[#1] iPlus czy Blue connect
Witam!
Mam Internet dostarczany drogą radiową i fatalna jakość połaczeń (dostawca nawala, więcej nie ma Internetu niż jest). Niestety nie ma szans na Neostradę lub Netie (kabel, chociaż mam 5 km do miejscowości, gdzie jest "neo") i na razie radiówkę od Netii też (na razie). postanowiłem, że założe sobie Internet z sieci komórkowej. Mieszkam na wzniesieniu (dość dużej górce), więc z zasięgiem problemu raczej nie będzie, ale co wybrać? Nie ściągam filmów, bo mnie to nie kręci i nie mam czasu, zdarzyło sie kilka bajek dla małej i parę mp3, ale szkoda czasu na p2p. Ściśgam jakieś pdf (tematyka komputerowa i nie tylko), jakieś małe programy, ogólnie więcej wertuje strony niz ściagam i nie weim co wybrać. Poradzicie? Mnie wszystko jedno z jakiej Sieci (telefon mam akurat w Plusie, ostatnio coś im nadajniki nawalają, ale mają to naprawić - ludzie nie zgodzili się na wymianę na szybsze i mocniejsze). O co mam pytać, co sprawdzic, żebym się nie denerwował, że znowu mi Internet nie działa.

[#2] Re: iPlus czy Blue connect

@ender, post #1

iPlusa mam już od kilku lat. Na samum początku kiedy miałem internet z tepsy przez modem 56k, to iPlus przez EDGE był szybszym rozwiązaniem. Potem kiedy miałem neostrade 512, to EDGE był w stosunku do neostrady za wolny.
Od kilku miesięcy w Zgorzelcu mamy 3G i prędkość iPlusa wzrosła do około 900k. Jednak obecnie mam neostradę 1mega, a iPlus w Zgorzelcu mimo 3G ma średnio prędkość 300k. Czyli totalna lipa. Po prostu sieci Plusa zostały już przeładowane.
Co mogę polecić? Jeśli masz telefon w Plusie, to (tak jak ja) włącz sobie usługę iPlus w telefonie i używaj telefonu jako modemu. Odpadną ci różne dodatkowe opłaty (modemy, umowy itp.) W dodatku w każdej chwili takiego iPlusa możesz wyłączyć (zawiesić). Innym plusem takiego rozwiązania, to także darmowy WAP w telefonie.
[#3] Re: iPlus czy Blue connect

@ender, post #1

Zorganizuj sobie jakiś modem bez SIMLOCKa (koniecznie GPRS / EDGE / 3G, bo bez EDGE jest za wolno jak 3G w okolicy nie ma) i kup od każdego operatora po jednej karcie SIM typu prepaid, ale nie zwykłą, tylko w usłudze dostępu do internetu - przekonasz się kto ma najlepszej jakości łącze w Twojej okolicy i sam zdecydujesz czy warto.

[#4] Re: iPlus czy Blue connect

@ender, post #1

Ja polecam Play. I ze względu na jakość i ofertę. Dają stosunkowo najwięcej i najtaniej.

[#5] Re: iPlus czy Blue connect

@ender, post #1

Jeśli mieszkasz na odludziu weź na próbę CDMA z Orange. Jesli okaże się, że jesteś w zasięgu - będziesz zadowolony (jeśli działa - działa naprawdę szybko) - jesli nie - oddaj i weź iPlusa.

Play działa tylko w miastach - w tym przypadku odpada.

Ostatnia modyfikacja: 12.08.2009 15:33:25
[#6] Re: iPlus czy Blue connect

@MisOr, post #5

#2 - #5
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Wiem już teraz jak się za to zabrać.

[#7] Re: iPlus czy Blue connect

@QkiZ, post #4

Jednak Play korzysta z sieci Plusa, więc pierwszeństwo ma i tak iPlus. Sprawdzone w Zgorzelcu.
[#8] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #2

Od kilku miesięcy w Zgorzelcu mamy 3G i prędkość iPlusa wzrosła do około 900k

Moglbys napisac dokladniej? 900kB/s czy 900kb/s?

[#9] Re: iPlus czy Blue connect

@El Amigos, post #8

El Amigos napisał(a):

> Moglbys napisac dokladniej? 900kB/s czy 900kb/s?

A w jakich jednostkach podaje się prędkość łącza internetowego? Przecież każdy wie, że 1 mega w neostradzie to jest 1Mb/s czyli około 125kB/s.
Czyli jak napisałem 900k, to znaczy 900kb/s.

Prędkość sprawdzałem stronką http://www.dsl.cz/mereni-rychlosti
[#10] Re: iPlus czy Blue connect

@MisOr, post #5

No w tym wypadku musze sie zgodzic w 100% z Mis0rem. W tej chwili Orange ma jedna z lepszych, jezeli nie najlepsza oferte internetu mobilnego. Nazywa sie to Orange Free, dziala w technologii cdma - tutaj jest link: http://www.orange.pl/portal/map/map/article?id=3943904 Najwieksza roznice poczujesz tam, gdzie inne sieci maja edge/gprs, a orange cdma.
[#11] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #9

Rozni ludzie, roznie pisza.

BTW, wiecie ze z tych 125/130kB/s mozna wycisnac o wiele wiecej? Ja mam 1Mb/s i wyciagam 143/150kB/s programem Internet Download Manager. Wiem, akceleratory, Ameryki nie odkrylem, ale caly rok jechalem bez dopalaczy ciagle myslac, ze jest limit do 130.

[#12] Re: iPlus czy Blue connect

@El Amigos, post #11

Ja w swoje radiówce mam na dachu antenę kierunkową i tzw. wzmocnienie (taka biała skrzyneczka, wzmacniająca sygnał) mogę to jakoś wykorzystać w sieciach komórkowych i połączyć z modemami od sieci komórkowych (antena + wzmocnienie są podłączone do karty sieciowej w komputerze, a nie przez usb; modemy od sieci komórkowych chyba tylko przez usb)?

[#13] Re: iPlus czy Blue connect

@ender, post #12

Nie. Repeater do GSM ewentualnie ale kosztuje toto drogo. W CDMA z Orange dostaniesz albo modem z anteną, albo router z dwoma antenami - jak pisałem - jeśli będzie u Ciebie działać CDMA to będzie dobrze - bez znaczenia jakie anteny.
[#14] Re: iPlus czy Blue connect

@ender, post #12

EL Amigos: to tylko tak pozuje program, jak masz zalozone ograniczenia na lacze, to zebys dwoil sie i troil to i tak nic na to nie poradziasz. Moja znajoma ma internet mobilny w jakiejs sieci, niestety nei pamietam firmy, i we wlasciwosciach modemu pokazuje, ze sciaga z predkoscia 700 kB/s, chociaz realny transfer ejst na poziomie 15 kB. ;)

Ender: Jak masz antene keirunkowa ze wzmacniaczem, to CDMA jest dla Ciebie idealnym rozwiazaniem. Powinienes bez problemu moc zwiekszyc moc sygnalu, chociaz powieniens miec zasieg bez problemu, jezeli gdzies niedaleko jest nadajnik.

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2009 14:13:43

Ostatnia modyfikacja: 14.08.2009 14:13:55
[#15] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #7

kmilota napisał(a):

> Jednak Play korzysta z sieci Plusa, więc pierwszeństwo ma i tak
> iPlus. Sprawdzone w Zgorzelcu.

korzysta ale jeśli chodzi o zwykłe połączenia gsm. jeśli chodzi o nadajniki 3g mają swoje i nie wykorzystują plusa, bo po co.

[#16] Re: iPlus czy Blue connect

@QkiZ, post #15

QkiZ napisał(a):

> > Jednak Play korzysta z sieci Plusa, więc pierwszeństwo ma i tak
> > iPlus. Sprawdzone w Zgorzelcu.
>
> korzysta ale jeśli chodzi o zwykłe połączenia gsm. jeśli chodzi
> o nadajniki 3g mają swoje i nie wykorzystują plusa, bo po co.

Czyżby? No to jakoś dziwnie zeszła się premiera 3G plusa i pleya.
Jest gdzieś miejsce w Polsce, gdzie jest 3G pleya, a plus nie łapie 3G?
[#17] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #16

kmilota napisał(a):

> QkiZ napisał(a):
>
>
> > > Jednak Play korzysta z sieci Plusa, więc pierwszeństwo ma i
> tak
> > > iPlus. Sprawdzone w Zgorzelcu.
> >
> > korzysta ale jeśli chodzi o zwykłe połączenia gsm. jeśli
> chodzi
> > o nadajniki 3g mają swoje i nie wykorzystują plusa, bo po co.
>
> Czyżby? No to jakoś dziwnie zeszła się premiera 3G plusa i
> pleya.
> Jest gdzieś miejsce w Polsce, gdzie jest 3G pleya, a plus nie
> łapie 3G?

Mają swoje nadajniki 3G bo czytałem o tym jak Play wchodził na rynek w jakimś biznesowym pisemku. Po za tym miałem sytuację gdzie kolega na wsi miał zasięg iPlus'a a ja nie miałem zasięgu w Play'u w ogóle. Z resztą z punktu widzenia opłacalności i niezależności, jeśli ktoś chce coś znaczyć na rynku musi mieć własne nadajniki.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2009 09:58:22
[#18] Re: iPlus czy Blue connect

@QkiZ, post #17

QkiZ napisał(a):

> jeśli ktoś chce coś znaczyć na rynku musi mieć
> własne nadajniki.

Dokładnie. Jednak jeśli Play ma jakieś własne nadajniki, to może tylko w miastach wojewódzkich. Ogólnie takie sieci jak "biedronka", "mova", "rodzina", "36.5", "sami swoi", itp. nie maja własnych nadajników.
[#19] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #18

Play ma zacząć budować swoją infrastrukturę - tak jak piszesz w dużych miastach. Na razie leci po BTS-ach Plusa.

A jaki ma w ruchu priorytet to chyba wiadomo.

Ostatnia modyfikacja: 17.08.2009 20:17:10
[#20] Re: iPlus czy Blue connect

@MisOr, post #19

MisOr, Play nie uzywa nadajnikow Plusa do mobilnego internetu. Internet ma tylko na swoich laczach. Za to pozycza zasieg od Plusa, jezeli chodzi o siec komorkowa.
[#21] Re: iPlus czy Blue connect

@jurex, post #20

jurex napisał(a):

> Internet ma tylko na swoich laczach. Za to pozycza
> zasieg od Plusa, jezeli chodzi o siec komorkowa.

Zaraz, zaraz. Czegoś nie rozumiem. Na jakich swoich łączach Play ma internet, skoro sieć komórkowa Playa działa na sieci komórkowej Plusa?
[#22] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #21

Swoich łączach 3G? Tam gdzie nie ma 3G, nie oferują internetu mobilnego.
Polecam stronę http://btsearch.pl/, powinna wyjaśnić gdzie są nadajniki Play, a gdzie ich nie ma i pożyczają zasięg od Plusa.

[#23] Re: iPlus czy Blue connect

@lord_spider, post #22

lord_spider napisał(a):

> Swoich łączach 3G? Tam gdzie nie ma 3G, nie oferują internetu
> mobilnego.

Jak to nie? 3G nie jest niezbędne do internetu mobilnego. GPRS działa na spokojnie.

> Polecam stronę
> http://btsearch.pl/, powinna
> wyjaśnić gdzie są nadajniki Play, a gdzie ich nie ma i
> pożyczają zasięg od Plusa.

Świetna stronka.

Np. mogłem się dowiedzieć kiedy Plus aktywował 3G w Zgorzelcu:
Plus Zgorzelec, Dolnoslaskie
ul. Armii Krajowej 13 UMTS 32012 226 1 2 3 4 5 6 3G CID: 209782997-9, 209783000-2
2009-05-10

A Play w:
Play Zgorzelec, Dolnoslaskie
ul. Armii Krajowej 13 UMTS 38 3219 7 8 9 3G CID: ?
2009-05-01

Czyli dlatego nie zauważono różnicy w czasie.
[#24] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #23

kmilota napisał(a):

> Plus Zgorzelec, Dolnoslaskie
> ul. Armii Krajowej 13 UMTS 32012 226 1 2 3 4 5 6 3G
> CID: 209782997-9, 209783000-2
> 2009-05-10
>
> A Play w:
> Play Zgorzelec, Dolnoslaskie
> ul. Armii Krajowej 13 UMTS 38 3219 7 8 9 3G CID:
> ?
> 2009-05-01

Czyli to ten sam BTS. Nadajnik Play może ma i na nim swój ale światłowód od BTSa jest raczej częścią infrastruktury Plusa. Co potwierdza moją tezę o priorytecie w ruchu.
[#25] Re: iPlus czy Blue connect

@MisOr, post #24

Czy BTS ten sam to nie byłbym pewien, bo 3G ma tam też Orange, a przy Erze (tylko GSM 900) jest pełny opis lokalizacji:

Zgorzelec, Dolnoslaskie
ul. Armii Krajowej 13 - Zaklady Przemyslu Odziezowego

Czyli wygląda na to, że ten obiekt wykorzystują wszyscy operatorzy do instalacji swoich urządzeń.

Podobnie jest u mnie w Szamotułach, 3G z którego korzystam do internetu zarówno Era jak i Play mają w tej samej lokalizacji (ul. Lipowa 2 - maszt TP Emitel). Oprócz nich siedzą tam też Orange i Plus, ale bez 3G.

[#26] Re: iPlus czy Blue connect

@MisOr, post #24

kmilota napisał(a):

> Dokładnie. Jednak jeśli Play ma jakieś własne nadajniki, to
> może tylko w miastach wojewódzkich.

i tak jest. mają w większych miastach, ale nie koniecznie wojewódzkich. na stronie playa jest mapa gdzie można złapać zasięg ich sieci 3G

kmilota napisał(a):

> jurex napisał(a):
>
> > Internet ma tylko na swoich laczach. Za to pozycza
> > zasieg od Plusa, jezeli chodzi o siec komorkowa.
>
> Zaraz, zaraz. Czegoś nie rozumiem. Na jakich swoich łączach
> Play ma internet, skoro sieć komórkowa Playa działa na sieci
> komórkowej Plusa?

ale mieszacie pojęcia. 3G to nie GSM to że do rozmów i smsów używają sieci GSM Plus'a to jedno. Ale do mobilnego internetu używają własnych nadajników.

lord_spider napisał(a):

> Swoich łączach 3G? Tam gdzie nie ma 3G, nie oferują internetu
> mobilnego.
> Polecam stronę
> http://btsearch.pl/, powinna
> wyjaśnić gdzie są nadajniki Play, a gdzie ich nie ma i
> pożyczają zasięg od Plusa.

jak widać po tej stronie mają własne nadajniki, do tego nawet jeden GSM

MisOr napisał(a):

> Czyli to ten sam BTS. Nadajnik Play może ma i na nim swój ale
> światłowód od BTSa jest raczej częścią infrastruktury Plusa. Co
> potwierdza moją tezę o priorytecie w ruchu.

często bywa tak, że na jednym maszcie jest kilka sieci.

[#27] Re: iPlus czy Blue connect

@MisOr, post #5

MisOr napisał(a):

> Jeśli mieszkasz na odludziu weź na próbę CDMA z Orange. Jesli
> okaże się, że jesteś w zasięgu - będziesz zadowolony (jeśli
> działa - działa naprawdę szybko)

Właśnie dzisiaj wyczytałem, że Plus wykupił 100% udiału w CDMA na terenie Polski. Czyżby wywęszył nowe zyski? Co będzie z CDMA z Orange?
[#28] Re: iPlus czy Blue connect

@kmilota, post #27

Ciekawe. Ja jestem zainteresowany CDMA, ale nie znam nikogo żeby sprawdzić, czy u mnie zadziała, a pani w sklepie powiedziała: powinno działać, ale nie gwarantuję. mam wziąć niby ten darmowy na próbę, tyle, że to lipa, bo muszę dać 69 zł za aktywację (więc jaki darmowy, a nikt ze sklepu nie może mi podjechać i sprawdzić, czy zadziała/ w Plusie proponowali mi taką usługę), a jak nie zadziała, to .... . Jutro będę sprawdzał iPlusa, mogę sobie Blueconnecta załatwić na próbę od kumpla, ale chciałbym to CDMA Orange.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem