[#1] Wyświetlacz
No hej. W zamierzchłych amigowych czasach byli ludzie, którzy podłączali sobie wyświetlacz (taki LED-owy, nie LCD) do Amigi, żeby im coś tam pokazywał. Są tacy tutaj?

[#2] Re: Wyświetlacz

@OSH, post #1

To ja już śpieszę z wyjaśnieniem, bo kolega tu właściwie w mojej sprawie pisze ;)
Chodzi mi to to, że stare pecety miały przycisk turbo i wyświetlacz który pokazywał prędkość procesora. I gdzieś mi się wypatrzyło, że ktoś wkładając amisię do odbudowy od owego peceta do czegoś ten wyświetlacz podłączał.
I nie chodzi mi akurat o samo podłączenie tylko o kwestię rozgryzienia samego wyświetlacza (napięcia, zworki itepe...). Jeśli ktoś się z tym kiedyś zetknął to będę wdzięczna za pomoc :)

[#3] Re: Wyświetlacz

@lus, post #2

Taki wyświetlacz miały obudowy do Amigi 1200 serii Gift Tower System.
Wyświetlacz nie był do niczego podłączany, pod wyświetlacze były zworki od ustawienia odpowiedniej treści do wyświetlania.
Przycisk Turbo można było podłączyć np. do karty turbo w miejsce zworki, która taką kartę wyłącza. Ja z tego nigdy nie korzystałem.

[#4] Re: Wyświetlacz

@OSH, post #1

Ten wyświetlacz miał z tyłu zworki i pokazywał to, co mu się tymi zworkami ustawiło. W przypadku peceta - zwykle taktowanie procesora. Akurat tym parametrem Amigi nie ma się co za bardzo chwalić, więc można sobie ustawić np. 040, 060 albo PPC. ;)
[#5] Re: Wyświetlacz

@Daclaw, post #4

Tak właśnie o te zworki mi chodzi ok, racja
Co i jak na nich można poustawiać i co wetknąć w miejsca oznaczone L C i H?
Jak to coś pomoże to mogę jakąś fotkę tego wrzucić
[#6] Re: Wyświetlacz

@lus, post #5

Obawiam się, że każda obudowa miała swoją unikatową zworkologię. Mogę się mylić oczywiście.

[#7] Re: Wyświetlacz

@lus, post #5

co wetknąć w miejsca oznaczone L C i H?

Może chodzić o low i high - dwa tryby pracy, zależne od położenia przełącznika "turbo" (było coś takiego w starych obudowach AT). Zapewne podłączało się to do płyty głównej.

Zworki ustawia się doświadczalnie, gapiąc się na wskazanie wyświetlacza.
[#8] Re: Wyświetlacz

@Daclaw, post #7

Dzięki :) Bałam się, że coś spalę jeśli będę kombinować
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem