[#1] Skaner podłączony bezprzewodowo
Mam w firmie wielki skaner/drukarkę/ksero (naprawdę dużych rozmiarów) i chciałbym to mieć w sieci bez przewodów. Urządzenie posiada wejście RJ45 i oraz USB typu B. Można kupić coś wielkości pendrive'a i wcisnąć w któryś z tych portów, tak żeby można było korzystać z tego urządzenia w lokalnej sieci bezprzewodowej? (normalnie jest na RJ45 kablem sieciowym do routera podpięte)

[#2] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@El Amigos, post #1

Print serwer

[#3] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@11MASTEr, post #2

Dajmy na to, że pierwszy z brzegu kupię:
http://www.allegro.pl/item694624634_router_dsl_wifi_ap_print_serwer_usb_siemens_se551.html

Ale co wpiąć do urządzenia wielofunkcyjnego, żeby było widoczne przez ten router? Chyba nie powiesz, że wystarczy ten router kupić i będzie wszystko grało?

[#4] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@El Amigos, post #3

Takie urządznie powinno mieć możliwość dołożenia modułu WIFI. Należy zapytać u przedstawiciela i dokupić. Chyba, że jest to dość stary produkt to nie ma możliwości. Jeśli dołożysz urządzenie WIFI pod USB, to jak to skonfigurujesz? Przecież tam nie ma systemu, tylko okrojone ustawienia dla modułów firmowych. Dlatego trzeba oryginalny moduł.
Ale jeśli podepniesz to kablem pod router z WIFI, to normalnie masz to w sieci i dalej lecisz już bezprzewodowo z routera do komputerów.

Ostatnia modyfikacja: 28.07.2009 23:19:53
[#5] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@AS, post #4

Miałem nadzieję, że jest jakaś uniwersalna rzecz, która zawsze się sprawdza. Zobaczę jutro dokładny model tego skanera i odwiedzę producenta w poszukiwaniu moda WiFi.

[#6] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@El Amigos, post #3

Żeby wszystko grało, to jeszcze oprócz zakupu tego routera (itd.) polecałbym podłączenie go do drukarki* kablem USB. ;)
Piszesz w pierwszym poście, że Twoja drukarka ma port USB. Podłączasz drukarkę do tego printserwera za pomocą kabla USB, konfigurujesz print serwer (zapewne cała "konfiguracja" zakończy się na przełączeniu go w tryb pracy printserwera) i to powinno być na tyle - teraz wystarczy skonfigurować sieć WiFi... Jak drukarka jest mądra (a zapewne jest) to zadziała na obydwu złączach jednocześnie (USB i RJ45 - czyli będzie widziana w obydwu sieciach). Mam w podobny sposób skonfigurowanego mojego HPeka.

* - drukarka = urządzenie wielofunkcyjne.

[#7] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@APC74, post #6

Tu link do urządzenia:
http://www.allegro.pl/item689619781_konica_minolta_c652_kopiarka_drukarka_adf_4kasety.html

Modułu WiFi nie mogę znaleźć i chyba producent się nie zdecydował na takowy. Przemyślę jeszcze Twój sposób, choć miało być całkowicie bez kabli, także USB. ;)

[#8] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@El Amigos, post #1

Najprostrzym rozwiązaniem jest specjalny adapter Bluetooth podpinany do portu USB drukarki. Kiedyś chciałem to sobie kupić, ale z Poseidonem to nie działa, więc zrezygnowałem.

A to pierwsze z brzegu urządzenie znalezione przez google:
http://www.swistak.pl/a3556755,ADAPTER-DRUKARKA-BLUETOOTH-BEZPRZEWODOWA-PROMOCJA-.html
[#9] Re: Skaner podłączony bezprzewodowo

@El Amigos, post #3

Musisz go jeszcze skonfigurować, a'la router czy WAP. Bawic się tym nie bawiłem, ale może sa jakieś strony producenta z symulacja - poszukaj. Sa jeszcze urzadzenia tego typu ze przekładają z USB an LAN to tez posłuży jako print serwer dodatkowo mozesz podpiac gwizdek usb, hdd usb,m aparat i urzadzenie lanem bedzie widoczne na komputerach (precyzyjnie tylko na jednym na raz) wpietych w siec.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem