[#1] Metal (i nie tylko) oraz jasna strona ksieżyca
Jest juz pewny fajny watek na temat magicznej muzy. Chcialbym zalozyc nowy. Ale niekoniecznie chodzi o metal. Mam na mysli kapele ktore kiedys swoj bunt okazywaly w mrocznej i nie do konca przemyslanej formie. Cos jednak wydarzylo sie w zyciu artystow i jakby rozszerzyly sie im pewne horyzonty.

Podam moze kilka przykladow.
Sepultura. Zaczeli mrocznie i po rzeznicku...az do plyty Arise (choc juz pewne zajawki byly w Beneth The Remains). Wlasnie gdy na swiat przyszla corka Maxa Cavalery, muza zaczela ewoluowac. Po Arise wyszla genialna plyta Chaos A.D. - polityka. Roots natomiast to zaglebienie sie w
korzenie. Pozniej Max zalozyl Soul Fly. Moze nie do konca tak to wszystko wyglada, ale dla mnie to jakby przejscie z mroku, przynajmniej do "szarej" strefy.

Tiamat. Ich wizerunkiem na poczatku byly pentagramy.
Od plyty Wildhoney przestali uzywac tego wizerunku. Sama plyta tez jest magiczna i przwijaja sie tam watki na temat Matki Ziemi.

Houk. Tutaj sprawa wyglada nieco inaczej. Muzyka Houk zawsze byla nastawiona na pozytywne sprawy. Po fatalnych przejsciach z narkotykami, Malejonek zaczal sie udzielac w reggeowej muzie (Maleo Reggae Rockers).

Litza z Acid Drinkers. Wybral rodzine, niz zaniedbywanie jej na rzecz zespolu. Fajnie wyszla mu muzyka. Zagral z dzieciakami nawet dla papieza.

W sumie nie chodzi mi o kapele, ktore byc moze przejawiaja jakas mroczna forme, ale nie oddalaja sie od szarej strefy i widac tez swiatlo, np. Tool, Sweet Noise, itp....

Prosze o Wasze propozycje. Niezaleznie od nurtu muzycznego. :)

Ostatnia modyfikacja: 19.12.2008 01:00:28
[#2] Re: Metal (i nie tylko) oraz jasna strona ksieżyca

@Andrzej Drozd, post #1

Ulver - Kiedys grali prymitywny i surowy, typowy norweski black metal, teraz graja genialna muzyke ambientowo-filmowa. Na prawde polecam ich nanowsze dokonania. Dla mnie jedna z niewielu kapel ktora z czasem wyewaluowala zamiast sie staczac.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem