[#1] XP, blokada netu i instalacja softu
Sytuacja jest taka:
Jest sobie grzyb z XP (uruchamia się standardowo na hasło), potrzebuję zrobić tak żeby nie można było doinstalowywać żadnych programów ale:
Nie chcę ruszać ponownie instalacji XP aby założyć tryb administratora można to zrobić jakoś bez ponownej instalacji?
Jak zrobić aby ograniczyć dostęp do netu? to znaczy abym mógł określić żeby uruchamiała się np. tylko nasza klasa i gmail ze strony a inne strony były zablokowane. Do tego niech np uruchamia się gg i nic więcej.
Pozdrawiam i sorki jeśli sprawa została niejasno wyjaśniona :)

[#2] Re: XP, blokada netu i instalacja softu

@Arbuz, post #1

Panel sterowania -> Konta uzytkownikow -> Utworz nowe konto zwyklego uzytkownika. Takie konto juz domyslnie ma jakies ograniczenia. Edytowac je mozesz w tym dziale. Mozesz tez pobrac jakis soft do edycji rejestru windows i powylaczac to i owo.

Do blokady stron jest Cenzor, ale na 100% platny. Z darmowych nie wiem jakie sa.

[#3] Re: XP, blokada netu i instalacja softu

@El Amigos, post #2

El Amigos napisał(a):

> Panel sterowania -> Konta uzytkownikow -> Utworz nowe konto
> zwyklego uzytkownika. Takie konto juz domyslnie ma jakies
> ograniczenia. Edytowac je mozesz w tym dziale. Mozesz tez
> pobrac jakis soft do edycji rejestru windows i powylaczac to i
> owo.

Do edycji praw użytkownika jest aplet gpedit.msc (z tym że dostępny jedynie w XP Pro).

@Arbuz: Odnośnie blokowania stron - w pliku %windir%system32etchosts możesz określić "przekierowania" dla każdego adresu, np:
127.0.0.1 ppa.pl
teraz adres ppa.pl będzie w przeglądarce prowadził na podany IP... Chociaż w tym przypadku wygodne rozwiązanie to nie jest - po pierwsze dlatego, że dotyczy (chyba) wszystkich użytkowników, a po drugie dlatego, że żeby zezwolić tylko na ładowanie nasza-klasa.pl musiałbyś wpisać wszystkie istniejące adersy poza tym jednym ;)

A co do uruchamiania programów (np. tylko GG i przeglądarka) - w wypadku systemu plików NTFS można w eksploratorze nadawać prawa dostępu każdemu katalogowi/plikowi - z Właściwości menu kontekstowego.

Ostatnia modyfikacja: 15.08.2009 13:03:02
[#4] Re: XP, blokada netu i instalacja softu

@snajper, post #3

snajper napisał(a):

> %windir%system32etchosts
[...]
> Chociaż w tym przypadku wygodne rozwiązanie to nie jest

Do oszukiwania mechanizmu WGA wystarczające...

[#5] Re: XP, blokada netu i instalacja softu

@Shoonay, post #4

Shoonay napisał(a):

> Do oszukiwania mechanizmu WGA wystarczające...
>
>

Ano :P
Jeszcze mała poprawka do wcześniejszego posta: walnąłem się w ścieżce - powinno być system32driversetchosts
I druga rzecz: aby zmieniać uprawnienia w eksploratorze, trzeba odptaszyć "użyj prostego udostępniania" w opcjach folderów (i ta opcja znowu jest tylko w XP Pro).
[#6] Re: XP, blokada netu i instalacja softu

@snajper, post #5

Dzięki za pomoc i informację. A jeśli na koncie Administratora zainstalowałem jakąś giercę i chcę ją udostępnić osobom na innych kontach to jak to zrobić? Przecież 2x nie będę instalował co?

[#7] Re: XP, blokada netu i instalacja softu

@Arbuz, post #6

Jeżeli chodzi tylko o prawa dostępu, to możesz je zawsze zmienić...
Natomiast jeśli chodzi o to, że podczas instalowania wybrałeś opcję instalacji tylko dla danego użytkownika, to raczej się tego odkręcić nie da .
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem