[#1] mac mini
Witam ponownie drodzy forumowicze.

Ostatnio trafiła mi się okazja zakupu maca mini G4 1,42Ghz/1GB ram/Radeon9200, z której skorzystałem. Jak to z nowym sprzętem bywa, pojawiły się pewne pytania, na które może ktoś z was zna odpowiedź:

1. Jak z planami MOS/AmigaOS 4 na maca mini? Jak bardzo jest prawdopodobne, ze uda mi się odpalić, któryś z tych systemów na tym sprzęcie?

2. Znacie może jakiś dobry opis instalacji Linux'a na tym sprzęcie?

3. Czy tani allegrowy hub USB będzie współpracował?

4. Czy da się na tym uruchomić Arosa?

5. Napęd optyczny sprawia mi dziwne problemy - czyta tylko płytki tłoczone. Jakakolwiek próba odczytu płytki nagrywanej kończy się zgłoszeniem o włożeniu czystej płyty...czyszczenie napędu nic nie dało. :( Macie jakieś pomysły?

[#2] Re: mac mini

@widelec, post #1

To ja napiszę w kwestii linuksów:
Jeżeli chodzi o tego typu systemy na makach, to na pewno nie będziesz tak zadowolony jak z działania dedykowanego systemu czyli całej serii Mac OS X.
Jeżeli jednak chcesz się pobawić linuksem, to polecam Yellow Dog Linux, Ubuntu lub Open Suse. Instalacja jest prawie taka sama jak na komputerach PC. Jedynie początek jest inny.
Najpierw naturalnie ściągasz obraz płyty z systemem, wypalasz go na płycie, czymkolwiek, oczywiście nawet na PC. Potem wrzucasz płytę do maczka i z przyciśniętym C czekasz na uruchomienie z płyty. W odróżnieniu od instalacji linuksa na PC, mając doczynienia z makiem trzeba pamiętać o tym żeby nie zapomnieć utworzyć partycji boot, w której będzie zapisany bootloader (jest to spowodowane tym że w komputerach Apple uruchamianie systemu jest ściśle związane z Open Firmware a nie z inicjacją BIOS jak w PC). Dalszy rozkład partycji i system plików na nich możesz ustawić jak przy instalacji na PC. Reszta instalacji tak samo jak przy PC, oczywiście musisz się liczyć że teraz korzystasz z binariów pisanych pod PPC, czyli sterowniki do urządzeń także są inne.

Polecam forum http://www.myapple.pl/ i czytanie dokumentacji co do instalacji tych systemów, w prawdzie to nie jest nic szczególnie trudnego.

A jeżeli chodzi o ten napęd który czyta tylko tłoczone płyty to wydaje mi się że jest już po prostu zużyty i wynika to z tego że zawsze trafi się jakiś minus "okazji". Niestety nie posiadam żadnego doświadczenia jeżeli chodzi o wymianę napędów w jabłkach mini.

[#3] Re: mac mini

@widelec, post #1

Co do Linuxa, to kolega powyżej napisał wszystko co potrzeba. Mogę dodać tylko, że przetestowałem kilkanaście dystrybucji Linuxa na Makach PPC i te wymienione powyżej są najlepsze dla Maka. No można jeszcze zainstalować Gentoo lub Debiana 4. Ale najlepszym "Linuxem " na Maka to jest MacOSX.
Każdy hub USB powinien pracować bez problemu z Makiem.

[#4] Re: mac mini

@widelec, post #1

5. Naped optyczny - to taka gwara wsrod uzytkownikow Maca? Moze trzeba przerobic na pirata? Albo kupic jakis normalny naped DVD? ;)
[#5] Re: mac mini

@Andrzej Drozd, post #4

a co jest niby takiego dziwnego w nazwie "naped optyczny"? w maku jest najnormalniejszy naped na swiecie tyle ze typu slot-in i nie trzeba go w zaden sposob przerabiac. ten o ktorym mowa w pierwszym poscie najpewniej sie po prostu skonczyl.
[#6] Re: mac mini

@chewek, post #2

Dzięki bardzo za odpowiedź :) Popróbuję poinstalować te systemy (zależy mi głównie na samej "zabawie" przy instalacji i konfiguracji - przy tym zawsze najlepiej poznaje się sprzęt). Zobaczę co taki linuch PPC potrafi z siebie wycisnąć (choć muszę powiedzieć, ze po paru dniach zabawy z makiem jestem pewny, że bycie lepszym od MacOSa będzie naprawdę trudne:P)

Wiesz może gdzie w otchłani internetu jest jakiś opis Open Firmware? Znalazłem parę wskazówek do konkretnych rzeczy...ale jednak wolał bym coś bardziej skondensowanego i uniwersalnego (czyt. pdf) :)

[#7] Re: mac mini

@Andrzej Drozd, post #4

heh :) muszę przyznać, że sam bym nie zauważył, że napisałem to w ten sposób :P Dzięki, za zwrócenie uwagi - czasem zapominam, że wiele rzeczy można nazwać prościej

[#8] Re: mac mini

@widelec, post #6

Garstka informacji dla posiadacza Mac Mini, zwłaszcza jak lubisz j. angielski:

Podręcznik użytkownika Mac Mini PL:
http://www.kds.pl/oferta/download/Mac_mini_G4.pdf

Mac mini Developer Note, gdzie w sekcji Supplemental Reference Documents jest podrozdział Open Firmware, podane są tam odnośniki do strony Apple z kompletnym opisem i przykładami użycia komend dla OF:
http://developer.apple.com/documentation/Hardware/Developer_Notes/Macintosh_CPUs-G4/MacMiniG4/MacMiniG4.pdf

Potrzebne kombinacje klawiszy, Mac OSX - Magical Key Combinations:
https://lswiki.byu.edu/index.php?title=Mac_OSX_-_Magical_Key_Combinations&diff=7148&oldid=2688

Instalacja Debian Gnu Linux na Mac Mini:
http://sowerbutts.com/linux-mac-mini/

A ogólnie rzecz biorąc, sam mam ochotę na kupno takiego "jabłuszka", troszkę czasu już minęło jak nie posiadam maczka, a widać ceny komputerów Apple z PPC poszły mocno w dół. ;)

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2008 21:11:07
[#9] Re: mac mini

@widelec, post #1

Jeśli chodzi o OS4, powiem tak: Moana, piratebay. Więcej nie powiem, bo mnie zbanują ;)

[#10] Re: mac mini

@chewek, post #8

Przepiękna odpowiedź, dzięki bardzo:)) Jabłko mini najlepsze :P (prawie... bo jednak Ami ma pierwsze miejsce na biurku :P)

[#11] Re: mac mini

@x3nU, post #9

Co bym ja bana nie dostał powiem tak: jak myślisz dlaczego tak zdenerwował mnie ten nieczytający nagrywanych płyt "napęd optyczny" ?

Ostatnia modyfikacja: 25.10.2008 21:03:58
[#12] Re: mac mini

@widelec, post #10

Ja sprzedałem makintosza z racji tego że był trochę nudny, wszystko działało jak należy, żadnych zwiech, awarii, przynajmniej wiem za co lubię A1200 + apollo 40

[#13] Re: mac mini

@widelec, post #11

Odświerzając trochę temat i wracając do mojego "napędu optycznego". - Wie ktoś może czy da się zabootować maca mini przez ftp tak jak np. efikę? Ułatwiło by mi to trochę życie zanim nie wymienię napędu.

[#14] Nowy Mac Mini..

@widelec, post #1

..Ponoć w 2009

-> http://blog.wired.com/gadgets/2008/12/rumor-new-mac-m.html

Apple will launch an upgrade to its low-end desktop, the Mac Mini, at January's Macworld Expo in San Francisco, according to an Apple corporate employee who contacted Wired.com.

The source, who wished to remain anonymous (to keep his job), could not disclose details about the Mac Mini other than its upcoming announcement at Macworld Expo, which begins Jan. 5. That's where CEO Steve Jobs traditionally launches major products during his famous keynotes (assuming he does indeed show up).

An upgrade to the Mac Mini is long overdue: The product hasn't seen a refresh since August 2007, and Apple computers normally have a life cycle of roughly six months. This long period of silence led many to speculate that Apple was going to drop the Mac Mini from its product line. However, Apple has shown no signs of discontinuing the product. It's also noteworthy that although Apple has been quiet about Mac Mini sales numbers, the diminutive desktop appears to be selling quite well. For example, the Mac Mini has been among the top 5 of Amazon's best selling desktops; it currently stands at No. 3.

Though our source confirms there will be a new Mac Mini announced January, it's unlikely this will be Apple's big product launch at the show. (Last year's major Macworld announcement was the MacBook Air; the year before that was the iPhone.) However, speculation about Apple's next major Macworld launch has been surprisingly quiet, so word about the Mac Mini is the most we have so far.

Here's what Wired.com believes will be in the next Mac Mini, based on trends seen in Apple's latest products:

* Similar to the MacBooks, the Mac Mini will sport a silver enclosure composed of a block of aluminum.
* Some internal parts will be PVC-free, and combined with its size and low power requirements, Apple will tout this as the "greenest Mac ever."
* For video output, the Mac Mini will use the DRM-crippled DisplayPort for connectivity, which Apple is offering to manufacturers for a no-fee license.
* It'll have a CD-DVD slot loader (i.e. Super Drive). There will be no Blu-ray player, because Steve Jobs believes the format is a "bag of hurt."
* It'll ship with 2 GB of RAM, expandable to 4 GB — up from the current 1 GB, expandable to 2 GB. (The aluminum case should make expanding RAM easier than in the original Mini.)
* It'll ship with at least a 160-GB hard drive.
* The Mac Mini will come in two options with different processor speeds: a 2.0-GHz Core 2 Duo and a 2.3-GHz Core 2 Duo (up from 1.83 GHz and 2.0 GHz).
* Like the higher-end MacBook and MacBook Pro, the 2.3-GHz Mac Mini will ship with an Nvidia video card, making this higher-end model a decent gaming device.
* The 2.0-GHz Mac Mini will ship with an Intel video card, perhaps the GMA X3100 graphics card found in the low-end, white MacBook.
* The slower model will cost $500, and the faster model will cost $700 ($100 less than the current Mac Minis), in light of the recession.

That's as much as we're going to speculate right now. Have anything you'd like to add?

Ostatnia modyfikacja: 16.12.2008 14:09:20
[#15] Re: Nowy Mac Mini..

@Kokos, post #14

MOS i tak na tym nie pojdzie :)
[#16] Re: Nowy Mac Mini..

@Norbert, post #15

Wiadomo.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem