[#1] Quickshot Apache - problem
Swego czasu zgarnąłem na Allegro Spectruma+2, w komplecie były też dwa joye. Są to typowe joysticki do Amigi/Atari/Commodore (ze Spectrum+2 działają dopiero przez przejściówkę). Na początku żaden z nich nie działał prawidłowo, ale po wyczyszczeniu i połączeniu drutów w środków jeden dał się doprowadzić do używalności (QS Python). Z drugim (QS Apache) wciąż jest problem - nie działa kierunek "dół". Joystick jest zbudowany na bazie styków z gumy przewodzącej. Wyczyściłem go w środku, styki są czyste (zarowno guma jak i płytka drukowana). Próbowałem zwierać styki kierunku "dół" kawałkiem blaszki, ale bez efektu. Wygląda na to, że sygnał "dołu" nie wychodzi z joysticka.
Co może być zepsute? Jakiś element na płytce drukowanej? A może kabel?

[#2] Re: Quickshot Apache - problem

@PopoCop, post #1

Sprawdz kabel. Kazdy sygnal idzie na osobnym kabelku, wiec jesli padl "dol" to latwo to znajdziesz.
Jesli poloczenia miedzy joyem a wtyczka bedzie sprawne, szykaj na plytce drukowanej.
Zawsze mozesz zrobic mostek i polaczyc bezposrednio styk "dol" z kabelkiem, omijajac plytke.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem