[#1] Jak ustawić odb. sat.?
Witam wszystkich.

Wprawdzie moje pytania nie ma nic wspólnego z tematyką portalu ale jakoś nie mam pomysłu gdzie zacząć, więc pomyślałem że tu może ktoś będzie obeznany z tematem i coś podpowie kompletnie zielonemu w temacie. :)

I tak mam tuner Amstrad SRX320, do niego jest jakaś miska i odbiornik, wszystko to wcześniej jakieś 4 lata temu działało, teraz jakoś nie bardzo.
Podłączyłem kabel antenowy (z satelity) do tunera, zasilanie, tv przez euro i zonk nic poza niebieskim ekranem nie pojawia się na tv. Jedyne co mogę sobie włączyć to menu satelity. Tak więc: :)

1. Od czego zacząć? Znaczy się może ktoś wie czy taki tuner mógł się rozprogramować czy może częstotliwości kanałów się zmieniły i dla tego nic nie odbiera? Czy może miska się przekręciła przez wiatr :) ??
2. Czy taki stary jak domniemam analogowy tuner będzie jeszcze coś odbierać?
3. Ja powinien być ustawiony tuner żeby coś działało (chodzi mi o jakiś setup własny tunera czy też parametry początkowe)

Prosił bym nie odsyłać mnie do jedynej słusznej wyszukiwarki bo już jeden wieczór przy niej przesiedziałem i nic nie znalazłem poza ofertami sprzedaży tudzież innymi reklamami i spisem częstotliwości kanałów.

Pozdrawiam
Thom

[#2] Re: Jak ustawić odb. sat.?

@Thom/CT, post #1

Już prawie nie ma stacji TV na analogu. Zostało tylko trochę i to po niemiecku. Radze kupić nowy tuner teraz za 110 - 250 złoty (cena zależy od tego jakich funkcji potrzebujesz) taki OK można kupić.

A konwerter masz na 100% sprawny?

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 01:54:58

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 01:56:05
[#3] Re: Jak ustawić odb. sat.?

@KeniG, post #2

KeniG napisał(a):

> 110 - 250 złoty

1 złoty
2-4 złote
5 - więcej złotych.

co do reszty pełna zgoda: konwerter na górne i dolne pasmo i odbiornik DVB-S albo jeszcze lepiej DVB-S2
[#4] Re: Jak ustawić odb. sat.?

@KeniG, post #2

Czyli szkoda sobie głowę zawracać :)

Dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam

[#5] Re: Jak ustawić odb. sat.?

@Thom/CT, post #4

Heh analogowa satka... niestety TVN został wyłączony już jakiś czas temu. Na hotbirdzie 13E to chyba tylko węgierska Duna i francuski TV5 nadaje. Na Astrze 19,2 więcej (i to dużo) ale po niemiecku. Ogólnie sygnał analogowy z Astry ma zostać wyłączony chyba w 2012. Radziłbym kupić nowoczesny odbiornik...a nawet jakąś telewizję na kartę od biedy z tym Technisatem

Ostatnia modyfikacja: 30.11.2009 16:25:09
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem