[#1] Porównanie RC5 na x86 i PPC
Może mi ktoś powiedzieć dlaczego mój pecet, który w normalnych codziennych rzeczach jest wielokrotnie szybszy od mojego Pegasosa2 tak cienko liczy klucze RC5?

Pegasos2 G4 1 GHz - około 10,5 mln kluczy RC5-72
Intel Core 2 Duo (2 x 3GHz) - około 22 mln kluczy RC5-72

Na Intelu obciążone są oba rdzenie, czyli napierniczają dwa procesory 3 GHz, a działa to tylko dwa razy tak jak jeden procesor 1 GHz. O co tu chodzi? Przecież to jest żałosne. :) Ten Intel w każdej innej rzeczy rozwala to PowerPC G4 1 GHz dziesiątki razy. To RC5 to jakąś specyficzna sprawa, którą dużo szybciej się liczy na PowerPC?

[#2] Re: Porównanie RC5 na x86 i PPC

@MDW, post #1

Ja wiem! Ja wiem!. Windows sie jeszcze nie rozpedzil do pierwotnej predkosci. Dopiero po trzech dniach ciaglej pracy dochodzi do polowy.

A tak naprawde sprawa jest prosta?. Po prostu nikt nie optymalizuje softu dla Win bo i po co. Jutro kupi sie szybszego peceta. :P

Kij w mrowisko wlozony. Prosze GumBoya o sprostowanie. Zaczynamy nowy flejmłor. Pamietajcie aby sie nie wyzywac i nie przeklinac. Niech zyje 1 maj. Dzien obibokow i darmozjadow. Hura!
[#3] Re: Porównanie RC5 na x86 i PPC

@MDW, post #1

Kup sobie ze 2-3 nowe karty graficzne, znajdź odpowiedni soft i wtedy coś porównaj do G4. ;) Zerknij:
http://www.geeks3d.com/?p=2328&lang=pl

[#4] Re: Porównanie RC5 na x86 i PPC

@MDW, post #1

Wziąłeś pod uwagę to, że benchmark w kliencie dnetc odnosi się tylko do jednego rdzenia? :)
Pod Windows zminimalizuj klienta do traya i najedź po chwili na niego myszką, będziesz miał realną chwilową prędkość przeliczania.
[#5] Re: Porównanie RC5 na x86 i PPC

@madman15, post #4

Wziąłeś pod uwagę to, że benchmark w kliencie dnetc odnosi się tylko do jednego rdzenia?

No właśnie o to chodzi, że podczas liczenia RC5 oba rdzenie są zajęte na 100% więc wykorzystuje to oba rdzenie.

Pod Windows zminimalizuj klienta do traya i najedź po chwili na niego myszką, będziesz miał realną chwilową prędkość przeliczania.

Dokładnie tak sprawdziłem chwilową prędkość. Wychodzi jakieś 22,3 mln kluczy. Na Pegasos G4 1 GHz z MorphOS 2.2 mam 10,5 mln kluczy, czyli prawie połowę. Wychodzi więc na to, że gdybym miał jeden rdzeń to procesor PPC 1 GHz liczyłby właściwie tak samo jak procesor x86 3 GHz.

[#6] Re: Porównanie RC5 na x86 i PPC

@El Amigos, post #3

Kup sobie ze 2-3 nowe karty graficzne, znajdź odpowiedni soft i wtedy coś porównaj do G4.

Wystarczy mi ten GeForce 8800 512MB którego mam. I tak wydałem jakiś czas temu na niego całą pensję mojej żony. :D

[#7] Re: Porównanie RC5 na x86 i PPC

@MDW, post #6

Kiedyś robilismy rózne porównania właśnie na RC-5. Wydajność PPC G4 bierze sie z jednostki Altivec potrafiącej dużo i szybko przetwarzać. O ile mnie pamięc nie myli 128bitów jest obrabianych w jednym cyklu, cała jednostka wektorowa jest właśnie bardzo dobrze wykorzystywana w liczeniu. Szczegóły u Krashana on jest niekwestionowanym Mistrzem tego tematu. Co do kiepskiej wydajności intela powiem tyle brak wykorzystania odpowiednika Altiveca w tym procku czyli SSE 4 (dopiero wersja 4 mozna nazwac odpowiednikiem). Aczkolwiek wynik jest rzeczywiście słaby. ja miałem ok 21mln na zestawie 2 x AMD Athlon MP 2GHz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem