[#1] Ja w temacie Wikipedii
Zauważyłem, że artykuły w kategorii Amiga w polskiej Wikipedii są -nie wszystkie oczywiście- raczej kiepskiej jakości (i niewiele tego), i to nawet w porównaniu do tych tyczących się np. Atari ST (a atarowcy mają jeszcze znakomitą Atariki). A podobno Polska to jeden z najbardziej amigowatych krajów w Europie (chyba?)... Dlaczego?
Pozwoliłem sobie napisać tam artykuł "Amiga HAM" (proszę o opinie/poprawki/uzupełnienia), postaram się o więcej, ale na pewno są tacy, co to zrobią lepiej, nie jestem specem od Amig- niech to robią lepsi. Bo na razie, to kiepsko jest.

[#2] Re: Ja w temacie Wikipedii

@makjuzer, post #1

Może się mylę, ale wydaje mi się, że polscy amigowcy raczej rzadko piszą jakieś artykuły. Spójrzmy chociaż na PPA, nowe artykuły ukazują się bardzo rzadko, a przecież to czysto amigowy portal.

[#3] Re: Ja w temacie Wikipedii

@PopoCop, post #2

Parafrazując słowa starej piosenki Maryli - bo "dziś prawdziwych amigowców już nie ma..." ;)
[#4] Re: Ja w temacie Wikipedii

@makjuzer, post #1

"A podobno Polska to jeden z najbardziej amigowatych krajów w Europie"

Stary nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal, ale Polska pod tym wzgledem plasuje sie mniej wiecej na tym samym miejscu co Azerbejdzan...

p.s.
jednoczesnie masz wytlumaczenie czemu artykuly sa tak kiepskie...

Ostatnia modyfikacja: 15.10.2008 14:54:11
[#5] Re: Ja w temacie Wikipedii

@APC74, post #3

Zamiast dywagować nad "prawdziwością amigowców" czy Azerbejdżanem, lepiej byście sobie wzięli do serca uwagi kolegi i poedytowali trochę Wikipedię. Skoro taki lamer jak ja potrafił do niej coś dodać od siebie...
[#6] Re: Ja w temacie Wikipedii

@recedent, post #5

Tak się składa, że dziś chciałem dodać termin Princessy jako naszego pisemka niezależnego, ale dokładnie po kilkunastu minutach został on usunięty, jako, że wartość encyklopedyczna jest wątpliwa - zostało to po prostu potraktowane za reklamę. Chodzi o to też, że nie mamy rejestru ISSN i w ogóle o nas nie głośno choć jesteśmy już od 2 lat i jako patroni medialni i na wystawach. Przynajmniej w ogólnopolskim Katalogu Czasopism widniejemy. Wikipedia to nie wyrocznia. Dla mnie wikipedią co do Amigi jest PPA.

P.S. co do hasła Princessa w wikipedii, jest tam o batoniku. Rozmawiałem z administratorem (także o owej wątpliwości) i w sumie przyznał, że producent batoników trochę z tego reklamę robi, bo oprócz wartości odżywczych, etc. w/g mnie trąci mocno reklamą.

[#7] Re: Ja w temacie Wikipedii

@selur, post #4

"A podobno Polska to jeden z najbardziej amigowatych krajów w Europie"

Stary nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal"
Może i nieprawda, ale Atari ST było/jest jeszcze mniej znane. A jak w Wiki wpiszesz "blitter", to dostaniesz szczegółowy opis blittera Atari, jakby innych nie było. Ma ktoś jakąś wiedzę na temat amigowego, proszę, niech się podzieli (mihau2@poczta.onet.pl), lub wskaże jakieś źródło w Sieci, to poprawię . Tylko tak, żebym zrozumiał, artykuł w Wiki angielskiej jest dla mnie niezrozumiały, nie znam angielskiej terminologii.
[#8] Re: Ja w temacie Wikipedii

@BagoZonde, post #6

Wikipedia to nie wyrocznia. Dla mnie wikipedią co do Amigi jest PPA.

Wikipedia to nie wyrocznia, Wikipedia to Wikipedia, popularne źródło wiedzy. Jak ktoś sie przypadkiem czymś zainteresuje, albo czegoś nie wie, to często w pierwszej kolejności tam zagląda. A o Amidze niewiele, poza opisami modeli, się z niej dowie.
[#9] Re: Ja w temacie Wikipedii

@recedent, post #5

Ja sporo uaktualniam, zarówno polską jak i angielską, lecz jak pisze BagoZonde, czasami jest tam problem z nadgorliwością adminów, którzy coś albo usuwają, bo coś jest niepotwierdzone, albo nie ma źródeł. Kiedyś wpisałem co to jest Minimig. Wywalono podając jakąś bzdurną argumentację.

[#10] Re: Ja w temacie Wikipedii

@selur, post #4

Stary nie wiem kto ci takich glupot naopowiadal, ale Polska pod tym wzgledem plasuje sie mniej wiecej na tym samym miejscu co Azerbejdzan...

I tak i nie. Sprawa wyglada tak:
Mamy malo Amigowcow z OS4. Uzytkownikow jest naprawde malo. Mamy za to duzo klasykowcow. Wliczajac jeszcze sympatykow i niedzielnych Amigowcow to jest nas naprawde duzoooo.
Mamy tez "smietanke" programistow. Oczywiscie prawie wszyscy programisci (poza kilkoma wyjatkami) zwiazani sa z MOSem.

Generalnie rzecz biorac, to programisci powinni pisac najwiecej artkow/uzupelniac encyklopedie, poniewaz najbardziej sie na tym znaja. No i pisza, na tematy zwiazane z MOSem.
Czyli...wszystko w rekach uzytkownikow i sympatykow (jesli chodzi o polska wikipedie).

Dla mnie wikipedią co do Amigi jest PPA..

Dla mnie tez. Jedyne miejsce w ktorym moge dowiedziec sie o wszystkim zwiazanym z Amiga. Wielkie dzieki dla redaktorow.

Ostatnia modyfikacja: 16.10.2008 01:11:12
[#11] Re: Ja w temacie Wikipedii

@makjuzer, post #1

A podobno Polska to jeden z najbardziej amigowatych krajów w Europie (chyba?)... Dlaczego?

Kraj amigowaty, bo było tu dużo Amig... 500 z 1 MB albo jakiś podstawowych A1200. Ich właściciele w większości na nich grali albo robili jakieś pierdoły, a potem - wiadomo - MUSIELI sprzedać. Mało było sensownych konfiguracji i ludzi, którzy robili na nich poważne rzeczy, zgłębiając dogłębnie amigową tematykę. Stąd dziś jest ich jak na lekarstwo.

Atari to osobny rozdział - komputer ten zagościł w świecie PRO na dłużej, bo wymagania w branży muzycznej rosły wolniej, niż w branży wideo. Poza tym atarowskie środowisko nie wyniszczyło się tak wojnami toczonymi we własnym gronie.
[#12] Re: Ja w temacie Wikipedii

@Daclaw, post #11

Ich właściciele w większości na nich grali albo robili jakieś pierdoły, a potem - wiadomo - MUSIELI sprzedać. Mało było sensownych konfiguracji i ludzi, którzy robili na nich poważne rzeczy, zgłębiając dogłębnie amigową tematykę. Stąd dziś jest ich jak na lekarstwo.

W takim razie skąd wzięły się setki tworzonych w naszym kraju gier (użytków także) na Amigę (w większości słabiutkich, ale jednak), bardzo prężna demoscena i rozchodzące się w ponad 50tysięcznym nakładzie amigowo pisma o profilu bynajmniej nie rozrywkowo-growym?
Masz trochę wyidealizowane wyobrażenie przeciętnego użytkownika Amigi na świecie - jak masz możliwość to zajrzyj do starych numerów Amiga Format czy Amiga Power a zobaczysz, że posiadacze czegokolwiek poza standardową Ami (500, 600, 1200, CD32) + pamięć, ew. twardy dysk i monitor stanowili promil ogółu posiadaczy "Przyjaciółki". Powód - sens inwestowania naprawdę grubej kasy w kartę turbo czy kartę grafiki dla większości użytkowników był znikomy lub (najczęściej) żaden.

Oczywiście, że Amiga w PL (w przeciwieństwie do "dużego" Atari i podobnie, jak "małe" Atari) była cholernie popularna, a fakt mizernej wartości merytorycznej Wikipedii nie dotyczy wyłącznie zagadnień związnych z Amigą i osobiście bym tych faktów nie próbował łączyć. Jak chcę się czegoś dowiedzieć na dowolny temat to omijam polską Wikipedię szerokim łukiem - natomiast anglojęzyczna Wikipedia wydaje się być sensownym źródłem wiedzy także na tematy Amigi (obok Amiga History Guide). Z poletka atarowców - Atariki to moim zdaniem fantastyczna inicjatywa - z jednej strony trzyma poziom (grono edytujących ją osób jest elitarne w porównaniu do wikipedii, którą edytują głównie dyletanci), z drugiej - dotyka tematów, które na Wikipedii byłyby nie do przyjęcia (hasła zbyt specjalistyczne), a z trzeciej - nie musi bać się posądzeń o brak obiektywizmu (w przypadku Amigi - o rulezowanie). Tylko akurat ta ostatnia kwestia w amigowych warunkach jest stracona :)
[#13] Re: Ja w temacie Wikipedii

@galu, post #12

Wiesz, Atarowcy sa spojni, poniewaz oni swoje hobby traktuja typowo jak hobby. My jednak przetrwalismy, lepiej lub gorzej goniac caly swiat. Mimo ze na szelkach (jak w tym kawale o Syrence lub Trabancie) zaczepionych do zderzaka jakiegos Porsche, to dokulalismy sie do dzisiejszych czasow. Mamy wlasciwie wszystko, choc jestesmy gdzies tam w malym baraku na zapleczu Linuxa. Ale jednak. :)

DODANE: Stad tez duzo roznych drog - nie ma "Krola" po upadku C=. Mimo ze powstalo duzo Amigowych klanow, to trzymac sie musimy razem. W kupie sila. Kto wie, moze kiedys sie polaczymy lub wykrystalizuje sie jakas wspolna droga.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2008 00:16:04
[#14] Re: Ja w temacie Wikipedii

@Andrzej Drozd, post #13

Mimo ze na szelkach (jak w tym kawale o Syrence lub Trabancie) zaczepionych do zderzaka jakiegos Porsche, to dokulalismy sie do dzisiejszych czasow. Mamy wlasciwie wszystko

Mamy ładne obudowy i ikonki, nic poza tym. Ani na tych nowych Amigach pograć, ani popracować. Mamy za to armię rozczarowanych ex-userów i doszczętnie skompromitowaną markę, która budzi śmiech, politowanie lub wrogość. Tyle nam przyszło z pogoni za światem i z życia w utopii. Atari zostawiło po sobie przynajmniej dobre wspomnienia. A ikonki do poprzesuwania też atarowcy jakieś tam mają nowe.
[#15] Re: Ja w temacie Wikipedii

@Daclaw, post #14

Atari "zostawilo" wspomnienia. My nie mamy takiego komfortu. Nie "zostawilsmy" wspomnien tylko wciaz egzystujemy. Prawie kazdy z Nas uzywa peceta. Kto madrzejszy uzywa go w ostatecznosci.

Ja calosc odbieram w pozytywnych barwach. Nawet te wszystkie klotnie i narzekania, dowodza tylko temu - ze Amiga zyje. ;)

Ze jednak cos sie dzieje. Nie spotykamy sie na jakichs zlotach z brzuchami spasionymi od browca, tylko jednak poruszamy tematy - "Co dalej?" :)
[#16] Re: Ja w temacie Wikipedii

@Andrzej Drozd, post #15

O.K., wracając do tematu : popoprawiałem (mam nadzieję) różne bzdurki w opisach A500, A500+, A1200 i A3000, właściwie jednak należałoby je napisać od nowa. Opis ECS też mętny. Doprowadziłem do usunięcia artykułu "Amiga Workbench" z samymi bzdurami. Naskrobałem conieco o C-One i Minimigu, jeszcze nikt nie wywalił Kto pomoże?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem