różne/Misc znajduje się opcja "Pokaż GUI przy starcie" po wyłączeniu której WinUAE wczytuje zdaje się domyślną konfigurację, to jeszcze trzeba przebrnąć przez problem Ścieżek - ustawień ścieżek do ROM, obrazów dysków itd. - przecież w Windows nie można, tak jak pod AmigaOS ustawić ścieżki zaczynającej się od nazwy płyty tylko od litery napędu :( a ta litera może być w każdym Windowsie inna (ja mam napędy pod literami F:, G:, I: no właśnie przy większej ilości napędów trzeba pamiętać żeby wkładać tą płytę zawsze do tego samego napędu...).

Ostatnia modyfikacja: 16.09.2008 22:32:31
[#6] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@APC74, post #5

zrobisz płytę bootującą z Windowsem i WinUAE, ale wtedy i tak będziesz musiał przebrnąć przez ustawienia.
Słowa kluczowe do google, żeby uniknąć takich problemów i uzyskać płytę bootującą od razu "do Workbencha":
Linux, LiveCD, E-UAE, runlevel, /etc/init.d/
[#7] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@Torn, post #6

Pfff... Mnie tego mówić nie musisz.
[#8] Re: samo-boot'ujaca płyta?!

@Torn, post #6

zawsze mozna dodac w takim windowsie dany konfig uae do autostartu, ale co ma za sens odpalac windowsa z cd i z niego uae, skoro mozna odpalic windowsa z dysku, a pozniej z cd uae poprzez autorun. Mozna tez zrobic bootujace cd bazujace na linuksie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem