[#1] Jak powstają procesory
Cały artykuł tutaj:
http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5354

Przytoczę tylko ciekawostki na zachętę przeczytania całości.

# Cena tranzystora w procesorze wykonanym w procesie 45nm jest mniej więcej jedną milionową średniej ceny tranzystora w 1968 roku. Gdyby ceny samochodów spadały w takim samym tempie, nowe auto kosztowałoby dziś mniej więcej centa amerykańskiego.

# W średnicy ludzkiego włosa można zmieścić ponad 2000 tranzystorów 45-nanometrowych.

# Można zmieścić ponad 30 milionów tranzystorów 45-nanometrowych na główce od szpilki, której średnica wynosi około 1,5 milionów nm (1,5 mm).

# Ponad 2 miliony tranzystorów 45-nanometrowych zmieściłoby się w kropce (której powierzchnia wynosi ok. 1/10 milimetra kwadratowego) na końcu tego zdania.

# Tranzystor 45-nanometrowy może włączać się i wyłączać ok. 300 miliardów razy na sekundę. W czasie, który zajmuje włączenie i wyłączenie tranzystora, wiązka światła przebywa mniej niż ćwierć centymetra.

[#2] Re: Jak powstają procesory

@El Amigos, post #1

Ciekawe ja mam gdzieś w swoich zasobach film "Jak powstają procesory", pokazuje proces tworzenia w fabryce. To z jakiegoś kanału o technice.

[#3] Re: Jak powstają procesory

@ender, post #2

Ja mam to samo w którymś z odcinków "Sondy". Niesamowita sprawa...

[#4] Re: Jak powstają procesory

@ender, post #2

Dzisiaj akurat oglądałem na Discovery w programie z serii "jak to jest zrobione" ;) Jednak nie było to zbyt wyczerpujące przedstawienie, no bo w końcu jak można pokazać proces produkcji składający się z 1500 etapów w ciągu 10 min ;)

Pozdrawiam rotfl

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem