[#1] Karta graficzna PC pod AGP
Mam w domu peceta, którego kupiłem w 2004 r., a potem nieco rozbudowałem. Nie jest to sprzęt szybki, ale dla mnie wystarczający - do Internetu, emulacji komputerów 8/16 bitowych i różnych pierdółek jest OK.
Chciałbym go jednak nieco unowocześnić, głównie przez szybszą kartę graficzną. Obecnie mam Radeona 9200SE wpiętego w slot AGP.
Jakie karty graficzne polecacie do mojego "złoma"? Chodzi mi oczywiście o coś lepszego niż wspomniany Radeon 9200SE, co działa przez AGP.

[#2] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #1

Numeracja kart od ATI to dla mnie czarna magia, ale po szybkim rzucie oka na Allegro na karty od NVidii wydaje mi się że ich ostatnią była jakaś 7900 w okolicach 2005 roku.
Coś mi się wydaje że ATI również zaprzestała już produkcję kart na AGP, więc śmiało możesz kupować najlepszą możliwą jaką znajdziesz, cenowo powinny być bardzo atrakcyjne.

EDYCJA: Może to pomoże: http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_AMD_graphics_processing_units#AGP_.28X7xx.2C_X8xx.29

Ostatnia modyfikacja: 12.04.2010 15:20:15
[#3] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #1

najmocniejsza nVidia na AGP to 7600 GT, a Ati - X1950 Pro. Ati jest trochę mocniejsza, a nVidia trochę stabilniejsza (zwłaszcza w systemach innych niż Windows). Do wyboru. Obie powinny kosztować jakoś 200-250 zł.

-- edyta --

o, faktycznie, jeszcze była 7900. w takim razie różnica w mocy jest znikoma. ta 7900 na Allegro powinna zejść za jakieś 300 na me skromne oko, więc jest to opcja nieco droższa, ale osobiście polecam, chociaż głównie dlatego, że jestem linuksiarzem, a jak powszechnie wiadomo, Ati w obsłudze linucha stoi dość mocno w tyle za nVidią.

w każdym razie, jeśli interesuje Cię tylko Windows, cokolwiek wybierzesz, będzie na zbliżonym poziomie. sam bardzo długo miałem 7600 GT na AGP przy P4 2,4 GHz z 2 GB RAMu i nawet Crysis na tym wyciskał 10-20 klatek na sekundę (ustawienia w okolicach medium). na X1950 Pro powinno być nieco lepiej w porównaniu do 7600 GT, przy czym mowa o rzędach wielkości 5 klatek.

Ostatnia modyfikacja: 12.04.2010 22:31:48
[#4] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@idn, post #3

Najnowocześniejsza karta ATI na AGP to Radeon 4650 (nowe od 240zł). Ze względu na pobór prądu (względem x1950pro) warto też zwrócić uwagę na Radeona 3650 (nowe od 180zł). Podstawowe pytanie brzmi:
- jaki masz zasilacz, bo może czeka Cię wymiana?

Ceny kart wziąłem ze Skąpca

Ostatnia modyfikacja: 12.04.2010 22:45:14
[#5] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #1

Można wiedzieć dlaczego tylko karta do wymiany? Bo jeśli gry, to dojdziesz potem do wniosku, że najlepiej jest wymienić wszystko.

[#6] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #1

Mógłbyś jeszcze napisać coś o procku i ile masz RAM-u. Myślę że GeForce 7300 GT lub 7600 GT będzie w zupełności wystarczający, no i jak już inni wspominali - jaki masz zasilacz? Jeśli to zasiłka marki "Chiński Krzak" to od razu do wymiany. Modecom (tylko nie seria Feel) lub Fortron o mocy 400W w zupełności wystarczy.

[#7] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@Nightmare777, post #6

melduję, iż Feel też w zupełności wystarcza. ;)

w tym P4 jest właśnie Feel 300W, od 2004 roku, i działa całkiem sprawnie. a oprócz proca i 7600 GT ciągnie 2 GB RAMu, nagrywajkę DVD i dwa dyski 120 GB. oczywiście, Feel to taka trochę loteria, bo nigdy nie wiadomo, ile naprawdę pociągnie, ale przynajmniej jest tani.

a propos 4650 - łał, nie wiedziałem, że Ati nadal robi AGP. dzieliłem się wiedzą własną sprzed kilku lat, myślałem, że będzie aktualna. w każdym razie, ten 4650 powinien mieć wydajność zbliżoną do X1950 - gorsza prędkość i słabsze pamięci (GDDR2 vs GDDR3), ale nowsza technologia i więcej potoków.

Ostatnia modyfikacja: 13.04.2010 08:32:19
[#8] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@idn, post #7

Zasilacz mam 300W, firmy nie pamiętam (jestem teraz w pracy). Procesor to AMD Duron 1.8 GHz, płyta AS Rock, pamięć 512 MB RAM. System: Windows XP.

Wymienić chcę kilka rzeczy, ale najmniej znam się na kartach gfx (tzn. która jest lepsza od Radeona 9200 se) więc o nie pytam.

[#9] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #8

No właśnie. Płyta AsRock - typowa budżetówka tamtych czasów, tragicznie mało RAM-u - zalecam włożenie 1 GB a najlepiej 2 GB. Przy 512 MB RAM i tej płycie co masz system będzie często mielił dyskiem i wydajna grafika będzie skutecznie ograniczona przez to wąskie gardło.

"Zasilacz mam 300W, firmy nie pamiętam"

Obawiam że to za mało do nowej karty graficznej. Optymalnym rozwiązaniem jest, jeśli zasilacz ma 30% zapas mocy. Zasilacz przeciążony (nawet z górnej półki) też ulegnie szybciej awarii, jak będzie pracował na granicy wydajności.
Mogę polecić taki:
[url]http://www.kirk.pl/zasilacze/zasilacz-fortron-fsp400-60apn-400w-aktywne-pfc-bulk-fsp400-60apn%2880%29/p-c7315084[url]

Ostatnia modyfikacja: 13.04.2010 11:05:53
[#10] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #8

Na moje oko możesz się rozejrzeć za używaną GF 6600, procesor Duron też demonem szybkości nie jest. Chyba że gdzieś tanio Athlona dorwiesz.

Ostatnia modyfikacja: 13.04.2010 11:28:55
[#11] Re: Karta graficzna PC pod AGP

@PopoCop, post #8

Ja mam też kompa z 2003, polecam ci tak jak koledzy GF7600 - dobra karta, dużo rzeczy ładnie ci na tym pójdzie. Na karcie jest wejście na zasilanie, tak że płyty nie spalisz :)
Zasilacz, jeśli nie jest totalnym badziewiem, obleci (u mnie jest 220W i sporo rzeczy podpiętych pod niego, i daje radę).
Inna sprawa, że jak masz AGPx4 (nie x8 ) to bardziej opłaca się kupić płytę z procesorem niż dalej inwestować.
Na pewno masz za mało RAM-u.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem