[#1] Problem z zasilaniem karty grafiki
Witam!
Mam problem z zasilaniem karty graficznej. Mam zasilacz 500W Modecom logic (wiem, opinie są różne) i kartę grafiki Ge force 7300 gt 512 ddr2. Karta działa w AGP i ma dodatkowe zasilanie molex. Mój zasilacz ma wyjście PCIe i zastanawiam się, czy byłoby możliwe zasilenie tej kart poprzez jakąś przejściówkę z pci-e (z zasilacza) na molex. A może łacząca dwa molexy z zasilacza w jeden? Zawsze przy rozruchu muszę wykonać restart komputera, bo dysk nie zdąży wystartować 9tak to sobie wytłumaczyłem), później komputer działa dobrze. Na pudełku od karty pisało, że zasilacz musi być minimum 400W, no to kupiłem 500W, ale znalazłem tam jeszcze informację o napięciu 12v 26A, a z tego co wyczytałem takie napięcie mają dopiero zasilacze około 700W i większe. Macie jakieś rozwiązanie (przejściówkę/pomysł) żeby zadziałało? Wymiana zasilacza odpada, prędzej sprzedam kartę ma jeszcze 23 miesiące gwarancji.
Pozdrawiam

[#2] Re: Problem z zasilaniem karty grafiki

@ender, post #1

Po starcie kompa dysku nie widać w biosie? próbowałeś z innym dyskiem, lub karta gfx? Jakie dokładnie są objawy? A może dysk już jest na wykończeniu?

[#3] Re: Problem z zasilaniem karty grafiki

@Banderas, post #2

Dysk widać. po prostu jak dołożyłem sobie 2 x 1gb (tyle obsłuzy moja płyta główna) DDR 500 mhz Pentium 4 3.4 ghz, ge force 7300 gt, to uruchamiam komputer i wyskakuje okno biostar i wszystko staje. Robię reset i komputer znowu startuje od zera tym razem bez niczego. Boję się o dysk, że w końcu padnie, a może jest już na wykończeniu.

Pomysłów mam kilka.
1) DDR 500 mhz nie współpracują z moją płytą główną dobrze (choć jak zrobiłem testy(everestem) to system ją widzi. Może musiałbym timingi ustawić ręcznie , bo mam auto by speed. Próbowałem przydusić pamięć i ustawiłem na 200 mhz i nic, zero poprawy.
2) Zasilacz daje za małe napięcie, bo na pudełku (od grafiki) to przeklęte 400 W minimum 26A [ a minimum 400 w system power pupply (with 12v current rating of 26A)]. To jest karta na agp, przecież ono też daje jakieś napięcie, do tego podłaczyłem zasilanie molex, które miało uzupełnic braki i kicha.
3) Może faktycznie dysk siada i stąd problem z rozruchem.
4) Może mam po prostu pecha.
Dlatego mam takie zwariowane pomysły żeby 2 molexy razem dały zasilanie 26A albo i większe skoro mają po 18A. Tonący .... .

Zamieszczę jeszcze kilka starszych informacji, bo z problemem walczę od miesiąca.
Komputer uruchamia się. Problem jednak jakiś jest. Wyciągnąłem jedną kość pamięci z 2 slotu i teraz komputer rusza. Wnioski : zasilacz jest ok, karta grafiki jest ok, pamięć też, bo sprawdzałem osobno i na każdej komputer rusza (według testów na Everest Home jedna ma czas dostępu 0,192 a druga 0,205 - nie wiem, czy to ważne, bo to nie serwer tylko komputer domowy) razem widzi 2 gb jak już ruszy po restarcie. Sprawdzałem pamięci programem Everest Home (mam go zainstalowanego pod Winem). Pamiętam o dość dziwnej sytuacji i tu pewnie jest pies pogrzebany. Kiedyś miałem mały problem z komputerem (biblioteki od XP szlag trafił - kuzyn mi dogrywał) i kombinowałem (reset biosu itd.) No i powyciągałem kości pamięci (2x256mb), które później włożyłem odwrotnie (ta co była w 1 slocie trafiła do drugiego, a 2 kość do pierwszego) i komputer widział tylko 256 mb ram, jak zamieniłem widział 512mb. Zastanawiam się, czy mam uszkodzone w jakiś sposób sloty (chyba nie , bo komputer widzi 2 gb ramu), czy może w biosie jest coś głupawo ustawione? Płyta obsłuży max 2 gb ram. Jeśli chodzi o prędkość w ustawieniach DDR mam opcję "by speed", są jeszcze inne, ale maksymalna wynosi 200 mhz, więc zostawiłem jak jest. Może trzeba napięcie zwiększyć przy pamięci (w biosie) w tej chwili jest 2.65V z tego co pamiętam. Skąd taki wniosek. Te kości są wyposażone w radiatory i kontrolki , które świecą na zielono lub czerwono. Zauważyłem, że gdy są obsadzone oba sloty zapalają się kontrolki w 1 pamięci kolor zielony , później w 2 kości i zapalają się czerwone, później znowu zielone. Tak jakby komputer testował pamięć i przy przejściu do drugiego slotu stawał. W międzyczasie pojawia się na monitorze obraz z logo Biostar-u i nic się nie dzieje. Po resecie wyskakuje cała reszta na monitorze i uruchamia się system. Macie jakieś pomysły? Sorki za opis, ale starałem się wszystko dokładnie opisać.
Aktualnie wróciłem na Xp, myślałem, że to coś pomoże.

Czy zapis dotyczący pamięci (* supports 133/166/200mhz DDR devices ) oznacza, ze szybsze pamięci i tak będą działać tylko jako 200mhz?

Ostatnia modyfikacja: 08.11.2009 23:35:05
[#4] Re: Problem z zasilaniem karty grafiki

@ender, post #3

Znalazłem na allegro kartę 7600 gt i tam na zdjęciu widać przeplotkę, o której myślałem 2 x molex na pci-e

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem