[#1] Sklonowanie Dreamcasta ???????
Witam!
Wpadłem ostatnio na pewien pomysł i pytam z czystej ciekawości, ponieważ w Internecie nie znalazłem wyjaśnień, a tu liczę na teoretyczne wyjaśnienie co i jak. Czy można sklonować Dreamcasta i stworzyć emulator sprzętowy (coś jak minimig) tej konsoli (wzbogacony o obsługę HDD i DVD) wykorzystując w tym celu układy FPGA?
1) Co byłoby potrzebne (narzędzia - programatory, układy FPGA)?,
2) Jakie pojemne musiały by być układy FPGA?,
3) Czy można sklonować procesor SH4 i zwiększyc taktowanie w nim (z 200 mhz do 600 mhz)?

[#2] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@ender, post #1

Elektronikiem nie jestem ale sadzę, że skoro się dało z minimigiem i natami to pewnie i w tym projekcie jest to możliwe. Czy realne? jeśli się znajdą ludzie potrafiący coś takiego zrobić i będą mieli jakieś zaplecze finansowe to sadzę, że jest to realne.

Benedykt Dziubałtowski

[#3] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@ender, post #1

Mysle ze jak juz z rynku wtornego zaczna znikac oryginalne urzadzenia i akcesoria do nich a te ktore pozostana osiagac zaczna cene zestawow kolekcjonerskich to sprawa emulacji sprzetowej odzyje na pewno :)

Gdzies kiedys/kilka lat temu... widzialem artykol ze Unia Europejska przeznaczyla kilka milionow euro na rozwoj maszyny sprzetowo udajacej min wszystkie stare maszyny arcade/konsol do gier/komputerow itp. Projekt mial za zadanie niedopuszczenie do zagubienia mozliwosci uruchomienia starego oprogramowania, a co za tym idzie niedopuszczenie do zapomnienia pewnego dorobku w postaci cyfrowej. Ciekaw jestem jak ten projekt sie dalej rozwija i czy sie dalej rozwija wogole.

Ostatnia modyfikacja: 16.07.2009 10:05:14
[#4] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@ender, post #1

ender napisał(a):

> 3) Czy można sklonować procesor SH4 i zwiększyc taktowanie w
> nim (z 200 mhz do 600 mhz)?

Nie, ale przecież ten procesor nie jest jakiś niedostępny, więc nie widzę potrzeby.

[#5] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@x3nU, post #4

Moim zdaniem coś takiego nie powstanie narazie, i dłuuugo jeszcze, ponieważ Dreamcast jest cały czas łatwo dostępny a gry i programy amatorskie i półamatorskie są cały czas robione na orginalny sprzęt.

Swego czasu był przygotywywany komercyjny sprzętowy emulator DC który miał być montowany w komputerach PC do złącza PCI jako karta. Miał 4 porty na orginalane dżoje a napęd w PC miał pełnić role czytnika, czytałem o tym w prasie jakoś w okresie zaprzestanie produkcji DC nawet foto takiej karty widziałem. Jednak projekt upadł chyba przede wszystkim ze względu na fakt bardzo szybkiego powstania dobrego emulatora dla PC, w takiej sytuacji produkcja emulatora sprzętowego straciła sens ekonomiczny.

Z klonów DC produkowany jest komercyjnie aktualnie bodajrze w Chinach tak zwany Treamcast. Jest to normalny DC w zmodifikowanej obudowie z wbudowanym wyświetlaczem LCD są chyba dwa modele różniące się jakością LCD. http://img227.imageshack.us/i/tcastro8.jpg/ Przypomina trochę Game Cube z dołożonym LCD.

W przypadku chałupniczej pracy to być może na bazie dev kita Dreamcasta można by się w taki powazny tuning pobawić http://members.home.nl/rob.ter.linden/DCDEV.jpg W bardziej zaawansowanych krajach idzie coś takiego kupić.

Sama koncepcja innych klonów jest możliwa ale dopiero za wiele lat na takiej samej zasadzie jak dziś są "półamatorsko" produkowane nowe sprzęty mogącą uruchamiać gry i z Nesa i Snesa czy też z Master sytem i Mega drive Segi. Ale też one są kierowane do ludzi mające kolekcje gier i chcące miec pod TV jeden sytem który dwa różne im obsłuży. Robienie klona to nie problem trzeba albo kupić licencje albo poczekać aż patenty wygasną. Nie wiem jak przedstawia się sprawa z DC niby sega samą nazwe po raz kolejny jakiś czas temu zastrzegła ale nie wiem jak ze sprzętem i czy ten Treamcast jest produkowany bo patentów już nie ma czy tez licencja została kupiona.

Co do mega konsoli emulatora to w Japoni był produkowany dawno temu taki kombajn obsługiwał różne sprzęty łacznie z grami na Laser Discach wkładało się do niego po prostu odpowiedni moduł inny dla Mega Drive na przykład a inny dla innej konsoli sprzęt był przeznaczony dla sieci hoteli jako wyposarzenie pokoju nazwy nie pamiętam ale w neci można bez problemu znaleźć na pewno ;)

Ale i tak najbardziej ekonomiczne będzie poczekanie na jakieś naprawde mega małe płyty komputerowe w normalnej cenie i złożenie sobie takiej PC konsoli na bazie emulatora (ale autorowi wątku chodzi o coś innego).

Dziś przecież raczej nikt nie kombinuje jak zbudować od podstaw automat arcade tylko po prostu bierze się PC lub jakąś konsole (na przykład Xboxa) i na bazie takiego sprzętu razem z emulatorem buduje się "półamatorski" automat. Albo doprowadza do stanu używalności jakiś zabytek ;) (nie mówie o komercyjnych firmach które mogą sobie pozwolić na budowe "retro" automatu od podstaw)

A i jeszcze coś mi się przypomniało był taki koleś co pracował nad samodzielną budową konsoli od podstaw sprzęt mial mieć możliwości porównywalne do konsol lat 80 czyli Nesa i Master Sytem jak znajde namiary i jakieś info to zapodam (pokazuje to że w domu konsole zbudowć można ale raczej taką mniej zaawansowaną techicznie).

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2009 23:42:12

Ostatnia modyfikacja: 26.07.2009 23:52:00
[#6] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@KeniG, post #5

#4 #5

Wiem, że są wersje SH4 z DSP, które mają po 600 mhz, ale...

1) Jakoś nie trafiłem na sklep, w którym można by normalnie kupić 1-2 sztuki, a kupowanie tysiąca sztuk w grę nie wchodzi
2) Ostatnio nabyłem compaqa aero 8000 z SH4 i zegarem 128 mhz. Pytanie na ile taki procesor 400/600mhz byłby zgodny z tym 128 mhz, bo chciałbym wymienić ten procesor na szybszy. Ostatecznie na wersje 200 mhz z dreamcasta.
Szukałem trochę w Google i jak wklepałem Sh risc, to trafiłem na stronkę gdzie były nawet rozstawy nóżek / pinów na procku SH (stronka Sh renesans), ale... ja jestem za "cienki" na razie żeby zrozumieć dokładnie co i jak. Nie jestem w domu, więc nie podam tych linków. Jak będę miał "lapka" w domu, to go może rozkręcę i zobaczę, co ma w środku (kusi mnie).

[#7] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@KeniG, post #5

Ale i tak najbardziej ekonomiczne będzie poczekanie na jakieś naprawde mega małe płyty komputerowe w normalnej cenie i złożenie sobie takiej PC konsoli na bazie emulatora

Jeśli masz na myśli mini-ITX to płyty mini-ITX pod Core2 obecnie kosztują już tyle samo, co niedrogie płyty micro-ATX - np. takie coś http://www.silentpcreview.com/intel-dg41mj można w PL kupić za 300zł - czyli za 1,2-1,5tys. złotych można złożyć naprawdę mocnego obliczeniowo (E8400?), pasywnie chłodzonego peceta, który pociągnie emulację nie tylko retrokonsol, Amigi, Saturna czy Dreamcasta ale nawet - jeśli ktoś byłby czymś takim zainteresowany - GameCube'a, Nintendo Wii czy, przy dobrych wiatrach, PS2. Dreamcasta i Naomi da się komfortowo emulować nawet na laptopach z Celeronem 440 i gma950.
Oczywiście głównym powodem dla konstruowania takiego emu-boxa są emulatory albo retrokonsol/retrokomputerów albo retroautomatów (a nie całkiem współczesncyh konsol, które można dzisiaj nabyć za grosze i na pewno zaoferują lepszy feeling niż emulacja (szczególnie w przypadku PS2)), ale jak widać - wszystko jest możliwe do zrealizowania w wersji 'małe, ciche, (względnie) tanie'. Nie zastanawiałem się nad tym, ale chyba nie powinno być problemu ze zmieszczeniem takiej płyty w obudowie Dreamcasta albo A600? W wersji amigowej w połączeniu z czymś takim http://www.vesalia.de/e_keyrah.htm ;)

Ostatnia modyfikacja: 27.07.2009 21:04:24
[#8] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@galu, post #7

Może niepotrzebnie odgrzebuję temat, lecz niedawno był wystawiony na allegro ciekawy piec w obudowie NES. Za tysiaka nie poszedł. Aukcja: TUTAJ a więcej fotek: KLIK. Ciekawostką była możliwość podpięcia oryginalnych padów w systemie NES i SNES.

Co do Dreamcasta - wolę oryginalny sptrzęt od emulacji. Pierwszego "makarona" dostałem, osprzęt i wersję NTSC dokupiem. Konsol trochę na aukcjach jest, dodatki też można zdobyć. Gry są łatwo dostępne (z drugiej ręki) i w miarę tanie. Nic nie daje większej frajdy, niż oryginał. :D

[#9] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Graf Zero, post #8

Też sądzę, że nie ma to jak prawdziwa maszyna :). Co ciekawe, mój Dreamcast - kupiony jako używka od kolegi - nie czyta oryginalnych gigaromów! Tylko piraty!

[#10] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@BagoZonde, post #9

Zwróć uwagę na kolor loga. Niebieskie to system PAL a pomaranczowe to NTSC. Być może to jest przyczyną. Z drugiej strony, jeśli masz oryginał to nic nie stoi na przeszkodzie abyś go oszczędzał i korzystał z kopii (nie chcę rozpoczynać kolejnej dysputy o legalności - większość oryginalnych nośników, które często "mielą" mam do użytku w postaci kopii zapasowych).

[#11] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Graf Zero, post #10

Gra była "PALowa" i Dreamcast też - ale rzeczywiście możesz mieć rację - było to pewien czas temu i nie pamiętam już dokładnie. Tylko na jednej grze to sprawdzałem - Evil Dead - gra ta chodziła u kolegi. Jestem pewien na 90%, że był to PAL, ale poddam jednak wątpliwości mą dysputę ;). Może rzeczywiście było tak jak mówisz, mógł być to NTSC choć dałbym sobie paznokcia uciąć, że wszystko było w systemie PAL. O legalności dyskutować nie ma co, wiadomo, że sam osobiście nie uznaję piratów i właśnie ten Evil Dead chciałem wtedy kupić. Sam zaś Dreamcast jest wspaniałą konsolą - choć i ona nie zastąpi kilkunastu świetnych tytułów na C64 i Amigę - niestety wraz z upływem czasu także pojęcie gry uległo ewolucji w nieciekawym nieco kierunku.

[#12] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@BagoZonde, post #11

To fakt. Z drugiej strony wybór gry zależy też od humoru - dlatego najlepiej mieć w domu wszystkie możliwe platformy (do czego dążę nie tylko ze względu na gry). Na Dreamcast'a jest sporo odprężających bijatyk :P

Jeśli lubisz oryginały to wspomnę abyś bardo delikatnie traktował oryginalne pudełka do gier w systemie PAL. Są nietypowe a jednocześnie irytująco łamliwe.

Może Twoja konsola została jakoś przerobiona co poskutkowało problemami z oryginalnym nośnikiem. Nie mm większej wiedzy na temat przeróbek, lecz podaję to jako opcję do przemyślenia.

[#13] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Graf Zero, post #12

Graf Zero napisał(a):

> Może Twoja konsola została jakoś przerobiona co poskutkowało
> problemami z oryginalnym nośnikiem. Nie mm większej wiedzy na
> temat przeróbek, lecz podaję to jako opcję do przemyślenia.

Nie znam zasady działania lasera, jednak z tego co zasłyszałem - przeróbka lasera w PSX (jakkolwiek to wygląda) właśnie skutkuje tym, że tylko piraty wchodzą. Oczywiście to wszystko zasłyszane i przedyskutowane ze znajomymi, więc myślę, że coś w tym jest, także odnośnie mego DC.

Ja z konsol chciałbym mieć zaś Sega Megadrive, Game Gear i komputerek MSX czy Amstrad CPC (Schneiderowy Amstrad otarł się o moje ręce ale niestety okradli kiedyś komis, w którym chciałem owy sprzęt wziąć do domu po prostu za darmochę). Jeszcze kilka "zaginionych" systemów na pewno by się znalazło do włączenia w posiadanie :).

[#14] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@BagoZonde, post #13

BagoZonde napisał(a):

> Nie znam zasady działania lasera, jednak z tego co zasłyszałem
> - przeróbka lasera w PSX (jakkolwiek to wygląda) właśnie
> skutkuje tym, że tylko piraty wchodzą.

Ale, ale, ale, bujda na resorach :p
Chyba każdy posiadacz PsiXa który kupił go zanim chipy stały się popularne (gdzieś tak przed 1998 rokiem) miał na początku jakieś oryginalne gry, potem przerobił i grał zarówno na piratach jak na oryginalnych.
Sam miałem dwa PsiXy, jeden to ten pierwszy model więc sobie poprostu padł, drugi, chyba ostatni klasyczny z łączem rozszerzeń, działa do dziś.

A nie jest aby tak jak w current-genach, że masz tam dwa lasery do odczytu tego i tego formatu, czy coś? To by tłumaczyło jak jeden padł...

[#15] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@BagoZonde, post #13

Nie żebym się tam jakimś znawcą uważał, ale w PSX'ie nie przerabiało się lasera. Przeróbka konsoli polegała na wlutowaniu na płytę główną dodatkowego scalaka, który jak to scalak potrzebował prądu, co często powodowało problemy z zasilaniem i takie skoki napięcia mogły zaburzać pracę lasera, a nawet doprowadzić do zapalenia się konsoli (oficjalne stanowisko firmy Sony odnośnie przerabiania PSX'ów ;) ). Inna sprawa, że pierwsze modele PSX'a maiły laser umiejscowiony przy samym zasilaczu co powodowało grzanie się mechanizmu i po jakimś czasie laser zaczynał niedomagać (stawianie konsoli na boku, do góry nogami, jednym bokiem na jakiejś grubej książce i różne inne kombinacje :) ). Co do tego, że przerobiony PSX nie czytał oryginałów to pierwsze słyszę mimo, że byłem posiadaczem przerobionego PlayStation przez jakieś 5 lat.

Pozdrawiam rotfl

[#16] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Ciapo, post #15

No ja osobiście z PSX'em tego "nie przeżyłem" a jedynie zasłyszałem więc poddałem to wątpliwości. Dzięki za rozjaśnienie sprawy! Samego PSX'a miałem pożyczonego na 2 dni kiedy to przechodziłem Metal Gear Solid i Harry'ego "Portiera" - gra wydała się całkiem niezła w porównaniu do filmu, którego nie zdołałem oglądnąć nawet do połowy. Zasłyszana przeze mnie historia z czytaniem wyłącznie pirackich płyt wygląda na niezłą "bujdę na resorach" - rzeczywiście - ale jako kompletny laik oczywiście można uwierzyć w takie gadanie, że coś tam z laserem się przerabia, że np. omija jakieś bootowanie więc może nie złapać oryginału... ech gadanie ;). Gorzej niż baby co nie? ;)

[#17] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@BagoZonde, post #16

Czyli teoria z problemem spowodowanym przeróbką upadła. Innych, poza konfliktem PAL - NTSC, nie mam. Jeszcze pozostaje kwestia sprawności płyty - może zaczyna powoli siadać i pomimo braku rys są problemy z odczytaniem na niektórych urządzeniach (też taka naciągana teoria). Ogólnie Dreamcast ma dobrą opinię, jeśli chodzi o trwałość czytnika.

Nawiązując do tematu wątku. Bardziej od sklonowanego Dreamcasta marzy i się Dreamcast 2, który by godnie kontynuował tradycję konsol Segi. W zasadzie to marzy mi się aby w konkury z MS, Sony i Nintendo stanęły Amiga, Sega i Atari. Zrobiłoby się barwnie, jak za starych czasów. :D

[#18] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Graf Zero, post #17

Może faktycznie laser pada. poszperałem trochę na innym forum bardziej tematycznym pod kątem Dreamcasta i znalazłem taką oto wypowiedź:

Znane mi problemy z DC to:
1) Laser - jak każda konsola. Fakt że są dość żywotne, ale też padają. Można spróbować wymieniać samą głowicę, ale są różne modele i sporo ma spu-3200 na 16 pinów. Za cholerę nie do dostania. Można spróbować innej - ale na razie tej opcji nie testowałem
2) Zasilacz (resetowanie się konsoli po nagrzaniu) - jak napisał powerzx to kwestia kontaktu ze stykami. Przeczyścić, ew. dogiąć lekko, powinno wystarczyć.
3) Wiatraczek - głośny ale chyba niezniszczalny. Jak padnie to koniecznie wymienić bo przegrzanie PVR2 = trwałe uszkodzenie, właściwie nie do naprawienia.
4) Porty - pali się rezystor zabezpieczający, szczególnie używając nieoryginalnych modułów wibracji (a nawet jak są SEGI to można mieć tylko 2 chyba). Trudno dostępny więc proponuję go zastępować bezpiecznikiem 500mA (podlutować mu nóżki). Zwora drutem grozi uszkodzeniem taśmy lub ścieżek na płycie przy następnym przeciążeniu.
5) Bateria - a właściwie akumulator, bo jest ładowalna. Nikt już właściwie nie robi takich litowo-manganowych. Można znaleźć podobną w katalogu ELFA ale można też zastąpić zwykłym CRem z nóżkami (trochę nie wchodzą więc je pilniczkiem). W odróżnieniu od PS2, wyłącznik na DC odcina zasilanie po stronie 220V i aku nie jest ładowany jak się wyłączy konsolę. Ze starości przestaje też trzymać napięcie i nawet naładowany ma tylko lekko powyżej 2V, co nie wystarcza do podtrzymania RTC. Jeśli BIOS się czepia za każdym razem o datę/czas to jest do wymiany.

A poza tym standard, czyli wyrabiają się gniazda kontrolerów, łamią kable itd. Czasem wyrabia się też zatrzask pokrywy napędu. Nic nie jest wieczne

Autorem tego posta jest człowiek o nicku Deunan odpowiedzialny za stwoerzenie emulatora o nazwie Makaron, czyli emulatora Dreamcasta właśnie, więc myślę, że wie co pisze. W tym samym wątku znalazłem wypowiedź innego użytkownika tej konsoli, który pisze, że jego DC czasem ma problem z odczytaniem oryginalnego GD ale nagrywane CD łyka beż problemu, więc jednak wychodziło by na to, że pada laser.

Co do Segi to sądzę, że oni już nigdy nie stworzą żadnej konsoli, niestety Dreamcast ich wykończył, w sumie to strategia marketingowa zastosowana przy Makaronie (swoją drogą jest to ta sama strategia, którą prowadzi teraz Sony w przypadku PS3 ;) ), no ale to była ostatnia konsola jaką wydali, jakby mi ktoś z 10 lat temu powiedział, że zobaczę gry Segi na PlayStation to bym się ze śmiechu po podłodze przez dwa dni turłał ;) Atari teraz jest wydawcą gier i raczej nie spieszy im się żeby zmajstrować jakikolwiek sprzęt, no a Amiga ... no cóż.

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2009 10:05:04
[#19] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Ciapo, post #18

Ciapo napisał(a):

> 2) Zasilacz (resetowanie się konsoli po nagrzaniu) - jak
> napisał powerzx to kwestia kontaktu ze stykami. Przeczyścić,
> ew. dogiąć lekko, powinno wystarczyć.

Tego doświadczyłem osobiście. Największy ból to reset w trakcie gry w Phantasy Star Online (po 50 minutach) - w grze, gdzie save można dokonać po przejściu misji. Styki - zakurzone - wystarczy rzeczywiście oczyścić pędzlem / szczoteczką i ewentualnie dogiąć.

Co do lasera to sprawę musiałbym sprawdzić na kilku oryginałach, that's all.

Dreamcast 2 by się marzył. Atari przeszło na gry (choćby niezły Gauntlet Legends na Dreamcast'a) i rzeczywiście to jest w miarę bezpieczne. Choć powiem szczerze, że dziwię się, że Dreamcast nie odniósł porażającego sukcesu - i tak była to najlepsza konsola Segi technicznie (tylko trochę mało ramu i ten modem) - nie taki Game Gear gdzie bateria siada bardzo szybko. Nawet na dzisiejsze czasy Dreamcast daleko nie odstaje od czołówki jeżeli chodzi o możliwości graficzne. A tak, Sega zaczęła sprzedawać tytuły na inne konsole i przez to posiadanie Dreamcasta dla tych tytułów nie było konieczne.

[#20] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@BagoZonde, post #19

Sega też dopłacała do każdego sprzedanego egzemplarza, czyli powiedzmy konsola w sklepie kosztowała 200$ a koszt jej produkcji wynosił 250$ (ceny z księżyca teoretyczne) więc to nie mogło zadziałać na dłuższa metę, no i druga sprawa Dreamcast jest raczej platformą Arcade'ową (chociaż Skies of Arcadia był świetnym jRPG :) ) i to też nie przysłużyło się za dobrze jeśli chodzi o ilość sprzedanych egzemplarzy. I tak to Sega pożegnała się z produkcją konsol i zabrała się za to co zawsze wychodziło jej najlepiej czyli tworzenie automatów Arcade i przy okazji wydawanie gier na konsole dotychczasowej konkurencji ;)

Pozdrawiam rotfl

[#21] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Ciapo, post #20

Arcade to moim zdaniem plus Segi. W RPG pogram na piecu, czy innej jednostce. Tak samo w strategie, czy większość pozostałych gatunków gier. To możliwość zrzucenia z siebie zmęczenia i nerwów podczas wesołej bijatyki, czy innej giercy rodem z automatów wywołuje mój entuzjazm z posiadania DC. Polecam kontroler Arcade Stick, który pomimo kilku niedoróbek, skutecznie przenosi nas do czasów wszechobecnych salonów video. Jak dla mnie bomba.

Nie tylko Sega dopłacała do konsoli, ponoć MS też to robił a o innych producentach zapewne nie wiemy. To nastawienie "sprzedamy konsolę, odkujemy się na grach". Sedze nie wyszło...

PS: Gatunek gry i to na czym prezentuje się najlepiej to kwestia gustu. Nie rozpoczynajmy offtopu pod tytułem "a ja wolę...".

Ostatnia modyfikacja: 25.08.2009 12:21:57
[#22] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Graf Zero, post #21

Sony cały czas, od dnia premiery dopłaca do każdej sprzedanej PS3, ale ich na to stać w końcu marka PlayStation to "tylko" 40% ich zarobków :)

Co do Arcade Sticka to owszem daje namiastkę tego co się działo w salonach gier, ale ja i tak kiedyś kupię sobie jakiś automat. Z resztą pisałem o tym w temacie odnośnie "po co Amiga skoro jest emulator tego". Swoją drogą pamiętam, że w salonie gier, w którym straciłem połowe dzieciństwa i równowartość Mercedesa klasy S, była jedna maszyna, w której był zamontowany właśnie DC i szarpaliśmy w Soul Calibur oraz Dynamite Cop :) Mój Dreamcast spalił się po próbie podłączenia go do TV przy pomocy kabla RGB i poszedł na części dawno temu :( a szkoda bo to naprawdę bardzo fajna konsola jest. Jednak zawsze pozostaje wierne MAME to jest w zasadzie czyste Arcade :)

Pozdrawiam rotfl

[#23] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@Ciapo, post #22

MOJ DC TEZ WOLI RIPY OD NIEKTÓRYCH ORGINAŁÓW
[#24] Re: Sklonowanie Dreamcasta ???????

@ender, post #1

Pewnie mozna stworzyc "emulator" sprzetowy, a raczej klon, tylko po co ?. Najpredzej powstanie emulator na PC jak ktos kiedys stworzy JITa SH4, bo reszta to typowe PCetowe bebechy i system to Windows CE.

ps. o rany, jaki stare pytanie, dopiero zauwazylem:)

Ostatnia modyfikacja: 14.07.2011 08:23:21
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem