[#1] Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!
Krótki film przedstawiający pewną amerykańską rodzinę, która w proteście przeciwko genetycznie modyfikowanej i chemicznej żywności zalewającej rynek spożywczy zamieniła swój malutki miejski dom z kawałkiem trawnika w prawdziwą organiczną farmę produkującą rocznie prawie 3 tony zdrowego jedzenia. Państwo Dervaes w swojej posiadłości o powierzchni 20 na 40 metrów spożytkowali każdy centymetr kwadratowy ogrodu, zainwestowali też w ogniwa fotowoltaiczne i inne urządzenia zmniejszające zużycie energii, dzięki czemu niemal całkowicie uniezależnili się od świata zewnętrznego.

"W naszym społeczeństwie samodzielna uprawa żywności stała się jednym z najbardziej radykalnych działań. Jest to jedyny skuteczny sposób na protest, który obali potęgi korporacyjne. Podczas pracy w harmonii z naturą, robimy rzecz najbardziej konieczną by zmienić świat...
...zmieniamy samych siebie!"

http://www.youtube.com/watch?v=JmwZEq6RL3Y
http://www.youtube.com/watch?v=tZf9hjNNElI

http://stagevu.com/video/keillgqxfjad
http://stagevu.com/video/rqkvbewszhnz

"Bądź zmianą, którą pragniesz ujrzeć w świecie." - Mahatma Gandhi
(nazywany mahatmą co znaczy "wielka dusza", polityk, wegetarianin).

[#2] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Znowu zaczynasz? nie...
[#3] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

O swoją drogą to ta ich żywność zdrowa jak cholera, z racji że mieszkają przy samej drodze i między dwoma autostradami. puszczenie pawia
[#4] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

Znam osobiście ludzi, którzy promują permaculture i sami tak żyją - w USA. Jest to naprawdę fajne, ale rodzina ta (z dwójką dzieci) pracuje też w tej branży próbując zachęcać innych ludzi do tego projektu - i z tego, co się dowiedziałem - nie jest im łatwo teraz ze względów finansowych. Małe zainteresowanie. Warzywka warzywkami, ale jedzenie to nie wszystko...

[#5] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

[#6] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Ja już podpisałem. Przeciw petycji oczywiście.

[#7] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

Wszystko to pięknie, ale wyobraziłem sobie, że coś takiego próbuję zrobić i...

1. Nie mam domu z ogródkiem. W ogóle nie mam ziemi. Koszty kupienia działki, nawet 20 na 40 metrów... Wiadomo. Poza tym to już nie byłoby koło domu bynajmniej. W miarę tanio mógłbym mieć 20 km od miasta i musiałbym tam nieekologicznie jeździć samochodem. A wtedy czas i pieniądze na dojazdy, patrz niżej.

2. W północno-wschodniej Polsce jest zupełnie inny klimat, niż w Kaliforni. Trzy tony z 8 arów to całkowita abstrakcja. Mieszkałem na wsi, zajmowałem się uprawą warzyw, wiem jak jest.

3. Podali bilans ilościowy (jaki procent jedzenia im zaspokaja ogród), ale nie podali bilansu finansowego. Ja oczywiście wiem, że własne jedzenie jest bezcenne, ale - ile trzeba do tego interesu dołożyć? Pomijam zabawę w ogniwa słoneczne, która przy naszych zarobkach i przy naszym średnim nasłonecznieniu jest drogą ekstrawagancją.

4. Kiedy to wszystko robić? Ogrodnictwo pochłania masę czasu. W przypadku, kiedy działkę ma się nawet o pół godziny od domu, koszty i przede wszystkim czas rosną. Zabawa w ogrodnika jest świetna jeżeli nie zajmują Cię takie prozaiczne troski jak zarobienie na życie, czy utrzymanie rodziny.

Wniosek: niestety - będę nadal kupował jedzenie w sklepie i na bazarze.

[#8] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

[#9] Trzy sposoby jedzenia kwiatów mleczu

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #8

[#10] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

Jest to jedyny skuteczny sposób na protest, który obali potęgi korporacyjne

ooo, tez mam wlasne uprawy obok domku, takze z przyprawami i ziolami na caly rok, pod kloszem wiekszosc, bo wplyw czynnikow zew. popsulby wszystko, ale nie mam az tak wielkich aspiracji zeby obalic potegi korporacyjne od GMO, za cienki Bolek jestem :), zreszta nawet tutaj nie obywam sie w ciagu roku bez pomocy fachowcow i pomocnikow, bo czesto nie ma mnie i nie zawsze mam na to glowe... Mi wystarcza, a to co zostaje, a zostaje sporo, biora bliscy sasiedzi na barter dla siebie i zwierzat np: za mleko od krowy i kozy, maslo itp. czasami za zdrowa kure ktora dziobala robale z ziemi, i jajka, albo za make... Ogolnie niewiele produktow kupuje w sklepach i tylko w tych lepszych z importu... Generalnie gdybym bral pieniadze, wysylal do sklepow z ekozywnoscia itd.., zapewne mialbym zarobek, nawet mialem takie propozycje, bo zapotrzebowanie rosnie lawinowo na produkty z takich upraw... Dodam jeszcze, ze energia na wszystko pochodzi ze zrodel odnawialnych :)

[#11] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

A ja powiem tak ludzie źle gospodarzą żywnością. Za dużo jej wyrzucają, no i jej trwałość jest tragicznie niska.
[#12] Re: Ścieżka do Wolności - Ogródkowa Rewolucja !!!

@Ender, post #11

Dzisiaj mija czas na zawetowanie lub przepuszczenie ustawy o dopuszczeniu produkcji żywności GMO w Polsce przez prezydenta RP.

Ostatnia modyfikacja: 24.08.2011 10:28:04
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem