[#1] Zabiłem XP-ka
Sprawa poważna i muszę szybko to naprawić ale nie wiem jak się do tego zabrać.
Ściągnąłem cos z emula rozpakowałem i uruchomił mi się NOD z informacja ze to trojan. Od razu wywaliło mi ze wszystkie dyski niedostepne. Wyłaczyłem laptopa no i już winda nie chce wstać. Pojawia się tylko ekran o normalnym uuchomieniu windy i ostatniej dobrej konfiguracji ale i to nie pomaga. Więc wrzucam cd z instalką windy i chce naprawic system ale woła haslo administratora, wpisuje i wywala ze zle haslo. I co mam w takiej sytuacji robić? Nie bardzo mam ochotę na reinstalację a czasu mało bo jak pousuwam przy instalacji siostrze różne potrzebne rzeczy do pracy to chyba mnie zamorduje.
CO ROBIĆ?
[#2] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #1

Rada na przyszłość (komentarz nr 4):
http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=11&i=13597&t=13597

A coś takiego jak Moje Dokumenty klikasz prawym i zmieniasz lokalizację gdzieś na dysk D: czy E:.

I wtedy JAKIKOLWIEK problem masz naprawiony w minutę. Na przykład ten co opisałeś w temacie.

[#3] Re: Zabiłem XP-ka

@El Amigos, post #2

Rozumiem o NortonGost-cie ale co ma wspólnego z tym zmiana d: czy e: w moich dokumentach jak nie mogę uruchomić teraz systemu w ogóle. Mam go instalować od nowa? Nie zginą mi dane?
[#4] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #3

gdzieś widziałem taki programik do resetowania/zmiany hasła w xp, nawet sam z niego korzystałem. Tyle że teraz niestety nie pamiętam nazwy ;)
[#5] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #3

Ja Ci tylko daję radę na przyszłość. Z tego co masz w tej chwili, to skopiowałbym pod DOSem na dyskietkę/pendrive'a to co ważne i zainstalował system od nowa. Zainteresuj się Hiren's Boot CD. Albo idź do kogoś i podepnij tam dysk pod działający system.

Ale jak już wszystko odzyskasz, to zrób backup Ghostem i będziesz miał święty spokój.

[#6] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #1

Hasło możesz zresetować. Siedzi ono w pliku SAM.

-> http://en.wikipedia.org/wiki/SAM_file

Tam masz też wypisane aplikacje, które sobie z tym poradzą. Możesz też uruchomić jakiegoś linux live cd z takim narzędziem.

[#7] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #3

A dokładniej to zainteresuj się tym - http://en.wikipedia.org/wiki/Ophcrack - botowalna płyta CD, po załadowaniu automatycznie łamie hasła. Ja jednak zarzuciłbym np. Knoppixa z obsługą NTFS do przekopiowania danych w bezpieczne miejsce i dopiero wtedy zabawa z partycją systemową. A podpinanie do innego kompa zasyfionego dysku może zasyfić drugi komp.
[#8] Re: Zabiłem XP-ka

@Sylwester, post #7

@wszyscy: Dzięki za pomoc
@Sylwester: Dzięki dałem radę jakoś, przepiąłem do Pegaza więc wiadome że nie zasyfię systemu, co więcej Fedora 9 sama naprawiła partycje bez żadnych kombinacji i myślenia i teraz działa dobrze.

A tak przy okazji zapytam jak się w windzie pozbyć ikonki (czerwona tarcza z krzyżykiem) od zapory?
[#9] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #8

Uruchomić windowsową zaporę, zainstalować innego firewalla lub zrobić trick w rejestrze. :)

[#10] Re: Zabiłem XP-ka

@Kokos, post #9

Nie chcę zapory "windowej", firewalla mam innego. Interesuje mnie trick w rejestrze. Kiedyś ktoś mi to robił ale po dzisiejszym padzie gdzieś to zniknęło i załączył się standard M$
[#11] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #10

Uruchom Centrum zabezpieczeń w Panelu sterowania, tam z lewej strony naciśnij "Zmień sposób informowania mnie...", reszty się domyślisz.
[#12] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #10

Gdzies tam w opcjach tego calego centrum zabezpieczen jest chyba opcja, cos w stylu "uzywam innego firewalla/antywirusa, jest bezpieczny ble ble wiec mnie nie ostrzegaj" czy jakos tak :)

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2008 21:49:44
[#13] Re: Zabiłem XP-ka

@Mat, post #12

@Sylwester: heh, wyprzedziles mnie o 14s :D

[#14] Re: Zabiłem XP-ka

@Sylwester, post #11

Dzięki za pomoc
[#15] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #14

Sciagnij program o nazwie Combofix. Nie raz ratowal mi tylek przed reinstalacja. To prawdziwy kombajn na cale to robactwo.

[#16] Re: Zabiłem XP-ka

@Arbuz, post #1

Ja proponuje Offline NT Password & Registry Editor
Można go pobrać z tąd: http://home.eunet.no/pnordahl/ntpasswd/ w postaci pliku ISO. Nagraj na CD, a potem wystartuj z tej płytki. Bez problemu usuniesz jakiekolwiek hasła.

[#17] Re: Zabiłem XP-ka

@Jedi_Amiga, post #16

@Lorak i @Jedi_Amiga dzięki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem