[#1] Prośba
Witam :)
Mam prośbę, pomoglibyście mi znaleźć motyw przewodni z Turricana 2 w formacie midi? Nigdzie nie umiem tego znaleźć, a jest mi potrzebne :/
Bardzo Was proszę o pomoc..
Oczywiście z góry dziękuję za okazane zainteresowanie :)

[#2] Re: Prośba

@Katiria, post #1

Podaj meila

[#3] Re: Prośba

@parallax, post #2

http://www.speedyshare.com/ podeślij tu, bo ostatnio coś mi poczta szwankuje

[#4] Re: Prośba

@Katiria, post #3

Poczta to by Ci zaczela szwankowac dopiero wtedy, gdyby 200-stu Amigowcow dowiedzialo sie jakiego masz mejla. :)
[#5] Re: Prośba

@Andrzej Drozd, post #4

O tak, w to nie wątpię :P

[#6] Re: Prośba

@Katiria, post #3

O, i dwa kocury się dobrały.
http://www.speedyshare.com/files/20985813/turrican.7z

[#7] Re: Prośba

@parallax, post #6

Ja tam widzę jednego kocura i jedną kotkę :P
A motywu przewodniego w midi jak nie było, tak nie ma (aż zaciekawiony sobie ściągłem).
[#8] Re: Prośba

@snajper, post #7

Zaraz jeszcze popatrzę w swojej kolekcji.

"w midi jak nie było, tak nie ma"
Też szukałeś?

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 17:19:52
[#9] Re: Prośba

@snajper, post #7

Lol xD

No właśnie, kurde, nigdzie tego nie można znaleźć :/

[#10] Re: Prośba

@Katiria, post #9

Mam jeszcze tylko z pierwszego poziomu. Jak znajdę trochę czasu, to ze słuchu zmontuję Ci wersję midi.

A po co Ci tak w ogóle?

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 17:56:02
[#11] Re: Prośba

@parallax, post #10

Eh..właśnie bardzo mi zależy na motywie przewodnim.
Cóż..do remixu.

[#12] Re: Prośba

@Katiria, post #11

Aha, a z jakiego oprogramowania korzystasz?

[#13] Re: Prośba

@parallax, post #12

To dla mojego chłopa, obiecał mi to przerobić xP Nie wiem z czego korzysta xP

[#14] Re: Prośba

@parallax, post #8

Swego czasu szukałem i przesłuchiwałem to i owo.
@Katiria: a to bez mida się nie da zrobić remixu? Hmmm...

Ostatnia modyfikacja: 17.02.2010 21:26:35
[#15] Re: Prośba

@snajper, post #14

Katiria : Aha
snajper : Aha

[#16] Re: Prośba

@snajper, post #14

Da się, ale jak się posiada utwór w midi, to jest o wiele prościej. Nie musisz nut wklepywać. Ja kilka lat temu stworzyłem remix kolędy Wśród Nocnej Ciszy. Tempo zwiększyłem, beat dodałem i brzmienia charakterystyczne dla muzyki Trance :) BPM 144 hihi

[#17] Re: Prośba

@snajper, post #14

@Snajper: Da się, ale z midem jest to łatwiejsze ;)

[#18] Re: Prośba

@Katiria, post #17

Jak Ci tak bardzo zależy na formacie MIDI to poszukaj muzyki z Super Turrican lub Super Turrican 2 na SNES. O ile dobrze pamiętam to Super Turrican jest mixem Amigowej 1 i 2, ale jaką muzę ma to nie wiem, ale do remiksu na pewno wystarczy. Mam gdzieś chyba jeszcze na HD oryginalny MIDI ze strony Chris Huelsbecka ze SNES-a, co go sobie z jakieś 10 lat temu ściągnąłem, być może ciągle jeszcze też jest na jego stronie www.huelsbeck.com, ale to już musisz sama poszukać, bo ja jestem za leniwy.
[#19] Re: Prośba

@parallax, post #16

Aaahaaaaa...
@Kati: aa, to takie buty.
[#20] Re: Prośba

@snajper, post #19

Nom.

[#21] Re: Prośba

@Katiria, post #1

Do remixu nie musi być midi. Wystarczy otworzyć oryginalne MODki jakimś Windowym (choć niekoniecznie) trackerem i potem odpowiednio przeklepać nutki do sequencera. Dodatkowo w ten sposób Twój Chłop będzie mógł wytargać kilka oryginalnych sampli, które nadadzą remixowi pięknego oldschoolowego brzmienia. Można również nieco modka zedytować, wyrenderować i dodać do projektu (remiksu) przykładowo motyw główny bez linii basowej i perkusyjnej. Tego posta daj przeczytać Twojemu Chłopowi, ew. w moim profilu jest numer gadaczki - w razie czego mogę w niewielkim stopniu pomóc (w niewielkim, bo jestem potwornym leniem).

PS: Określenie Chłop z niewiadomej przyczyny pobudziło w moim organiźmie wydzielanie endorfin :) Najprawdopodobniej jest to ściśle związane z godziną pisania tego posta...

[#22] Re: Prośba

@offca, post #21

Można i tak, ale zabawy więcej.

A po co podprowadzać sample? Więcej satysfakcji będzie z tego remixu, jak się samemu wykręci brzmienia.

[#23] Re: Prośba

@offca, post #21

Tylko że niema czegoś takiego jak "oryginalne modki" które by szło odtworzyć pod jakimś Windowsowym playerem.
Muzyka do Turricanów, podobnie jak większość dzieł Hülsbecka została napisana w jego autorskim formacie TFMX obsługującym jakieś 6-7 kanałów na muzykę i z 1-2 na resztę dźwięków z gry. (czy coś koło tego)
Z tego co się orientuję nie odtworzysz tego na Windowsie, żaden tracker tego nie łyka.
No chyba że na WinUAE-owatej Ami... ;)

DODANE: "nie odtworzysz" w sensie "nie zaglądniesz do środka", zdaje się że taki XMplay potrawi odgrywać je sprawnie.

Ostatnia modyfikacja: 19.02.2010 09:06:54
[#24] Re: Prośba

@parallax, post #22

Produkcja to między innymi sztuka samplingu. Własne brzmienia owszem, ale wzbogacane oryginałami.

@Shoonay
Tego nie wiedziałem, musiałbym kiedyś przy okazji spróbować to rozpracować.

[#25] Re: Prośba

@offca, post #24

E tam. Ja tam np nie korzystam z czyiś próbek. Nie lubię iść na łatwiznę. Jak chcę uzyskać takie brzmienie jak w jakimś utworze, to wolę trochę pokombinować. No pewnie, najłatwiej jest kopiować...

[#26] Re: Prośba

@Don_Adan, post #18

Nie ma tam tego..ale dziękuję za pomoc :)

[#27] Re: Prośba

@Katiria, post #26

Widzę, że tego już nie ma stronie Chrisa, w takim razie wrzucę w przyszłym tygodniu na swoją stronę WWW.
[#28] Re: Prośba

@Shoonay, post #23

Shoonay napisał(a):

> DODANE: "nie odtworzysz" w sensie "nie zaglądniesz do środka",
> zdaje się że taki XMplay potrawi odgrywać je sprawnie.

Otóż to, Delix+XMPlay i TFMX niestraszny :P

[#29] Re: Prośba

@OSH, post #28

Dalej szukam i dalej nic :(

[#30] Re: Prośba

@Katiria, post #29

Chyba nie o ten utwór Tobie chodzi, ale jest to oryginał od autora (CH) i podobno nawet dobry. W każdym razie jakoś udało mi się go znowu zdobyć. Tutaj jest link:
http://wt.exotica.org.uk/files/Super_Turrican_2-Credits.lzx
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem