[#1] KDE dla Haiku
Dla systemu operacyjnego Haiku zrobiono port KDE:

http://blog.kde.org.pl/archiwum/208/KDE_dla_Haiku

Czy tym samym Haiku stało się "gorszym Linuxem"? Chyba nie, chociaż ja nie wiem, bo nie mam czasu sprawdzać, jakie są komentarze w środowisku skupionym wokół tego systemu.

Fajnie by było gdyby... na AmigaOS4 można było używać KDE. Żeby nie było - nie nabijam się, nie jest to ironia. Naprawdę byłoby to fajne rozwiązanie, zwłaszcza że poza pakietem oprogramowania z KDE można by było mieć w systemie rozsądną alternatywe dla najbardziej zaniedbanego elementu systemu jakim jest Workbench.

[#2] Re: KDE dla Haiku

@grxmrx, post #1

Haiku rozwija się właśnie w sposób jakiego bym sobie dla amisystemów nie życzył. Kolejno bezrefleksyjnie przenosi się tam następne uniksowe czy też linuksowe rozwiązania. Pewnie zostanę skrytykowany za tę opinię, ale np. w MorphOS-ie bardziej zależy mi na zachowaniu i twórczym rozwinięciu podstawowych założeń klasycznego AmigaOS niż na portach "linuksowych standardów". Zwłaszcza jeżeli ceną, jaką się za to płaci jest zaśmiecanie systemu słabymi technicznie wynalazkami w rodzaju shared objects, czy ładowanie bloatware w rodzaju KDE. Dlatego między innymi nie jestem zwolennikiem AmigaOS 4, bo jego twórcy uważają takie postępowanie za jego zaletę, dla mnie to wada.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem