[#1] Problem z konsolą PSX
Witam :D Moim problemem jest to że konsola reaguje na spadki napięcia. Reaguje w taki sposób że dosłownie się resetuje i czasami się grać nie da... Gdy nie podłącza się jej pod złodziejkę czy przedłużacz to wszystko jest ok. Pomyślałem że problem stwarza zasilacz konsoli. Pierw myślałem o zasilaczu ATX jednak stwierdziłem że lepszy by był zasilacz od Amigi(model lekki). I ma co do tego zasilacza pytanie. Czy taki zasilacz mógł by po przeróbce pracować z konsola PSX? Oryginalny zasilacz jest podłączony do konsoli poprzez króciutki kilku żyłowy kabel, jedną wtyczkę z tego kabla wezmę i podłącze do zasilacza zamiast wtyczki amigowej i powinno być git. Jednak jest jeszcze jeden problem ponieważ nie znam rozpiski tej PSXowej wtyczki zasilania. Pomoże ktoś?

[#2] Re: Problem z konsolą PSX

@Roszak, post #1

> Witam :D Moim problemem jest to że konsola reaguje na spadki napięcia.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale czyż to nie normalne że sprzęty potrzebujące "prundu" tak właśnie działają?
Może kup UPS?

Na The Hardwware Book powinieneś znaleźć schemat wtyczki.

[#3] Re: Problem z konsolą PSX

@5h00n4y, post #2

Ale to resetowanie nie jest normalne. Spadki nie są aż tak duże żeby konsola nie mogła działać...
EDIT
Niestety nie ma tam schematu wtyczki od zasilacza PSX...

Ostatnia modyfikacja: 19.10.2008 17:42:01
[#4] Re: Problem z konsolą PSX

@Roszak, post #3

To sprawdź miernikiem gdzie są jakie napięcia.
[#5] Re: Problem z konsolą PSX

@Roszak, post #3

Roszak, z tego co piszesz posiadasz PSOne z zewnętrznym zasilaczem.
PSX czyli pierwsze modele Playstation miały wbudowane zasilacze i do nich podłączany był tylko kabel zasilający 230V.

Jeżeli chodzi o zasilacz od Amigi to lepiej daj sobie spokój (szkoda zasilacza), do zasilania PSOne jest potrzebne 7,5V 2A prądu stałego. Lepiej zdobądź inny, oryginalny zasilacz lub zasilacz od innego urządzenia o takich parametrach, wtedy możesz sobie kombinować z wtyczką.

[#6] Re: Problem z konsolą PSX

@chewek, post #5

Mam PSX a nie PSOne :) Mi chodzi o wtyczkę tego kabla który jest w środku i łączy zasilacz z płytą główną a nie te zewnętrzne gniazdo 230V ;) Do złącza(tego na płycie głównej) bym zamiast tego oryginalnego zasilacza po prostu podłączył zasilacz od Amigi

[#7] Re: Problem z konsolą PSX

@Roszak, post #6

Dokładnie to chodzi mi o to że muszę znać napięcia jakie są w tej wtyczce:
http://s6.zapodaj.net/images/59197161.jpg

[#8] Re: Problem z konsolą PSX

@Roszak, post #7

Odkopię stary temat, jako że mam mały problem. W ostatnim czasie udało mi się zdobyć od znajomego monitorek do konsoli PSOne (ten przykręcany z tyłu). Monitor trochę poleżał bo nie miałem czasu żeby go sprawdzić, ale dziś wyciągnąłem konsolę i podłączyłem monitor i oto efekt:

obraz się pojawia ale skacze. Co ciekawe kontrola głośności i jasności wyświetla się bez problemu. Czy ktoś z was wie co może być przyczyną i czy warto bawić się w naprawianie tego? Nie ukrywam że fajnie by było go naprawić bo niewiele ich widziałem na własne oczy.

Nie wiem czemu nie widać zdjęć. Dałem linki z dropboxa i d..a

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2016 15:32:37 przez nostrum666
[#9] Re: Problem z konsolą PSX

@nostrum666, post #8

Dam zdjęcia z naszego Graffiti jak tylko się pojawią.
[#10] Re: Problem z konsolą PSX

@nostrum666, post #8

Spotkałem się z takim zjawiskiem i problemem była przerobiona konsola.
[#11] Re: Problem z konsolą PSX

@Diabeł, post #10

To by się zgadzało bo jest przerobiona. Nie mam niestety innej żeby sprawdzić.
[#12] Re: Problem z konsolą PSX

@nostrum666, post #11

Dobrze Diabeł gada, konkretniej chodzi o tzw. color fix czy tam color mod. Sam modchip na to nie wpływa, bo on tylko wysyła do jednego ze scalaków wszystkie trzy kody regionów, przez co konsola wybiera sobie ten, który jej najbardziej pasuje i gry ruszają.

Jest sobie taka prosta modyfikacja, by gry odpalane w trybie NTSC wyświetlały się w kolorze na starych odbiornikach zamiast w skali szarości. Tu masz skriny na czym to polega - odginasz nóżkę scalaka lub przecinasz ścieżkę, oczko końcowe jest lutowane do masy.

Żeby to ustrojstwo przywrócić, musiałbyś:
- zdjąć bloba cyny łączącego oczko z masą,
- połączyć ponownie to oczko z odgiętym pinem lub zlutować przerwaną ścieżkę

Sam takiego problemu nie miałem, ale jak poguglasz "psone lcd color fix" to znajdziesz zatrzęsienie wątków o tym.
[#13] Re: Problem z konsolą PSX

@teh_KaiN, post #12

Z tym że nie miałem chyba robionego ColorModa bo po przerobieniu konsoli musiałem dokupić kabel RGB żeby obraz był kolorowy.
[#14] Re: Problem z konsolą PSX

@nostrum666, post #13

Nie wiem czy tak można i czy ekranu szlag nie trafi. Ale podczas włączonej konsoli wypnij i wepnij z powrotem ekran. Obraz powinien wrócić do normy.

Jeszcze raz zaznaczam, że nie wiem czy to jest "zdrowe" dla ekranu i samej konsoli.
[#15] Re: Problem z konsolą PSX

@Diabeł, post #14

Zrobiłbym, ale kabel zasilania podłącza się pod ten monitorek, który nakręca się na konsolę z tyłu, więc jak go wyjmę to i zasilania nie będzie.
[#16] Re: Problem z konsolą PSX

@nostrum666, post #15

W takim razie musisz spróbować na nieprzerobionej konsoli albo zdezaktywować "przeróbkę" bo to na 90% jej wina.
[#17] Re: Problem z konsolą PSX

@Diabeł, post #16

tak to wygląda...
Nie widać może tego najlepiej, ale już daje jakieś pojęcie o sprawie. Żółte tasiemki trzymają folię ochronną.

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2016 18:45:48 przez nostrum666
[#18] Re: Problem z konsolą PSX

@nostrum666, post #17

To wina przeróbki. Odpal jakąkolwiek grę i zobacz dalej

https://www.youtube.com/watch?v=HG4p9tmzFtw

Ostatnia aktualizacja: 16.04.2016 19:26:19 przez Diabeł
[#19] Re: Problem z konsolą PSX

@Diabeł, post #18

Tak, to będzie dokładnie to co u mnie. Czyli wychodzi na to że trafił mi się fajny monitorek. Muszę tylko wymienić napęd, bo już nie jest pierwszej młodości i niestety nie chce współpracować, i można się bawić. Dzięki za zainteresowanie tematem.
[#20] Re: Problem z konsolą PSX

@Diabeł, post #18

Robiłem kolor-mod w swoim starym PSX, co było potrzebne by gry NTSC wyświetlały się w kolorze przez Composite Video, (bo w RGB i tak były kolorowe). Ale w PS1 nie było to potrzebne bo były w kolorze bez takich przeróbek.

A na tych obrazkach to wygląda jakby więcej niż jeden obraz nakładały się na siebie. Może któryś pin nie kontaktuje np synchronizacja. Ja bym na wyłączonym rozkręconym sprzęcie posprawdzał miernikiem czy wszystkie piny w porcie video kontaktują się z wyświetlaczem. Albo czy któryś z nich nie styka się ze sąsiednim.
[#21] Re: Problem z konsolą PSX

@ZbyniuR, post #20

Były w kolorze do czasu przerobienia konsoli na "kopie zapasowe". Tak jak napisałem, zdjęcia nie do końca oddają istotę problemu, ale film z linku, jaki podsunął Diabeł wszystko wyjaśnia, bo właśnie tak to u mnie wygląda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem