[#1] Instalacja i aktywacja XP
Witam
Dostałem laptoka z linuchem i chciałem zainstalować na nim XP-ka który tam kiedyś był, ma naklejkę z certyfikatem i kodem do XP Home. Czy to jest legal jeśli pociągnę jakiegoś XP-ka z torentów i tak go zainstaluję? No bo jakoś nie mogę znaleźć na stronie Mikroszitu. No i drugie pytanie jak już zainstaluję to będzie wołał moje dane i jeśli nie zarejestruję się imiennie wersja będzie działać przez 30 dni tak? Mogę się jeszcze jakichś niespodzianek spodziewać ze strony małegosoftu?
Pozdrawiam

[#2] Re: Instalacja i aktywacja XP

@Arbuz, post #1

trudno powiedziec nalezaloby przeczytac licencje na lapki (bo nie zawsze dodaja plyte z systemem, ale sam system instaluja na dysku)... Najlepiej zadzwon do Microshitu :D na jakis help desk czy cos takiego... Ale moim zdaniem jak wpiszesz licencje z lapka to nikt sie nie czepi bo numer prawidlowy czyli z legalnej licencji ktora posiadasz

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 10:42:55
[#3] Re: Instalacja i aktywacja XP

@PrzemasIII, post #2

No dobra a co z tą aktywacją którą trzeba wykonać w ciągu 30 dni? Jak nie zrobię tej aktywacji to co się stanie?

[#4] Re: Instalacja i aktywacja XP

@Arbuz, post #3

a aktywacje zrob, tam sie nie podaje danych jezeli nie chcesz

[#5] Re: Instalacja i aktywacja XP

@PrzemasIII, post #4

THX. Bałem się że nie przejdę aktywacji jeśli już kiedyś była przeprowadzana.

[#6] Re: Instalacja i aktywacja XP

@Arbuz, post #5

w najgorszym wypadku pogadasz z kims przez telefon, numer ci sie pojawi jakby nie chcialo sie aktywowac.

plytke mozesz ssac z torrenta, wazne zebys mial swoj klucz.

ale:

1. uwazaj na wirusy i konie trojanskie, sporo plytek w sieciach p2p jest spreparowana

2. musisz ewentualnie sciagnac konkretna wersje: jesli na nalepce jest np wymieniny dell czy inny acer to musisz sciagnac plyte xp dla tego producenta. inaczej nie rozpozna ci seriala
[#7] Re: Instalacja i aktywacja XP

@Valwit, post #6

3.Jeśli ten notebook był zakupiony np.w rzeszy i miał oryginalnie zainstalowanego niemieckiego XPka to s/n na naklejce licencyjnej nie zadziała z polską wersją win XP.

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 11:53:51
[#8] Re: Instalacja i aktywacja XP

@Valwit, post #6

Dobra mam już zainstalowanego i nie było problemów z aktywacją na moim acerze. Pociągnąłem wersję OEM z packiem3. I teraz idzie aktualizacja i nie napotyka żadnych problemów. W miedzy czasie zainstalowałem najnowszego Avasta i ten nic "brzydkiego" nie znalazł. Dzięki za pomocne info

[#9] Re: Instalacja i aktywacja XP

@Arbuz, post #8

z doswadczenia powiem ze nie bedzie problemow z serialem (jest serial jest legalny windows), wiem bo sam kiedys mialem taka sytuacje. Istalka na Dellu z nalepka sprowadzoony z US a instlaowalem z plyty mojej OEM kupionej w Polsce

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem