[#1] Problem z internetem z kablowki. Maskowanie adresu MAC
Czy jesli dotychczas maskowalem aders MAC ze starej karty i przez przypadek zniknal mi ten stary adres. Czy moge jakos sie dowiedziec do jakiego adresu MAC przypisuje sie IP bez wizyty lub telefonu w siedzibie telewizji kablowej ktora jest dostawca mojego internetu? Lacze sie za pomoca modemu Motorola Surfboard SB5101.

Pamietam ze kiedys koles za pierwszym razem jak go konfigurowal to robil to wpisujac jakis adres w przegladarce (cos jak konfiguracja routerow). Moze tam jest ten adres, tylko jak dostac sie na te strone?

Czy jest mozliwosc sprawdzic jakiego adresu MAC "rząda" od nas modem?

[#2] Re: Problem z internetem z kablowki. Maskowanie adresu MAC

@Lorak, post #1

Używam podobnego modelu (SB5100i) modemu.
Adres IP przypisany jest modemowi a nie podłączonemu do niego komputerowi.
Zmiana przyłączonego komputera, a także karty sieciowej, wymaga tylko resetu modemu
poprzez odłącznie go od sieci. Niestety modem obsługuje na raz tylko jeden komputer
mimo, że ma dwa gniazda przyłączniowe (LAN i USB).
[#3] Re: Problem z internetem z kablowki. Maskowanie adresu MAC

@Lorak, post #1

Nie modem, tylko serwer dostawcy sprawdza jaki masz adres MAC, aby nie podłączył się ktoś na lewo. Adres MAC masz w romie swojej karty sieciowej, tam można sprawdzić jaki jest. Niektórzy dostawcy robią jeszcze dodatkowe zabezpieczenia odnosząc się do płyty głównej.
Jeżeli zmieniłeś kartę sieciową, to raczej potrzebny jest telefon. U mnie nie muszę dzwonić, ale już kilka razy ustawiałem znajomym sieć wewnętrzną i telefon był potrzebny przy zmianach. Wtedy dostawca na serwerze zminiał adres MAC i trzeba zrestartować jeszcze modem, aby wczytywał nowe ustawienia.
Najłatwiej to podłącz routera, skopiuj do niego adres MAC ze starej karty i dostawca nie będzie widział zmian i wszystko będzie chodziło poprawnie. A za routerem to możesz sobie eksperymentować ze sprzętem ile Ci się chce.
Acha, podłączenie routera i rozgałęzienie sieci w obrębie jednego lokalu jest zgodne z umową (chyba, że masz jakiegoś dziwnego dostawcę).

[#4] Re: Problem z internetem z kablowki. Maskowanie adresu MAC

@AS, post #3

Juz sie sprawa rozwiazala. Nagle samo sie zrobilo i juz dziala :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem