[#1] Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane
Czy da się coś z tym zrobić? Dzieje się tak od zawsze, nawet na partycji świeżo po defragmentacji.

Dla przykładu: ściągam jakiś trailer z Gamershell.com, zajmuje on trochę ponad 130MB i jest dzielony na prawie 1000 części (tak mówi windowsowy defragmentator). Te 1000 fragmentów to chyba stąd, że mam łącze 128 kB/s (1Mbit) i co sekundę powstaje nowy fragment.

[#2] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@El Amigos, post #1

Używaj jakiegoś downloadera, w którym ustaw bufor na kilkadziesiąt MB. Np. FlashGet Tools -> Options -> General -> "To protect hard disk, set cache size as:" i tu wklepujesz np. 32768 (32 MB). Po takim zabiegu FlashGet będzie zapisywał ściągane dane na dysku dopiero gdy ściągnie 32MB (no chyba, że ściągany plik będzie mniejszy).
FlashGet współpracuje z IE, Firefoxem, przez wtyczkę FlashGot i chyba z Operą też (pewności nie mam, nie sprawdzałem).

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2008 12:18:09
[#3] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@APC74, post #2

A można by to jakoś zgeneralizować? Tak żeby cały system (wszystkie programy, które cokolwiek pobierają) korzystał z buforu 32MB?

[#4] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@El Amigos, post #3

Może podejście z drugiej strony?
Zainstaluj program defragmentujący który robi to "bezszelestnie", prawie że w locie?
Żaden tam mega-kombajn, do optymalizacji zależnie od potrzeby szybkiego dostępu do plików czy ich ułożenia na dysku, tylko taką pchełkę na przykład jak Ashampoo Magical Defrag 2 (2.30) którą polecam.

[#5] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@El Amigos, post #3

To zależy, co masz na myśli - FlashGet załatwia przeglądarki, jeżeli używasz eMule i/lub inne bit torenty to podobne ustawienia znajdziesz w tych programach. Klientów e-mail nie przeskoczysz, bo e-maile są przeważnie małe.
Co do programu do cachowania dysku to pod Winsystemy z rodziny NT raczej nic nie znajdziesz. Ale zajrzyj do Menadżera urządzeń i poszukaj w ustawieniach dysku opcji w stylu "Buforuj zapis dla uzyskania lepszej wydajności" (czy jakoś tak...) - jeżeli masz sterowniki dysków Microsoftu a nie te dostarczane przez producenta kontrolera, to tej opcji może nie być albo będzie nieaktywna.
[#6] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@5h00n4y, post #4

Ten Ashamoo nie chce sie zainstalowac na x64. ;(

A możesz mi powiedzieć jak to by działało? Prg startuje razem z systemem i cały czas siedzi w tle i czeka, aż jakiś plik będzie zapisywany i defragmentuje go locie, tak?

[#7] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@El Amigos, post #6

Chyba tak to działa, nie pamiętam, zainteresował mnie ten program zachwalany gdzieś na jakiejś stronie ponad rok temu i od tamtego czasu sukcesywnie używam go na 64bitowej Viście.

Co do instalacji, to ano właśnie, podczas gdy 2 numerki wstecz (2.10?) wszystko chodziło dobrze, podobnie w wersji 2.20, tak instalator jak i program aktualizacyjny z 2.20 do 2.30 burzy się jeśli system jest 64bitowy.

Nie wiem czemu, na początku myślałem że to autorzy chcą wydać jakąś super-hiper-szybką wersję 64bit only, czy że tam jakieś problemy straszne powoduje, ale jak już mówiłem używam od ponad roku, wersji 64bit nie widać a w tej wszystko świetnie działa.

Ale wracajmy do instalacji. ;)

Ja dokonałem tego instalując wersję 2.20 na mej Viście, a wersję 2.30 na 32bitowym iXPeku brata, po czym nadpisaniu plików starszych - nowszymi.
Pod wirtualizacją też możesz pewno to spokojnie dokonać.
A jak nie masz możliwości to dawaj maila wyślę potrzebne pliki. No virus included.

[#8] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@El Amigos, post #6

Sorki, że wtrącę swoje trzy grosze, ale nie do końca tak to działa. Program startuje razem z systemem (do tego miejsca by się zgadzało ;) ) ale działa na zasadzie zbliżonej do wygaszacza ekranu - gdy Ty przez jakiś czas nic nie robisz na PC, Ashampo startuje w tle defragmentator dysków. Gdy zaczynasz pracować - przerywa defragmentację. Program nie defragmentuje "w locie". Ale mimo wszystko i tak jest godzien polecenia, choćby za to, że ma małe wymagania w porównaniu z Diskeeperem i nie jest tak upierdliwy jak PerfectDisk (jak ten wystartuje z defragmentacją "w tle" to wyłączasz go na jednej partycji - trzeba to zrobić ręcznie - a ta łajza przerzuca się na inną, czyli wyłączasz go tyle razy, ile masz partycji :( ). W Ashampo na szczęście tak nie ma.

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2008 22:12:29
[#9] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@5h00n4y, post #7

5h00n4y w takim razie podrzuć mi to archiwum na maila. Jest bardzo prosty i jest w profilu.

[#10] Re: Wszystkie ściągniętę pliki są pofragmentowane

@El Amigos, post #9

Oki, wyśłałem instalator wersji 2.20 i katalog z plikami wersji 2.30 oba spaćkane siódmo-zipem w jednym archiwum.
Zainstaluj wersję 2.20, nadpisz pliki tymi z katalogu wersji 2.30 i Voila! :)
Czy restart i/lub wyłączenie niektórych procesów będzie potrzebne nie pamiętam, sam zobaczysz. ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem