[#1] PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?
Witam!
Pytanie jak w temacie.
Dostalem w "spadku" PowerMac'a G3 Desktop 266 mHz 128 mb Ram (jeszcze nie z seri w tych fajnych obudowach :( ) i z racji tego ,ze ma zainstalowany System 8.5 Belgijski jestr absolutnie niezdatny do uzytku. jakiego linuxa mozna na tym szybko i bezproblemowo postawic? jedyne wymaganie co do systemu to to ze musi obsluzyc klawiature i mysz ADB.

[#2] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@binmoder, post #1

Problem z nowymi dystrybucjami Linuxa polega na tym, że będą się ślimaczyć na takim sprzęcie.

Ja mam PowerMaka niewiele szybszego niż Twój - 300MHz. Fedory w trybie graficznym się używać nie da, mimo tego że mam 640MB RAMu w nim.

Może Debian byłby ok, bo domyślna instalacja jest dość skąpa. Popatrzyłbym też na CruxPPC.

Koniec końców ja zainstalowałem NetBSD. Może nie jest to trywialne, ale działa bardzo szybko i obsługuje cały sprzęt w starszych PowerMakach.

[#3] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@strim, post #2

Właśnie nad debian'em się zastanawiałem, podejrzewam jednak ze Debian z jakimś minimalnym managerem okien jak fluxbox by poszedł ale ślimaczył by się niemiłosiernie :( .Kolega polecił mi niejaki Yellow Dog Linux, podobno idealny dla tych maszynek, jednak wolałbym coś z czym miałem już styczność. jak nie da się normalnie linux'a użytkować zawsze zostaje OS 8 albo 9 ( podobno OSX po modyfikacjach też ruszy na takim zabytku :D )

[#4] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@binmoder, post #3

OS X 10.4 do wygodnej pracy wymaga 512MB RAM. To najnowsza jaka pójdzie na tym sprzęcie, i to też trzeba trochę pokombinować. Wg mnie nie ma sensu OS X pchać na tą maszynkę.

Yellow Dog Linux od jakiegoś czasu wspiera tylko maszyny z procesorami G4 i lepszymi.

[#5] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@binmoder, post #1

Może Lubuntu albo Xubuntu.

[#6] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@QkiZ, post #5

Wymagają 192MB RAMu.

[#7] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@QkiZ, post #5

Raczej Debian choć interesujący jest jeszcze MkLinux. Tak czy siak, na pewno Będzie zainstalowany MacOS 9.0.4 .
Co się tyczy pamięci, jeśli zajdzie taka potrzeba, po prostu dołożę więcej, w końcu to tylko zwykłe sd-ram

[#8] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@binmoder, post #7

MkLinux już od wieków nie jest rozwijany... Żaden nowy soft na nim nie śmignie :(.

[#9] Re: PowerMac G3 jaki linux zainstalowac?

@strim, post #8

Tak więc podjąłem męską decyzję ;) OS 9.0.4 i Debian na drugim dysku. dla pewności dołożę jeszcze 64mb ram i powinno śmigać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem