[#1] Czy pliki na YouTube są legalne?
Albo czy YouTube to w ogóle legalny serwis? Muzykę i teledyski można sobie przecież zapisać na dysk (czytałem kiedyś, że w przyszłości mają tam być całe filmy pełnometrażowe)

Skąd to pytanie? Wczoraj szukając jakiegoś gameplay'a GTA trafiłem na coś takiego (wpisałem 'GTA IV for PC', żeby odcedzić od konsolowych):
http://pl.youtube.com/watch?v=qvn3S7P_aRs

[#2] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@El Amigos, post #1

> Wczoraj szukając jakiegoś gameplay'a GTA
> trafiłem na coś takiego (wpisałem 'GTA IV for PC', żeby
> odcedzić od konsolowych):
> http://pl.youtube.com/watch?v=qvn3S7P_aRs

HAHA, a najlepsze jest "Don't worry gays for the big size." co mniej-więcej znaczy "Nie martwcie się pedały za duży rozmiar." rotfl

Podpowiedź: powinno być "guys" (kolesie/chłopaki/koledzy) tylko nie wiem o co mu z tym dużym rozmiarem chodzi. ;)

[#3] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@El Amigos, post #1

YouTube to legalny serwis. Problem w tym, że nikt nie jest w stanie upilnować jego użytkowników, którzy wrzucają filmiki nie martwiąc się o ich legalność. Jeśli ktoś zgłosi, że dany filmik jest nielegalny, to powinien on zostać usunięty z serwisu. Przypuszczam, że mało jest takich zgłoszeń...
A tak na marginesie, to gdyby usunięto z YouTube wszystkie nielegalne filmy, to co by tam zostało? Amatorskie badziewie.

[#4] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@PopoCop, post #3

ak jest z każdym serwisem, który pozwala na zamieszczanie plików. Rapidshare, Megaupload i inne tego typu rzeczy - tam 90% plików to pirackie gry/filmy/muzyka. Wystarczy sobie pochodzić po forach poświęconych takiej tematyce i już wiadomo co jest grane

[#5] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@El Amigos, post #1

Ja myślałem, że artyści nie mają nic do tego serwisu, bo sami go promują w swoich wypowiedziach/wywiadach (np. "... a mój teledysk możecie zobaczyć na youtube" - wiele razy tak słyszałem i wydawało mi się, że wszystko jest OK, że to na mocy jakiegoś porozumienia/cele promocyjne, bo wiadomo w jakiej tam wszystko jest jakości)

[#6] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@El Amigos, post #5

Artyści - tak. Coraz więcej artystów nie ma nic przecviwko. Ale na odwrotnym biegunie znajdują sie firmy fonograficzne.

[#7] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@El Amigos, post #5

Jeśli chodzi o muzykę i teledyski, to sytuacja jest wg mnie taka sama, jak w przypadku emitowania muzyki w radiu albo teledysku w telewizji. Też można sobie łatwo nagrać z tych źródeł.
Poza tym jakość materiału na YouTube jest często tak słaba, że szkoda czasu na nagrywanie :)

[#8] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@El Amigos, post #1

A tak przy okazji, jeśli tak bardzo Ci zależy na grze to radziłbym to odrobinę przemyśleć przed zakupem ;)

GTA4: a miało być tak pięknie

GTA4 popsute, fani są wściekli

Kredyty idą do ludu z emulacja.net

[#9] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@5h00n4y, post #8

Ja jako doświadczony user z wszystkimi problemami sobie poradzę. RockStar wypuści patche, nVidia sterowniki i będzie hulać. ;) Póki co, nadal czekam aż mi zwrócą 8800GT z serwisu. Mnie sie wydaje, że będzie chodzić pięknie, skoro 280GTX udźwignął wszystko.

http://pl.youtube.com/watch?v=qTFDGuVItCA
http://pl.youtube.com/watch?v=nufiLWT5lQw

[#10] Re: Czy pliki na YouTube są legalne?

@PopoCop, post #3

Własciciele You Tube pilnują, czy przesyłane pliki wideo nie godzą w prawa autorskie.

Ostatnio tak było z serialem pt. "Włatcy Móch". Użytkownicy przesyłali cały czas nowe odcinki, dopóki twórcy serialu nie interweniowali u administratorów serwisu You Tube, aby zlikwidować nielegalnie zamieszczone tam filmiki.

Teraz nie ma ani jednego odcinka "Włatców Móch". są tylko zwiastuny i reportaże jak kręci się ten serial. Tak więc na You Tube pilnują.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem