[#1] Rozdzielanie sieci
Na wstępie uwaga: nie jstem magikiem od sieci LAN, tylko niemal laikiem, więc bardzo prosze się nie smiać.

Sytuacja wygląda tak:
Mam komputer - w komputerze są dwie karty: sieciówka zwykla i karta do sieci radiowej (starego typu). Zakupiłem switcha i umysliłem zrobić tak: połączyć switcha z komputerem głównym (ten, co ma dostęp do sieci), a ze switcha wyprowadzić kable do lapka i jescze jednego komputera. Pytanie: czy to w ogóle ma jakikolwiek sens? Cchiałbym mieć sytuację, w której wszystkie 3 komputery mają dostęp do internetu (czyli lapek i drugi stacjonarny za pośrednictwem switcha).

[#2] Re: Rozdzielanie sieci

@OSH, post #1

A jaki internet masz, radiowy czy po kablu?

[#3] Re: Rozdzielanie sieci

@Nightmare777, post #2

Radiowy. Stara antena typu YAGI. Zdaje się, że musiałbym z głównego komputera zrobić router prawda?

[#4] Re: Rozdzielanie sieci

@OSH, post #1

Twoje rozwiązanie ma kilka wad.
- komputer w którym masz zamontowaną kartę sieci bezprzewodowej musiałby być cały czas uruchomiony, aby pozostałe komputery, po przez switch, miały dostęp do neta,
- połączanie sieci wi-fi musiało by być udostępnione, a wszystkie komputery musiały by pracować w takiej samej grupie roboczej,

Najlepszym rozwiązaniem jest zakupienie routera z funkcją klonowania adresu MAC który pracował by jako klient, tak abyś nie musiał podawać jakichkolwiek informacji o zmianie sprzętu i rozbudowy sieci w domu dla swojego usługodawcy. Polecić mogę TP-Link TL-WR543G. Kabel koncentryczny z wkrętką wpinasz do routera, kartę wi-fi możesz wtedy wyjąć z kompa na stałe. A z router puszczasz przewody UDP z wtyczkami RJ45, czyli sieciowe Eth do wszystkich kompów. Router sam przydzieli adresy IP.

Nie podałeś jaki masz OS i jaki standard sieci (802.11) odbierasz b,g a może n ?

[#5] Re: Rozdzielanie sieci

@Jedi_Amiga, post #4

Zmiana tematu. To, ze komputer musiałby być włączony to ja wiem. Ale nie o to pytałem. Teraz mam inna sytuację:

Antena 5 GHz oczywiście z routerem. kabelek z anteny (skrętka) idzie do switcha 5-portowego. Od switcha idą skrętki do 3 komputerów. Internet niezależnie na każdym jest. Co jednak zrobić, by te komputery widziały się ze sobą przez otoczenie sieciowe? Chodzi mi o to, by przegrywać pliki po LAN-ie. Wszędzie mam poustawiane przydzielanie IP/DNS przez DHCP. Jakieś pomysły?

System: XP Pro na wszystkich trzech komputerach.

Ostatnia modyfikacja: 08.04.2010 20:30:51
[#6] Re: Rozdzielanie sieci

@OSH, post #5

W zasadzie powinno wystarczyć ustawienie na wszystkich komputerach tej samej grupy roboczej. Jeśli to nie pomoże to ustaw ręcznie ip komputerów np. 192.168.0.3, 192.168.0.4, itd. maskę na 255.255.255.0, bramę - wpisz ip swojego routera. W przypadku kiedy po tej operacji przestanie działać internet to wklep jeszcze dnsy np. tpsa 194.204.159.1, 194.204.152.34.
Powodzenia.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem