[#1] Internet w UPC
Hej,

W związku z tym, że przeprowadzam się w nowe miejsce, będę musiał zaopatrzyć się w nowe łącze internetowe.

Prawdopodobnie padnie na ofertę UPC - http://www.upc.pl/internet/fiber-power-8/

I tutaj pojawiają się wątpliwości, które mam nadzieję rozwieją użytkownicy tej usługi. :)

1. Szukam routera z wbudowanym modemem kablówkowym, WiFi i switchem ok 4 portowym (1 Gb byłby fajny). Wiecie jakie standardy powinno to spełniać jeśli idzie o połączenie z sygnałem kablówki?
2. Piszą tu o limicie do 3ch możliwych połączeń. Mam rozumieć, że po prostu modem, który podrzucą będzie mieć 3-4 portowy switch czy może limit polega na czymś innym? Byłoby bardzo niefajnie gdybym kupił sobie Access Point czy rozrzucił sobie sygnał za pomocą routera i okazało się, że istnieją faktycznie jakieś kretyńskie limity.

Dzięki za odp,
K

[#2] Re: Internet w UPC

@Kokos, post #1

Jak zastosujesz router z WiFi, to nikt ci nie ustawi limitu trzech komputerów. Limitem wtedy będzie sam router. Ja polecam ten:
http://www.allegro.pl/item788513289_linksys_wrtp54g_router_wifi_bramka_voip_kablowka.html
Podpinasz go do modemu co ci dadzą, konfigurujesz i masz bezprzewodowy internet.
[#3] Re: Internet w UPC

@kmilota, post #2

Ale o użyteczności UPC masz wyrobioną opinię na podstawie własnych doświadczeń, czy po prostu bierzesz na chłopski rozum zasady routingu? ;)

[#4] Re: Internet w UPC

@Kokos, post #3

UPC określa ściśle w umowie ile komputerów może naraz być podłączonych do zainstalowanego łącza w danym lokalu. Ja użytkuję internet UPC od 6 lat i jestem mega, super zadowolony! Jeśli jesteś w zasięgu UPC to nawet się nie zastanawiaj, niektórzy ludzie marzą aby być w zasięgu tego operatora. Mają bardzo stabilne łącza, szybkość gwarantowana i co najważniejsze bardzo tanie na tle konkurencji.
Ten modem który dostaniesz będzie jednocześnie switchem. Ja mam usługę tylko na jeden komputer, ale czasami podłączam firmowego laptopa przez drugą sieciówkę w PC i nikt mi łba nie urwał za to ;) .

Pozdrawiam

Azzorek

Ostatnia modyfikacja: 28.10.2009 23:38:31
[#5] Re: Internet w UPC

@Azzorek, post #4

Dzięki za opinie. :)

Ale ja nadal szukam potwierdzenia, że jak podłącze modem do swojego routera to od strony UPC nie będzie problemu z obsługą sryliona (czytaj więcej niż trzech, a na pewno będzie ich więcej) urządzeń po stronie mojego routera.

[#6] Re: Internet w UPC

@Kokos, post #5

Możesz podłączyć kilka komputerów, ale w obrębie jednego lokalu. W tym przypadku UPC, Aster, TP S.A. mają taki sam zapis w umowie.

[#7] Re: Internet w UPC

@Kokos, post #1

Czy jest może jakiś szybki internet globalny w Polsce? Tzn., obojętnie gdzie jestem wpinam pendrive do USB i mam neta tak z 10Mb/s na download i 2Mb/s na upload? Czy takie łącze jest możliwe obojętnie gdzie w naszym kraju? (mieszkam na wsi i zawsze wszystko musiałem przez kable TP SA załatwiać i płacić 36zl za "utrzymanie linii")

[#8] Re: Internet w UPC

@El Amigos, post #7

Nie ma, niestety tak globalnego rozwiązania w Polsce nie ma. Najbardziej globalna jest TP SA. Można jeszcze przez sieć komórkową, tu prędkość jest średnia, ale ceny są mało ciekawe.

[#9] Re: Internet w UPC

@AS, post #8

Prędkość nawet czasem daje radę, ale korzystanie z takich dobrodziejstw jest nierealne przy obowiązujących limitach ściągania danych.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem