[#1] z cyklu PC i zagwozdka
Witam.
W sumie sprawa jest prosta (Lem powiedział nadmiar informacji to brak informacji) więc sprawy mają się tak:
- dysk podpięty do pc sata II 750 GB - kontroler na PCI sata I - jedna partycja 698GB - przeznaczenie magazynowanie filmów (95%) i zdjęć (5% ale i tak koło 3-5MB na zdjęcie) w NTFS of coz. PYTANIE jaki klaster ustawić by przyspieszyć operacje dyskowe? (winda Xp dała 4kb) toć mi się troszkę wydaje za mało... chyba ze przy PC to w sume nie robi takiej różnicy. Więc jaka wielkość i dlaczego???

I dwa: jakim programem przetestować faktyczną szybkość dysku? Te co miałem pisały, że pod klastrem 1kb dysk jest najszybszy 75 MB/s (sic!) Sam nie wiem czemu wierzyć.

pozdrawiam

[#2] Re: z cyklu PC i zagwozdka

@11MASTEr, post #1

1. Nie pamiętam żebym kiedykolwiek zamartwiał się czy miał przykrość, z powodu standardowych ustawień, jakie sobie Windows przy formatowaniu ustawił. ;)

2. HD Tune 2.55 na przykład.

[#3] Re: z cyklu PC i zagwozdka

@11MASTEr, post #1

Domyślny rozmiar (4KB) jest przez windę nadawany dlatego, że przy klastrach większych niż 4KB nie można używać kompresji dysku. Przy filmach i fotkach nie ma to znaczenia, bo włączenie kompresji na takiej partycji nie przyniesie żadnych pozytywnych efektów a tylko spowolnienie pracy dysku oraz kompa (pliki trzeba de/kompresować przy odczycie/zapisie) i niewielkiej straty miejsca, bo cienki algorytm kompresji windows zamiast zmniejszać filmy będzie je odrobinę rozpychał... W Twoim przypadku zastosowałbym klaster 16 lub 32KB (tak z praktyki to obydwa te rozmiary oferują właściwie tą samą szybkość).
Zalety dużych klastrów:
- nieco szybsze operacje odczytu zapisu, niż przy mniejszych klastrach;
- mniejsza fragmentacja;
- przewijanie filmów lepiej działa (chociaż przy dzisiejszych kompach nie ma to znaczenia);

Wady dużych klastrów:
- im większy klaster, tym większe straty miejsca przy zapisie - jeżeli plik (lub jego ostatni fragment) zajmuje 1KB, to przy klastrze 16KB tracisz 15KB itp.;

Oprócz rozmiaru klastra zmieniłbym jeszcze kilka ustawień dla tej partycji (o ile wcześniej ich sam nie zmieniłeś):
- wyłącz wsparcie dla nazw 8.3 dla NTFS -> mniej operacji przy zapisie nazw (zamiast zapisywać 2 drzewa katalogów, z długimi nazwami i krótkimi nazwami winda będzie zapisywać/edytować tylko to pierwsze) oznacza szybszą pracę;
- wyłącz wsparcie dla śledzenia modyfikacji (chodzi o to, że windows śledzi, kiedy dany plik był utworzony oraz kiedy po raz ostatni był modyfikowany, czy jakoś tak... i wyświetla te informacje, gdy wybierzesz opcję "Właściwości..." danego pliku) - raczej bezużyteczne w Twoim wypadku a trochę spowalnia dysk;
- wyłącz indeksowanie dla tej partycji.

Ostatnia modyfikacja: 15.12.2009 21:02:04
[#4] Re: z cyklu PC i zagwozdka

@APC74, post #3

Dzięki.

Klaster dałem na 8KB więc trochę zwiększę jeszcze. Co do nazw 11-znakowych i śledzenia modyfikacji plików to nawet o tym nie wiedziałem

Co do hd tune to właśnie on wypisywał mi takie głupoty o szybkości HDD. Nigdy w sumie nie bawiłem się w takie rzeczy na PC, więc nie mam odniesienia. Sprawdzę jeszcze raz.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem