[#6]
Re: Mandriva, Blender i tablet Wacoom. Do tego mały problem z zasilaniem.
@ender,
post #5
Komputer uruchamia się. Problem jednak jakiś jest. Wyciągnąłem jedną kość pamięci z 2 slotu i teraz komputer rusza. Wnioski : zasilacz jest ok, karta grafiki jest ok, pamięć też, bo sprawdzałem osobno i na każdej komputer rusza (według testów na Everest Home jedna ma czas dostępu 0,192 a druga 0,205 - nie wiem, czy to ważne, bo to nie serwer tylko komputer domowy) razem widzi 2 gb jak już ruszy po restarcie. Sprawdzałem pamięci programem Everest Home (mam go zainstalowanego pod Winem). Pamiętam o dość dziwnej sytuacji i tu pewnie jest pies pogrzebany. Kiedyś miałem mały problem z komputerem (biblioteki od XP szlag trafił - kuzyn mi dogrywał) i kombinowałem (reset biosu itd.) No i powyciągałem kości pamięci (2x256mb), które później włożyłem odwrotnie (ta co była w 1 slocie trafiła do drugiego, a 2 kość do pierwszego) i komputer widział tylko 256 mb ram, jak zamieniłem widział 512mb. Zastanawiam się, czy mam uszkodzone w jakiś sposób sloty (chyba nie , bo komputer widzi 2 gb ramu), czy może w biosie jest coś głupawo ustawione? Płyta obsłuży max 2 gb ram. Jeśli chodzi o prędkość w ustawieniach DDR mam opcję "by speed", są jeszcze inne, ale maksymalna wynosi 200 mhz, więc zostawiłem jak jest. Może trzeba napięcie zwiększyć przy pamięci (w biosie) w tej chwili jest 2.65V z tego co pamiętam. Skąd taki wniosek. Te kości są wyposażone w radiatory i kontrolki , które świecą na zielono lub czerwono. Zauważyłem, że gdy są obsadzone oba sloty zapalają się kontrolki w 1 pamięci kolor zielony , później w 2 kości i zapalają się czerwone, później znowu zielone. Tak jakby komputer testował pamięć i przy przejściu do drugiego slotu stawał. W międzyczasie pojawia się na monitorze obraz z logo Biostar-u , słychać charakterystyczny pisk i nic się nie dzieje. Nie słychać pisku , który towarzyszy rozruchowi dysku twardego, a po którym wyskakuje cała reszta na monitorze i uruchamia się system. Macie jakieś pomysły? Sorki za opis, ale starałem się wszystko dokładnie opisać. Szkoda mi pozbywać się drugiej kości. No i co z tym tabletem?
Ostatnia modyfikacja: 10.10.2009 22:53:33